Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida Boisen

Frida Boisen: De där unkna värderingarna har förstört många liv

Det är bara showbiz för dig Måns Zelmerlöw.

Eller hur. När du svingar naken över scen på gaygalan - då går det utmärkt att hylla schlagerbögar och fotbollsflator.

Men när strålkastarljusen släcks. Då kryper din sanning fram. Där den gemenskap som nyss applåderade dig, plötsligt är upplöst i två läger. I ett vi och ett de. I naturliga och inte "lika naturliga".

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Och jag blir så fruktansvärt förbannad och ledsen. När du Måns, som gäst hos Plura i TV3 i helgens program, med några glas innanför västen sitter och pratar och lägger ut texten om din syn på homosexuella på ett skrämmande vis, medan de andra gästerna inte förstår någonting. När du Måns, decimerar så många människor jag älskar, till "avvikande". Är det verkligen det budskapet du vill skicka till alla tonåringar eller för den delen vuxna där ute som inser att hon eller han faktiskt är kär i en person av samma kön. Är det så du vill att hen ska se på sig själv. Som "avvikande", ett slags freak?

För att någon älskar en annan människa.

Den finaste gåvan vi människor fått. Du gör kärlek, som du sjungit om så många gånger, till något onaturligt, när man inte älskar "rätt" kön. Det. Gör mig så i djupet ledsen och arg.

För det värsta är Måns, att alldeles för många människor tänker som du. Fortfarande. Här och nu i Sverige.

Och det otäcka är att de där unkna, skeva värderingarna raserar så många relationer, förstör så många människors liv och till och med dödar.

Jag har sett unga människor förneka sig själva, gömma sig själva, försöka passa in i den "naturliga" mallen för att deras inskränkta föräldrar och vänner, obetänksamt använder ord som du gör, förhoppningsvis utan avsikten att vilja skada. Men ord som dina gör i värsta fall att unga människor inte vågar vara sig själva. Inte vågar visa vilka de älskar.

I stället, förnekar man sig själv, förminskar sig själv, börjar till slut att hata sig själv. Bara för att man älskar.

Mitt tips till dig Måns. Och till alla er andra, som förirrat in sig i "naturligt"-resonemang. Bli inte ny demokrati-politikern John Bouvin som på 90-talet viftade med fingrar mot varandra i riksdagen och sa att det inte gick, men som triumferade till slut visade att ett pekfinger in i ett hål, det går. Vakna! Se människan!

Alla heteros blir inte föräldrar. Inte alla hbtq-personer heller. Och vet du Måns. Ingen är ett dugg mer onaturlig för det. Och ja. De flesta människor verkar vara hetero. Precis som de flesta är högerhänta. Men vänsterhänta trakasseras inte för det och slipper tillmälen om att de inte är "lika naturliga".

Västerhäntas applåder klingar så vitt jag har hört lika kärleksfullt och naturligt som högerhäntas.

Eller vad säger du Måns?

Har du någonsin hört skillnad på homo- eller hetroapplåder? Det har inte jag. För vet du, vi är precis lika mycket människor allihop. Med lika mycket kärlek.

Oavsett vem vi väljer att älska.

Så Måns. Tänk om, tänk rätt. Bara för att någon inte är precis som du, är den personen inte "mindre naturlig". Tvärtom. Det är skillnaderna som ger det vackra i vår värld. Det har jag alltid tyckt.

Fundera på det. Skriv gärna en låt om det.

Annars gör jag det.