Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida Boisen

Frida Boisen: Läskens lov – vår största lögn

Bus eller godis?

Veckans fråga ekar från varje tröskel.

Och ja. Vi vet att godis och läsk är inte är nyttigast i hela världen. Med dårars envishet hävdar vi att vi har våra barns och vårt eget snaskande under kontroll. Inget är en större lögn.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

På en generation har vi växlat upp godisintaget med mer än 100 procent. Men godiset är inte det värsta hotet mot oss och våra barn. Farligast - ja, det är faktiskt farligt - är läsken som serveras bäst kyld.

För trots att forskningsstudier världen över visar att just läskdrickandet är den enskilt största kostboven mot folkhälsan har läskdrickandet exploderat. Obekymrat höjer vi ljudet på tv:n och dränker tråkiga forskarröster om att det finns 30 sockerbitar i varje liter läsk.

Det är lättare så. Men eftersom det ändå är halloween låt mig ändå få delge en del av all forskning på området. Som att de som dricker två eller mer läsk, motsvarande 25 centiliter i veckan, har en ökad risk om 90 procent att drabbas av cancer i bukspottskörteln jämfört med dem som inte dricker läsk, enligt en forskarstudie på 80 000 personer, skriver Karolinska institutet, och refererar till studien presenterad i The American Journal of Clinical Nutrition.

Det finns också flera studier som pekar på att läsk, även i små mängder, som en del av barns diet, snabbt kan påverkar barns vikt och övervikt. Det var efter flera nya sådana forskningsresultat som alla gav stöd åt att läsk ligger bakom fetmaepidemin bland amerikanska barn, som New York år 2012 förbjöd försäljningen av super size-format på läsk på restauranger och sportarenor.

I världen tar allt fler folkhälsoministrar läskhotet mot folkhälsan på största allvar.

I Mexiko, där 70 procent av befolkningen är över-viktig, infördes vid årsskiftet en speciell läskskatt, vilket ledde till att läskförsäljningen minskade och försäljningen av osötade drycker som mjölk och vatten ökade. Nu, den 4 november, ska San Francisco rösta om liknande läskskatt i kampen mot ohälsan.

Men i Sverige är läskhotet mot folkhälsan en icke-fråga. Och varje fredag sjunger vi fortfarande obekymrat med i reklamdängan "nu är det dags för fredagsmyyyyyyyys" innan ungarna får fortsätta att välja läsk till sin mysiga stund, framför tv:n.

Ja, nu förstörde jag lite av stämningen, alldeles såhär i heliga godishelgen. Ja, för den här helgen är det inte bara fredagsmys och lördagsgodis. Utan också Halloween. Ja, det som förr var allhelgona, helgen vi mindes våra döda. Men som nu mest är läskig för att barnen bönar och ber om "bus eller godis" klädda till lik vid våra dörrar.

Och jag tänker, hur vore det om vi faktiskt hörde våra ungars vädjan.

Då menar jag, att inte ta den enkla vägen ut, att till brädden fylla deras munnar med Coca Cola och godisbjörnar.

Utan om vi faktiskt lyssnade på riktigt, och gjorde vad alla barn tycker är roligare än vilken godisstund som helst. Sa nej till godis och ja till bus.

Att vi i stället för mer snask busar. Leker. Barn och vuxna tillsammans. Att vi stänger av tv:n. Släpper smartphonen. Tar med en boll under armen. Tar på ett par stövlar och ger oss ut i skogen. Ger oss ut på upptäcksfärd.

Rör på oss. Gör vad som helst.

Bara det inte innehåller läsk, godis och det eviga stillasittandet.

Bus eller godis? Läsk eller inte.

För mig känns valet enkelt.