Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Boisen

Den här bilden säger allt – jag skrattar inte

Tre av våra folkvalda män. Tre. Väljer att ära debatten om #metoo i riksdagen med sin närvaro, skriver Frida Boisen.
Foto: Riksdagen

Den här bilden säger allt.

Miljoner kvinnor har höjt sina röster, tiotusentals människor har manifesterat sin avsky på gator och torg, i månader har vi kämpat, vrålat, skrivit på upprop. Tre av våra folkvalda män. Tre. Väljer att ära debatten om #metoo i riksdagen med sin närvaro.

På riktigt. Det finns ord. Och det finns handling.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I ärlighetens namn var det inte så värst många folkvalda kvinnor som bemödade sig med att offentligt visa sitt intresse för #metoo-frågan i riksdagen på måndagen heller. 15 kvinnliga riksdagsmän. Sisådär 8 procent av de kvinnliga ledamöterna. Och 1,6 procent av de manliga ledamöterna.

Ja, jag vet att flera av våra folkvalda förhoppningsvis är upptagna med att vara på möten ute i verkligheten, och att ytterligare en hel del av våra folkvalda väljer att följa debatterna från sina rum, via en skärm.

Fruktansvärt lamt. Att sitta på sitt riksdagsrum och kolla förstrött på en skärm. Om du nu är folkvald för att sitta just i riksdagen, vore det inte god ton då att faktiskt engagera sig i viktiga debatter, i stället för att dina politikerkollegor talar för en halvtom, eller som i #metoo-debatten, närmaste heltom riksdag.

Vad sänder det för signal? Såväl till politiska kolleger som till oss människor som röstat på er? Skickar det signalen att ni framåtlutat prioriterar #metoo-frågan eller den att det när det väl kommer till kritan är en debatt man kan hoppa över?LÄS MER: Metoo-debatt i riksdagen – bara tre män dök upp 


Efter alla stora ord, från alla partier. Om att frågan ska tas på allvar. Att det behövs åtgärder.

Ja, då blir det lite pinsamt när man inte ens orkar ta sig till kammaren när väl frågan ska dryftas.

– Jag hoppas att riksdagsledamöterna har tagit del på andra sätt, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér till Expressen om det låga deltagandet.

Jo, det får vi väl hoppas.

Jämställdhetsministern säger också att de senaste veckorna också kommit att handla om mer än trakasserier och våld. 

– Det handlar om att blottlägga mäns vardagsmakt.


Jo tack. I min bok är det en relativt tydlig form av vardagsmakt när man väljer att inte dyka upp, exempelvis när #metoo-frågan ska debatteras i riksdagen. Det är väl om något ett oerhört tydligt sätt att säga:

"Intressant och viktigt ämne, verkligen hörni, men jag har faktiskt liiiiiiite viktigare saker för mig i dag."

Det hade ju varit extra snyggt att man som riksdagsMAN kunde valt att som folkvald riksdagsledamot, tagit chansen att på ett aktivt sätt inte bara visa sitt stöd och sin respekt för frågan – utan också aktivt medverka till att genomdriva politik som syftar till att med lagar, anslag och andra politiska medel få mäns sexövergrepp och trakasserier mot kvinnor att upphöra.


LÄS MER: Urban Ahlin kandiderar inte till riksdagen 2018 


Men den chansen tog alltså 98,4 % av riksdagens manliga ledamöter inte. Och tyvärr säger jämställdhetsminister Åsa Regnér i riksdagen under måndagen:

– Även i den här kammaren har det skrattats åt förslaget på jämställdhetsmyndigheten.

Jag skrattar inte.

Jag hoppas inte att det är så värst många riksdagsledamöter som fortfarande sitter och skrattar uppe på sina personliga rum i riksdagen. Jag tror inte riksdagens främste företrädare – talman Urban Ahlin som utretts för att 2008 ha utsatt en kvinnlig kollega för sexuella trakasserier – gör det.

Samme talman som nu meddelat att han inte ställer upp för omval.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vi har en lång väg kvar att vandra.

#metoo är inte över.

#metoo har bara börjat.

Ord är viktiga. Mycket viktiga. Inte minst för våra folkvalda politiker, med visioner att leda vårt land.

Men ord faller platt när de ekar ut över en tom riksdag.

Ord faller platt om de inte följs upp med det som visar att man faktiskt menar vad man säger:

Handling.