Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Boisen

Gör en insats för alla seniorer som sagt nej

Är du senioren som hittills sagt nej till sociala medier? Eller känner du någon över 65 som inte har Facebook, Instagram eller Snapchat?

Gör en insats! För dig själv eller senioren du älskar: Koppla upp! Våga.

Och vinn en så mycket närmare relation och ett rikare liv. Med barn, barnbarn, vänner. Idag.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mormor fick tårar i ögonen som rann ned för kinderna.

– Men uj, uj, uj, vad stor hon blivit!

Och själv tittade jag upp med blossande kinder. Vi hade ju inte setts på ett halvår. En evighet.

Så slängde vi oss i varandras armar. Och jag kände i varenda cell hur mycket vi saknat varandra.

För när jag var liten var det ju precis så.

Min älskade mormor och morfar, 100 mil bort från mig, långt upp i Husum, utanför Örnsköldsvik. Och jag utanför Göteborg.

Det var en lång resa. Så vi sågs varje jul, och varje sommar. Men allt det där andra. Vardagen. Den fick vi aldrig dela.

Idag är livet ett annat. Idag behöver inte fysiska avstånd i form av milslånga resor hålla oss isär. Idag har vi byggt en ny värld. Där vi kan vara nära varandra.

Det enda som krävs.

Att någon visar hur enkelt det är.

Vi lever i ett var världens mest uppkopplade länder. I Sverige har i princip alla tillgång till internet hemma. 98 procent av alla upp till 65 års ålder har internet hemma och upp till 75-års ålder har 96 procent internet hemma, enligt senaste Svenskar och internet-undersökningen. Och även antalet digitaliserade 80-åringar och äldre ökar fort. Bara för åtta år sedan hade var tredje 80-åring internet hemma. Idag har fler än två av tre 80-åringar internet.

Är du en av dem som är eller känner en pensionär som fortfarande bara kollar nyhetssajter och googlar hemma. Upptäck sociala medier och få ett så mycket rikare liv.

För i dag finns det ingen anledning att du bara ska träffa barnbarnet som bor långt bort, bara en gång per halvår. Det finns ingen anledning att undra vad personen du var vrålkär i som tonåring gör i dag. Svaret finns bara en knapptryckning bort.

Min älskade moster, vars 80-årsdag vi firade i fjol, har i åratal kunnat vara en närvarande del av sina barnbarns liv, fastän de bor och är uppvuxna i Spanien. Tack vare Skype, Facebook och Instagram.

När jag bodde i Asien som 16-åring med min pappa fick jag ringa ett telefonsamtal per vecka till min mamma i Sverige, i max tio minuter. Idag, kostar ett Skypesamtal med videofunktion, ingenting. Oavsett vart du är i världen.

Vad jag vill mana alla till som ännu inte upptäckt möjligheterna som sociala medier ger oss i dag: Våga! Våga fråga ett barn, ett barnbarn, en kompis om hjälp att komma igång.

Vad du behöver?

Fyra saker:

Börja med följande: Facebook, Instagram,  Snapchat och Skype.

Facebook, för att hålla kontakt med alla dina gamla vänner. Barnen är inte bäst på Facebook, men här hittar du alla vuxna du vill leta upp och hålla kontakt med. Be föräldrarna i dina barnbarns fotbollslag att livesända matcherna i stängda grupper. Det gör vi i vårt fotbollslag! Är underbart att se far- och morföräldrar från hela Sverige heja på våra 10-åringar när de spelar cup i Stockholm.

Instagram, för att hänga med i de vuxna och barnens värld. Och såklart för att berätta om din egen värld. Här kan du följa med och se vad som händer. I bilder och videos. Gå med i Snapchat för att få skratta, för att skicka direktmeddelanden till dina barnbarn med kaninöron på. Och Skype så klart, för att kunna göra läxor med barnbarnet på andra sidan jorden, läsa gonattsagor och vara där, kunna se varandra i ögonen. Utan att det kostar ett öre.

Vad väntar du på?

Låt oss komma närmare varandra.

Att få vara nära de vi älskar är det bästa som finns.