Frida Boisen

Frida Boisen: "Något är väldigt ruttet här"

Anna Johansson.
Foto: Suvad Mrkonjic

Han var VD, satte upp ett kvitto på ett damplagg som en lunch, skickade notan till skattebetalarna. Och har nu fått sparken.

Hon var styrelseordförande, godkände lunchutlägget på damplagget. Och sitter nu som Socialdemokraternas ordförande i Göteborg, styrelseledamot i Bostadsbolaget och aspirerar på en Riksdagsplats – och kan ju om sossarna vinner valet rent av bli en av ministrarna i Stefan Löfvéns regering om ett år. Men vänta lite.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

VD:n Bertil Rignäs fick alltså sparken efter kvittoskandalen. Medan Göteborgs sossepamp Anna Johansson än så länge inte rört en fena. Utan gömmer sig och leker tysta leken. Igår vägrade hon att uttala sig till GT över huvud taget. Och jag kan inte låta bli att tycka att det är väldigt fegt.

För Anna Johansson är ju ändå folkvald och förtroendevald för att just bland annat granska att skattepengarna används på rätt sätt. Här misslyckas hon kapitalt. Hade hon gjort sitt jobb från början hade det där klänningskvittot aldrig gått igenom. Och Rignäs hade haft sitt jobb kvar i dag. Men när  ”Uppdrag granskning” frågar Anna varför hon godkänt det här lunchkvittot på ett damplagg förklarar hon att hon inte godkänt själva kvittot. Utan bara försättsbladet. Hon kan ju inte detaljgranska alla kvitton, förklarar hon.

Allvarligt talat Anna

Jaså inte? Allvarligt talat Anna. För vilken företagare och vilken chef som helst på ett vanligt företag är det självklart att man granskar kvittona som följer med ett utlägg. Självklart! Det finns nämligen väldigt noggranna lagar och regler för hur man måste redovisa kvitton för att allt ska vara i laga ordning.

Om det är naturligt och självklart för alla chefer jag känner inom näringslivet. Varför är det inte det för en förtroendevald politiker som ska attestera utlägg i ett kommunalt bolag? Här borde det ju vara om möjligt ännu mer heligt än i näringslivet … här handlar det ju om skattebetalarnas pengar. Något man förstås måste vara extra försiktig med.  Men så fungerar det tydligen inte i Göteborg.

Något är väldigt ruttet här. Det är något i den här historien som inte rimmar.

Hur går det då för Bertil Rignäs? Ja, han landar ännu ganska mjukt. Tre komma två miljoner kronor av skattebetalarnas pengar kommer att utlösas i hans fallskärm.

Anna, hade det inte varit värt de där två minuterna, att faktiskt titta på kvittona? Så hade vi kunnat använda de där 3,2 miljoner kronorna som skattebetalarna kämpat ihop till något bättre framöver? Det hade varit intressant att höra din syn på saken. Vad du tar för ansvar i den här soppan. Och så kan du väl förklara om du tänker börja bemöda dig med att titta på kvitton framöver om det är andra utlägg du ska attestera. Du kan väl höra av dig när du vill prata? Gärna så snart som möjligt. Jag tror att det finns ett antal göteborgare och väljare i staden som också undrar hur du tänker.