Frida Boisen

Frida Boisen: "Dags att ni levererar svaren"

Folkomröstning och val om drygt en vecka. Men något stinker ruttet i  staden Göteborg. I en valrörelse som kokar av avslöjanden om Västlänken,  vägrar fortfarande många partier att ge raka svar på om de lyssnar på  ditt NEJ eller JA i folkomröstningen. Förtroendekrisen mellan väljare  och folkvalda djupnar. Politiker: dags för raka svar.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Just nu ger göteborgarna rekordlåga förtroendesiffror till Göteborgs politiker. Inte på 16 år har förhållandet mellan väljare och politiker varit så ruttet, enligt SOM-undersökningen från Göteborgs universitet. Förstås inte bra. Men inte heller överraskande.


Grunden till varje friskt förhållande är respekt, ärlighet och bra kommunikation. Men här har vi mycket att önska av våra folkvalda.

"Det får vi se då" svarar Anneli Hulthén (S) när GT undrar om socialdemokraterna ska följa ett JA eller NEJ till trängselskatten. Eh? Ja det var ju rak kommunikation. Jag gissar att många väljare vill ha ett rakt svar, INNAN man röstar, inte efter. Det vore att visa sina väljare respekt. Jonas Ransgård, M, svarar på frågan: Blir det ett nej till trängselskatt?: "Då får vi ta med oss det resultatet till de andra parterna i avtalet". Och sen säger han: "Så här tycker göteborgarna om det här, vad ska vi göra med det?". Ytterligare ett otydligt besked.

Inte nog med de luddiga svaren till väljarna. Nu skäller politikerna på den obekväma mediebevakningen också. I förra veckan, efter att GT avslöjat Trafikverkets egna siffror om att Västlänken är klimatnegativ, hävde kommunalrådet Kia Andreasson ur sig en rejäl spya i GP:s politikerblogg och beklagade sig över att GT inte längre kommer till presskonferenserna efter kommunstyrelserna och menade att vi har "dålig koll" på ärenden som bereds i fullmäktige.


Jag är ledsen att göra dig besviken Kia, men om du väntar dig att GT:s journalister lydigt ska komma till varje presskonferens du kallar till, ställa artiga frågor och snällt ta en bild så fort du ropar - dröm vidare. Det kommer inte att hända. Däremot kommer vi att fortsätta ställa jobbiga frågor. Vi kommer att fortsätta att gräva fram kalkyler som inte folket tidigare har känt till. Det är vårt jobb att granska dig och resten av makten i Göteborg.

Kia, jag är för ett öppet Göteborg med en öppen dialog. Där inte bara vi journalister, utan där alla göteborgare kan följa vad som sägs i fullmäktige. Behöver jag påminna om att det är tack vare GT som vi sett webb-tv-sända kommunfullmäktigemöten från Göteborg? Första gången vi krävde att få tv-sända från fullmäktige var det tvärnej från ordförande Lena Malm (S), på grund av "utrymmesskäl". Men när jag påpekade att det räckte med att sända från en smartphone, och efter massiv kritik, löste sig plötsligt allt. Det borde ha varit en självklarhet. Men det blev en kamp.


Behöver jag påminna om att innan GT ställde frågor om hur man startar ett folkinitiativ i Göteborg, fanns inte ett ord av information om detta på Göteborgs stads hemsida. Vi rotade upp informationen ändå. Skaffade oss "koll" som du kallar det. Behöver jag fortsätta?

Artighetsjournalistik får du leta efter någon annanstans.

Vi har ett jobb att sköta. För folket kräver raka svar, av er politiker.

Vi ställer frågorna. Dags att ni levererar svaren.


Rättelse: I en tidigare version av den här texten blev Jonas Ransgård felciterad när han sa: "Så här tycker göteborgarna om det här, vad ska ni göra med det?"

Det ska vara: "Så här tycker göteborgarna om det här, vad ska vi göra med det?"