Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida Boisen

Frida Boisen: Lagstifta bort snoppmakten

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

- Ska du inte ta henne? Där har du ju en tjej. Säger jag och pekar på tjejfiguren på Playmobilhyllan i leksaksaffären.

Det finns inte många tjejer på hyllan. Men jag hittade en! Dottern, åtta år, himlar med ögonen.

- Nej! Hon är jättetråkig. Hon gör ingenting. Hon har bara en klänning och en hårborste.

Jag granskar tjejfiguren jag pekat på. En prinsessa. Dottern har självklart rätt: hur tråkig som helst. Bara står där i sin klänning.

- Mamma, varför är det så? Varför får bara killfigurer göra allt det coola? Piraten, cowboyen, motorcykelpolisen. Alla är ju killar! Vad gör tjejen? Håller i en borste? Jag tycker att det är dåligt! Det är alltid så!

Dottern är arg. Besviken. Till slut väljer hon en (kill)riddare. I brist på annat. Lillebror, fem år, är också uppjagad över orättvisan:

- Det ska vara lika många av varje! säger han.

Barnen vill absolut kvotera in tjejer i piratledningen. Och givetvis: varannan tjejernas när riddarna rådslår i borgen.

I vuxenvärlden får tjejerna ta plats lika mycket som i Playmobilhyllan i leksaksaffären. Bara var tionde företag i Sverige med över fem miljoner i omsättning med minst fem anställda har en kvinnlig vd. Bara 18 600 av totalt 124 000 styrelseposter innehas av kvinnor, skriver Veckans affärer i en artikel i juni i år. Resterande 85 procent är män.

Finansminister Anders Borg öppnade häromveckan för en lagändring som tvingar bolagen till kvotering i styrelserna. Trots att ministrar i decennier varnande viftat med lagboken så håller killpakten i makteliten ihop. Men Norge, Frankrike, Spanien, Italien, Belgien, Holland och Österrike har gått längre i kraven på jämställdhet och har nu lagstiftat för att bryta de enkönade bastuklubbarna i styrelserummen.

Carina Lindfelt, chef för Svenskt näringslivs arbetsmarknadsavdelning är oroad över kvoteringskraven: "Mångfald i styrelser är normalt en fördel, men samtidigt måste det vara en styrelse baserad på kompetens och kvalifikation" säger hon på organisationens hemsida.

Hur menar du Carina? Normalt är det bra med jämställdhet - men inte när man ska fatta riktigt viktiga beslut? Carina utvecklar vidare:

"Mycket stora krav måste ställas på att de som föreslår kvotering kan visa att dagens styrelsesammansättning inte är optimal och att resultatet skulle förbättras genom kvotering".

Att du Carina ser dagens fördelning där nio av tio runt maktborden har penis, som optimal, är bara sorgligt. Och att företag med kvinnor i styrelsen levererar såväl högre aktiekurs som bättre avkastning på eget kapital har konstaterats i flera studier.

Mellan 2005 och 2011 steg aktiepriset på företag med minst en kvinna i styrelsen 26 procent mer än för företag med uteslutande män, enligt Credit Suisse. Och de 125 Fortune 500-företag med flest kvinnor i styrelsen levererade 53 procent högre avkastning på eget kapital under 2012 än de 125 företag med sämst kvinnorepresentation, skriver Veckans Affärer. Behöver du fler siffror Carina? Eller väger bibehållen snoppmakt tyngre?

Någon som är förvånad över att Playmobils kvinnofigurer håller en hårborste i stället för en bolagsklubba?

Jag har också trott att det går att förändra maktstrukturerna utan lagstiftning.

Men jag har slutat tro.

Sluta vifta med lagboken. Dräm den i styrelsebordet så det dånar. Lagstifta bort snoppmakten. Det är dags nu.

0