Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida Boisen

Frida Boisen: "Det är ett historiskt resultat"

Politiker! Upp till bevis! För nu har Göteborgs kommun kontrollräknat klart. Och det är inget snack som saken: 49 708 giltiga namnunderskrifter är godkända av kommunen. Och därmed: kravet om att samla 10 procent av samtliga röstberättigade göteborgare är med mycket bred marginal nådd. Överträffad med nästan 9000 namnunderskrifter.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är ett historiskt resultat.

Aldrig tidigare i Sverige har så många medborgare talat med en röst och krävt en folkomröstning inom ramen för det förstärkta folkinitiativet.

Det är en milstolpe i svensk demokratihistoria.

Nu har alltså Göteborgs kommunfullmäktige en gyllene möjlighet att låta göteborgarna få folkomrösta om trängselskatten.

Jag tror, och hoppas, att Göteborgs politiker kommer att ta den chansen. Gör de inte det, riskerar vi en förtroendeklyfta av gigantiska mått mellan väljare och politiker i staden, som knappast skulle gagna någon.

"Skatten slår mot låginkomsttagare"

I stället har vi nu en fantastisk möjlighet att utnyttja tiden fram till en folkomröstning att debattera trängselskattens fördelar och nackdelar. För fördelarna är förstås många. De viktigaste: Trafiken har minskat, de skadliga miljöutsläppen med dem och kommunen får förstås in stora medel att investera i nya infrastruktursatsningar. Nackdelar finns förstås också: trängselskatten kostar.

Det är en plattskatt, som slår hårdast mot låginkomsttagare som måste använda bil för att hinna till jobb, förskola och andra aktiviteter. Särskilt när kollektivtrafiken är problematisk, och stans spårvagnar knappt håller ihop, utan hankar sig fram som rostruckel på gator och torg.

Men det här har vi lång tid på oss att diskutera och debattera. Jag välkomnar en sådan debatt. Det är jag övertygad om att såväl politiker som väljare gör.

Men först krävs att Göteborgs kommunfullmäktige tar sitt ansvar: säger ja till den folkomröstning som folkinitiativet kräver. Och snälla, försök nu inte göra om frågan till något den inte är. Låt mig påminna: Frågan som 49 000 göteborgare vill rösta om är följande:

”Ska trängselskatten få vara kvar efter valet 2014?”

Ja eller nej.

"Låt göteborgarna folkomrösta om trängselskatten!"

Snälla politiker, försök nu inte dribbla bort frågan. Ja, man får enligt kommunallagen rösta om exakta ordalydelsen ovan. Det står inget i lagen om att man inte får det.

Det går alldeles utmärkt. Försök inte hävda att man måste skriva om frågan och lyfta in hela västsvenska paketet i frågan. För det är inte frågan.

Frågan är om vi ska ha trängselskatt i Göteborg eller inte.

Göteborgarna har sagt JA, vi vill folkomrösta om trängselskatten.

Nu är det upp till politikerna att låta göteborgarna göra det. Det vore en triumf för politikerna i Göteborg att kunna visa att man lyssnar på sina väljare.

Att man respekterar folkinitiativet. Och ett nytt - öppnare - Göteborg. Med en bättre dialog mellan politiker och väljare. En stad där vi lyssnar och bygger nytt tillsammans.

Nu ser vi fram emot att kommunfullmäktige lyfter bladet från munnen och berättar var de står när det kommer till att erkänna den demokratiska superprocess som nu är genomförd i staden.

Låt göteborgarna få folkomrösta om trängselskatten!

Det är kravet 49 000 göteborgare nu ställer.

Gör det nu.

Det skulle bygga ett enormt förtroende för stadens politiker och för demokratiarbetet i Göteborg.

0