Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida Boisen

Frida Boisen: "Nu börjar #godisstopp!"

■ Sverige har förvandlats till ett land byggt av skumbananer, lakritsdöskallar och sega råttor.
■ Vi äter mest godis i världen, hälften av oss är överviktiga och vi genomför mer än 8 000 magsäcksoperationer per år.
■ Dags att vi lär av barnen och visar att vi alla kan göra något litet, solidariskt, som ett land, tillsammans.
■ Vem är med på #godisstopp i februari? Hand upp nu!

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Samhället! Gör något, vädjade åtta läkare i en debattartikel i Svenska Dagbladet i veckan. De sa det vi redan vet: Vi äter alldeles för mycket godis och det får allvarliga konsekvenser. Vi proppar i oss mest snask av alla länder på jordklotet och dubbelt så mycket som snittet i EU.

Läkarna påpekade också det vi kanske inte visste: magsäcksoperationer har blivit en av de vanligaste operationerna i vårt land. I år genomförs nästan en magsäcksoperation i timmen, dygnet runt, samtliga dagar i veckan.

På prov börjar vi även att magsäcksoperera barn mellan 13-15 år, där läkarna med hjälp av en slang inopererad i magsäcken, via en ventil, tömmer ut en tredjedel efter varje måltid.

Magsäcksoperationer kan rädda liv och är det mest effektiva sättet att få patienter att minska i vikt, och precis som läkarna i artikeln menar inte jag heller att vi ska sluta hjälpa de som redan är akut överviktiga

Men varför lägger vi inte mer resurser på att förebygga ohälsa och övervikt?

Det behöver inte ens kosta oss pengar, bara engagemang och vilja. Om vi alla bestämmer oss, blir det lättare. Det finns goda initiativ. Som Ica på Liljeholmen i Stockholm, som återinförde de små godispapperspåsarna från 80-talet på helgerna. Bra jobbat Magnus Westman, på Ica, hjärnan bakom återinförandet av de små godispåsarna:

- Jag kom på det här när jag själv var föräldraledig med min dotter. När man har pratat runt med kompisar upplever många att det är ett problem, säger han till Aftonbladet.

Vi behöver fler sådana här initiativ. Fler av oss behöver se sig i spegeln och säga: Vad kan jag göra för att vi i Sverige ska äta mindre godis?

På samhällsnivå anser jag att vi bör höja skatten rejält på godis. Och höja skatten på läsk, precis som exempelvis Berkeley i Kalifornien och Mexiko. Men i väntan på att lagstiftarna kommer dit måste VI göra något idag. Du och jag.

Jag gör som vanligt. Pratar med de klokaste människorna jag vet: Våra barn. Frågar om de har någon idé på hur vi kan hjälpa ALLA i Sverige, att visa att det går att äta mindre godis, göra det till en gemensam satsning, för att det ska bli lättare och roligare för alla att avstå.

Deras svar kommer snabbt:

- Mamma, vi kör godisstopp!

Låt oss börja med en månad. För att visa att det går. Låt oss göra februari till 28 dagar av #godisstopp

Tjuvstarta nu om du vill. Ha godisstopp hela året om du vill. Börja dela goda idéer på annat fredagsmys och lördagsgodis istället. Låt oss sprida bilder och tips på allt från fruktsallader, gurkstavar och annat gott under #godisstopp på Facebook, Twitter och Instagram. Gå med i Godisstopp-sidan på Facebook och dela goda idéer och recept. Maila oss tips på tips@gt.se.

VI kan förändra. Är du med? Nu visar vi att det går! Visa Sverige: Fredags-myset sitter inte en godisnapp. Det sitter i kärleken till varandra.

Nu kör vi!

#godisstopp

#godisstopp

Häng med på #godisstopp du också!
Vi behöver dina bästa idéer och recept på hur man kan ha fredagsmys även utan godis.
INSTAGRAM: Lägg upp en bild på ditt bästa tips på till godis. Bjud på recept, inspiration och bilder och hashtagga inlägget med #godisstopp. Gilla också sidan Godisstopp GT väljer några av de bästa bilderna och publicerar varje dag i tidningen.
FACEBOOK: Gilla sidan Godisstopp och visa att du stöttar #godisstopp. Bjud på dina bästa tips, bilder och tankar kring godisstopp, med hashtag #godisstopp.
TWITTER: Dela goda bilder, pepp, tips med hashtag #godisstopp