Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida Boisen

Frida Boisen: "Nu är Behå-makten vår!"

"Sjukt!" "Tragiskt!" "Vad är det för värld vi har byggt åt våra barn?"

Reaktionerna på krönikan om att många åtta-, nioåringar både sminkar sig och bär behå till skolan har varit enorma. Tusentals har på sina privata facebook- och twitterkonton delat uppmaningen: "Bränn alla barn-behåar!".

Det ger mig hopp. För vi är många vuxna som känner att det är helt galet att åttaåringar tjatar på sina föräldrar om att de också ska få ha foundation och behå, som de andra tjejerna i skolan.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Många säger att ni längtat efter att någon skulle skriva den här krönikan, ta tag i frågan. Sätta ord på galenskapen som vi sett krypa på våra småflickor. Bra.

Den goda nyheten: makten är vår! Det finns så mycket just DU kan göra för att påverka. Du kan säga nej till sexualiseringen av barn. Nej, när just ditt barn ber med stora, bedjande ögon om behå och smink, för att "alla andra har".

Det känns olustigt när Lindex presstjänst säger att en fjärdedel av omsättningen av deras försäljning av underkläder till barn är "underklädestoppar", lika olustigt när expediten säger till reportern som vill köpa behå till nioåringen:

- Det är väldigt populärt att köpa den minsta storleken 65AA.

Men klädkedjorna tvingar ingen att köpa behåar till barn. Föräldrar säger ja. Ja till köpet, ja till att flickors viktigaste identitet ska sitta i utseendet. Inte i vilka de är som personer, eller vilka talanger de har. Det är det fokuset som blir så skevt, farligt och fel.

Lisa Bloom på Huffington Post har skrivit en mycket klok text om hur man pratar med unga flickor. Lisa beskriver hur hon träffar en väns femåriga dotter. Hur Lisa automatiskt är på väg att berömma urgulliga flickans långa lockiga hår, men hur hon lyckas bita sig i tungan. Hur hon i stället frågar vad flickan tycker om att läsa, och hur flickan stolt berättar att hon kan läsa själv.

Bekräftelse. Bekräftelse. Bekräftelse. Barn är som vi. De vill bli sedda, uppskattade, älskade och inte minst lajkade på Instagram. När sa du senast: "Vad bra du sjunger" "Vad snabbt du kan springa" "Du kanske ska bli författare när du blir stor!" Hylla talangerna! Det är så självförtroende växer. Här måste vi vuxna ta kommandot. Vi sätter agendan för vad som är värt att berömma.

Nästa gång just du eller jag står där i hallen. Och åttaåringen ändå vill ha en behå. Kom ihåg att du inte är ensam. Säg nej. Lyft luren. Ring andra föräldrar i klassen. Säkert är det fler som egentligen inte vill säga ja. Men kanske är rädslan för att just deras barn ska vara annorlunda större än olusten att ett klä sin flicka i smink och behå. Pakta ihop er föräldrar. Säg nej tillsammans.

Foundationfria kvinnor ger foundationfria barn skrev en klok kvinna till mig på twitter i går. Hon har rätt. Barnen speglar en sjuk värld. Sanningen är att vi inte är jämställda i Sverige i dag. Sanningen är att de flesta kvinnor sminkar sig när de går till jobbet. Men nästan inga män. Varför är det viktigare för kvinnor att vara vackra? När min kloka dotter försöker med argumentet "Men du sminkar dig ju mamma" säger jag bara: "Ja. Det får du också göra om du vill: När du blir vuxen! Men nu är du ett barn. Och jag bestämmer att du inte får sminka dig nu". 

Egentligen är det väldigt enkelt. Medan vi bränner upp alla bh:ar för barn, kan vi minnas en viktig sanning vi kanske glömt bort: Låt barn vara barn. Och inte minst - låt våra unga flickor vara barn.


Gå in och gilla facebooksidan: "Låt barn vara barn"

Stöd kampanjen

"Nu bränner vi alla behåar för barn"
Gå in och gilla facebooksidan (klicka här)
LÅT BARN VARA BARN
och säg din mening.
Vad tycker du?
Hur kan vi förändra de här attityderna?


Diskutera på Twitter!

Använd hashtagen: #latbarnvarabarn