Frida Boisen

Frida Boisen: "Testa ditt genustänk bums"

Mansgrisar är vi allihopa – på Twitter

Testa ditt genustänk bums.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

2013 var året när Twitter blev lika folkligt som mellanmjölk och "Lyxfällan". Idag är Twitter inte längre bara en ankpöl med mediefolk, i dag finns över en halv miljon svenskar på Twitter, de flesta kvinnor.

Idag på mediemässan MEG på Svenska Mässan i Göteborg, presenterades för andra året i rad Twitterbarometern. Här mäts de mest inflytelserika twittrarna i Sverige utifrån tre kriterier. Antal svenska följare, antalet svenska följare följarna har och antalet retweets som twittraren får.


Det vill säga, hur många som vill hänga med dig och föra vidare det du säger.

Topptiolistan innehåller många kloka, roliga personer och toppas av författaren och komikern Jonas Gardell, Soran Ismail och Mark Levengood. De är underbara att följa. Det finns bara ett fel på listan. Nio av tio är män. Den enda kvinnan som lyckats slå sig in är programledaren och komikern Gina Dirawi på sjundeplatsen. Resten av Sveriges kvinnor ratas till förmån för män.

Beror det på att kvinnor är tråkigare och dummare?

Att män är roligare och smartare?


Självklart inte. Twitterbarometern sätter fingret på något otäckt. På Twitter är vi mansgrisar. De allra flesta av oss. På sajten twee-q.com kan du testa vilken genuskvot du har på dina retweets. Hur du viktar kvinnors mot mäns åsikter. I skrivande stund retweetar den genomsnittlige twitteranvändaren 36 procent kvinnor och 64 procent män.

Tyvärr har jag fram till i dag varit lika mansgrisig jag. Till och med lite värre än snittet. Bara var fjärde person jag retweetar har varit en kvinna. Suck!

Tyvärr har jag tungt sällskap. Inte minst bland svenska mediechefer. Och politiker. Testa din makthavare. Bara att skriva in twitterkontot på twee-q.com så får du ett genuskvitto direkt.


Då slår mig tanken: Består de mest inflytelserika svenskarna på sociala medier av en gubbpakt? Tyvärr indikerar siffrorna en viss sådan tendens. Jonas Gardell, retweetare till 72 procent män, Soran Ismail, retweetar också till 72 procent män, Mark Levengood retweetar till 75 procent män, Fredrik Wikingsson retweetar 70 procent män.

Tycker jag som de att mäns ord väger tyngre? Att mäns åsikter är smartare och roligare att föra vidare?

Nej, vill jag skrika. Men min spegelbild, och många makthavares säger något annat. Och sätter fingret på något väldigt viktigt.


Att kvinnors åsikter uppenbarligen inte väger lika tungt som männens.

Mashable.com rapporterar att en av världens kanske tyngsta makthavare, Barack Obamas twitterkonto, som sköttes av hans kampanjteam, retweetade 79 procent män och bara 21 procent kvinnor.

Som tur är finns det förstås politiker som gör tvärtom. Som Sveriges mest inflytelserika politiker på Twitter, utrikesminister Carl Bildt, som retweetar 33 procent män och 67 procent kvinnor. Och världens största twittrare Lady Gaga retweetar tack och lov jämställt, rapporterar mashable.com. Och vår mest inflytelserika kvinna i Sverige på twitter: Gina Dirawi, är jämställd som en klocka och retweetar varannan damernas.


Så. Gör det enda rätta. Se dig själv i twitterspegeln.

Plocka fram Lady Gaga och Gina Dirawi i dig själv och bli ett genusproffs du med.

Det ska jag göra.