Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida Boisen

Föräldrar – rädda våra barn från att bli mähän

”Vi stänger ute våra barn och lär dem glo passivt på Youtube”, skriver Expressens Frida Boisen.
Foto: Getty Images / E+

Föräldrar, rädda våra barn ur apati och sölkorvsfällan.
Ge våra ungar den finaste presenten i sommar: Lär dem personligt ansvar.
Låt dem arbeta. Ge kidsen sommarjobb nu.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

– Näää! Barnarbete! Det är olagligt!

Söta sommarlovsungar protesterar i kör när jag förslår att de ska ställa in tallrikarna i diskmaskinen och torka rent bordet, men skrider motvilligt till verket.

Fattas annat!

Men det är inte bara mina barn som har missuppfattat barnkonventionen.

Givetvis ska ingen utnyttja barn och ingen ska tvinga femåringar att arbeta i fabriker, men många föräldrar gör sina barn en björntjänst när man behandlar tonåringar som friåkande mähän. Barn är oftast de klokaste, mest kreativa, snabblärda, smarta och roliga genier vi har i samhället.

I dag går deras kompetens och kreativitet ofta förlorad. Vi vuxna göder barns passivitet i stället för att ta tillvara på deras nytänkande. Vi borde plocka in dem som gästspelare och idésprutor i våra styrelserum. Istället stänger vi dem ute och lär dem att glo passivt på Youtube.

”Vi vuxna göder barns passivitet i stället för att ta tillvara på deras nytänkande”, menar Expressens Frida Boisen.
Foto: Getty Images / E+

En undersökning från Centrum för Idrottsforskning, från maj 2017, pekar på hur stillasittandet i dag är ett hot mot barns hälsa.

Arbete gör under, inte bara för fysisk hälsa, utan för en individs utveckling till vuxen.


LÄS MER: Gör en insats för alla seniorer som sagt nej 


Är det något vi måste se mer av i samhället nu så är det personligt ansvar!

Som programledare i ”Lyxfällan” träffar jag personer som ofta har en gemensam nämnare: Man struntar i tråkiga räkningar och prioriterar det roliga som spel, shopping, smink, kläder, bilar, god mat.

Förklaringen är ofta densamma: Brist på personligt ansvar. Lusten att vilja ha är stor. Känslan att ta ansvar och betala, inte lika het.

Personerna är trots allt hjältar som vågar berätta om sin resa, och långt ifrån ensamma om sin problematik. Vi är för många som slarvar med att konsumera över våra tillgångar. Vid årsskiftet fanns 417 000 personer registrerade med en skuld hos Kronofogden.

Ett knep för att färre ska hamna här: Lär barn ansvar tidigt. Lär dem tillfredsställelsen i att arbeta och få lön för mödan. Eller, lär dem att starta en business och ta del av en vinst. Börja enkelt: Sälj saft i ett stånd, knacka dörr, sälj bakverk eller rensa rabatter och klipp gräs.

Eller som jag gjorde som 14-åring – dela ut reklam i höghusen runt Frölunda torg. Inte alltid en dans på rosor, som när någon hade bajsat i trappuppgången.
Eller några månader senare, stiga upp i ottan och dela ut morgontidning vid fyrasnåret på morgonen. Förlåt mamma när jag som tonåring någon gång var omöjlig att få upp och du tog passet i stället. Skämspåse!


LÄS MER: Säg efter mig: Ja, vi är sockerberoende 


Men åh, vad kul det var när jag som 15-åring fick börja på McDonald’s. Fick arbetskompisar, ta ansvar, bli arbetsledare och leda andra.

Bästa skolan!

Som chef har jag de senaste åren anställt hundratals personer och kan säga en sak.

Utbildningar är bra. Men om du som ung person i ditt cv inte kan visa upp ett enda ställe du extrajobbat på som ung då blir jag skeptisk.

För mig är det viktigt att du kan visa att du är en person som tar ansvar och vet pengars värde. Vet hur man uppför sig på en arbetsplats.

Så alla grymma ungar: Vill du ha ett jobb? Sök! De finns! Var inte så petig. Det viktigaste är att börja någonstans. Visa att du är villig att ge järnet!


Frida Boisen

Ålder: 43.

Familj: Maken Lars och dotter Tilda, 13, och Arvid 10.

Bostadsort: Kungsholmen, Stockholm.

Sommarplaner: Efterlängtad semester efter Almedalen med familjen, på Gotland, hemma och utomlands, TV-inspelningar med Lyxfällan och Trolljägarna och fixa det sista på min nya bok.

Vad ska du skriva om i sommar? Om det som får mitt hjärta att slå. Det som gör mig arg, det som gör mig lycklig. Det som är viktigt på riktigt: Jämställdhet, hälsa, digitalisering, kärlek.

Berätta om ett smultronställe. Mysiga lilla soliga uteserveringen på Uffe & Lottas på Kungsholmsgatan i mitt kvarter. Och Stockbybadet i Stenhamra på Färingsö i Mälaren. Perfekta badbryggor, varmt i vattnet och hopptorn man kan simma ut till. 

0