Frida Boisen

Frida Boisen: Lyssna på folket

”Lyssna till folket – nej till trängselskatt”.

Så skanderade emellanåt de mer än 5 000 göteborgare som igår fyllde Avenyn i ett massivt demonstrationståg.

De har rätt. Det är folkets röst.

Valdeltagandet var högt. Nej-majoriteten mycket tydlig.

Så vad säger ni Anneli Hulthén och Jonas Ransgård? Dags att lyssna? Eller fortsätta att slå dövörat till?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag minns Göran Johansson. Orden som så många sa, när staden hyllade honom i fredags. Att han var en handlingens man, att han alltid gav raka besked. Och att han alltid hade nära till att snacka med göteborgaren på gatan.

Det tänker jag på när tusentals och åter tusentals kvinnor, män och barn tågar nedför Avenyn i grå november. Moderater och deltagare i det kommunistiska partiet, sida vid sida. Alla politiska färger. I ett tåg. För att vädja till våra folkvalda, om att lyssna till folkets röst.

Men vem lyssnar i dag? Finns det längre någon ledning som vill snacka med göteborgarna? Vill man lyssna finns svaret, som inte går att misstolka: 56,81 procent röstade nej. Valdeltagandet var mycket stort: 72,84 procent.

Anneli Hulthén (S) och Jonas Ransgård (M) kan självklart fortsätta att slå dövörat till. Säga att de förstår så mycket bättre än folket. Det är en farlig väg att gå. Folk är i allmänhet varken opålästa om trängselskatten, om det Västsvenska paketet eller Västlänken.

Idiotförklarar man majoriteten av göteborgarna, ja, då är risken stor att förtroendet - något väldigt ömtåligt i vilket förhållande som helst - bryts för gott. Om våra styrande inte tar något intryck av folkomröstningen, är jag rädd att väljarna ger upp. Röstar på ett missnöjesparti nästa gång. Eller väljer att inte rösta alls. Det vore både sorgligt och farligt, för vår demokrati.

Alternativet är att våra folkvalda i stället gör det de borde: Lyssnar på folkomröstningen. Det är så mycket bättre.

Jag skulle välkomna att våra folkvalda presenterar alternativ till trängselskatten. Att man debatterar dessa och har en öppen dialog med göteborgarna.

Det är inte för sent. Det finns alternativ. Västlänken är ett svagt infrastrukturprojekt, för att uttrycka det milt. Varför det behövs en pendeltågsstation till just Haga, ett av de mer glesbefolkade områdena i Göteborg, där den enda stora arbetsplatsen är Handelshögskolan och ett par institutioner till, dit många studenter redan cyklar, eller åker kollektivt, är en gåta. Obegripligt. Och har en väldigt tveksam samhällsnytta för alla dessa 20 miljarder, eller mer. Riksrevisionen har varnat för att kalkylerna inte kommer att hålla.

Toppmoderaten Martin Wannholt äventyrade hela sin politiska karriär för att han blåste i visselpipan om de brister han såg med Västlänken-projektet. Något väljarna belönade med att ge honom mest personkryss av alla i partiet. Något hans ledning med Jonas Ransgård i spetsen belönade honom med att först peta honom som kommunalråd, och sedan, (efter Wannholtkuppen in i kommunstyrelsen med röstningssamarbetet med Vägvalet), begärde att få honom utesluten ur partiet. Ett beslut, som jag tror, kan bli spiken i kistan för moderaterna i stan.

Wannholt vann folkets, och en hel del moderaters förtroende. Men väckte en del partikollegors avundsjuka och irritation. Det är ett underbetyg till svensk politik att vi har så lågt i tak, att man måste följa den där partipiskan, oavsett vad ens samvete och övertygelse säger.

Jag ser med spänning fram emot Järnvägsutredningen som ska stå klar i december. Kanske får vi då några svar, några av de siffror vi så länge bett att få se och granska.

Samtidigt är det hög tid för Hulthén och Ransgård att välja. Lyssna. Eller slå dövörat till.

Bestäm er. Men att inte se, inte höra och inte tala.

Är inte en politik eller ledning jag tror vinner i längden.