Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida Boisen

Får man berätta att man äger en dildo?

Får man berätta att man äger en dildo? Eller inte? Det är frågan. På Facebook rasar nu kriget. På ena sidan, oroväckande många: En 20-årig svensk kvinna ska minsann INTE berätta sådana skamliga saker. ”Skämmigt!” ”Pinsamt!” ”Illa!”. Hallå Sverige? Har vi inte kommit längre? Är det så skrämmande att en kvinna tar ansvar för att hitta sin egen väg till lust och njutning stor? Är det en så otäck tanke att ni måste skuldbelägga den kvinnliga sexualiteten – år 2014? Nu kan vi snacka pinsamt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

20-åriga Amanda blev rikskänd efter att hon twittrade om att hennes dildo blev misstagen för en bomb i en resväska häromdagen. En kul grej, tyckte hon själv och berättade om dramatiken när de passagerare som inte hunnit gå ombord planet fick gå ut, tills ”bomben” avslöjades inför de passagerare som var ombord.

– Alla stod i gången och såg hur jag tog upp vibratorn och plockade ur batterierna, berättade Amanda för Expressens reporter Erik Carlsson.

– En del suckade, men de flesta verkade tycka att det var ganska roligt. Det var till en början en rätt så skämmig resa men nu ser jag det som en kul grej, sa Amanda också.

Artikeln i Expressen blev den mest delade i Sverige. Vi är förstås många som kan leva oss in i det lite generande med att få en så privat del av ens liv uppvisad för främlingar i ett flygplan. Och vi är många, som också tycker att det är skönt, befriande och alldeles underbart att en ung kvinna vågar visa upp sin lilla lila surrande massagestav för svenska folket och skratta åt hela historien.

Men ni som inte skrattar, hur tänker ni? Ni som dömer, hånar, skäller? Ni som säger att det är ”illa” och som går till attack mot att Amanda har mage att berätta om sin dildo.

Jag förstår ingenting. VAD är det som är så farligt med att en kvinna berättar att hon är sexuell, och att hon kan få sexuell njutning, alldeles utan att blanda in en man? Är det så hotfullt? Ni hatare och fördömare – hur vore det om ni tog en vända, och funderade lite över vad det är som är så skrämmande med en surrande lila plastgrej som är sisådär åtta centimeter lång. Den är ju faktiskt inte farlig. Den är ju bara bra.

Att beröring, ja även att beröra sig själv, ju frigör en massa nyttiga endorfiner i kroppen och är bra för hälsan är ju vetenskapligt bevisat om och om igen. Att bli berörd är bra för kropp, bra för själ.

Så kom igen Sverige. Omfamna att kvinnor – och män – kan hitta sexuell njutning, alldeles själva. Ingen säger att vi alla måste springa hem och lägga ut bilder på massagestavar och underkläder på Instagram och Facebook. Hur privat man vill vara med sitt sexliv är väl självklart upp till var och en.

Men att håna en kvinna för att hon säger att hon har en massagestav: kom igen. Det är inte okej. Fler borde lära av Amanda. Ett gott skratt och en orgasm på det, mår vi bra av.

Våga dela med dig av generande situationer. Våga skratta åt dig själv. Och våga hitta din egen njutning. Det är du värd!

Jag lovar, om fler skulle ha den inställningen till livet, sig själva och sin egen sexualitet, då skulle vi få ett lyckligare land.