Frida Boisen

Därför blir du en bättre förälder av att se ”Skam”

Förälder med tweenies eller tonåringar hemma? Rädd för att just ditt barn ska bli utsatt för mobbning, sexuella övergrepp, utanförskap, drabbas av ätstörning eller börja knarka? Hög tid att se norska ungdomstv-serien ”Skam” – helt enkelt för att det ger dig en enorm chans att bli en så mycket bättre förälder. I dag.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den träffar rätt i magen. ”Skam”. Norska tv-serien som NRK skapat där ungdomarna helt berättar historien. Sådär under skinnet-nära. Om exakt hur det är. När man blir kär i fel kille, rätt kille, när man blir förbannad, känner sig sviken och blir alldeles för full, när man vaknar naken i en säng, bredvid helt fel kille och misstänker att man blivit våldtagen.

Paniken. Skräcken. Skammen.

Och känslan av att vara alldeles, alldeles ensam i världen.

Att inte våga berätta.

För att man skäms så mycket att man får så mycket panik och ångest att bara tanken på att andas, sova eller äta känns omöjlig. Allt är katastrof. Allt är kaos. Världen rasar samman.

Just det händer Noora, en av huvudrollskaraktärerna i ”Skam”, säsong 2. Och till slut vågar hon berätta, för sina bästa tjejkompisar, som stöttar och tar med sin bästa kompis till en läkare. Som ger råd och hjälp. Och som berättar om lagstiftningen.

Och ”Skam” har gjort stor skillnad på riktigt, i norska ungdomars liv.

NRK berättar hur en klinik i Oslo som tar emot personer som blivit utsatta för sexuella övergrepp i sommar tog emot 30 % fler utsatta än tidigare år. Såväl socionom Lisa Arntzen och överläkare Helle Nesvold berättar i en artikel om NRK att de tror att ”Skam” brutit tabut kring sexuella övergrepp och att den ökade kunskapsspridningen om sexuella övergrepp och vad man har för rättigheter som utsatt, är en av anledningarna till de ökade anmälningarna.

Fantastiskt, när en tv-skillnad kan göra en sådan skillnad.

Men vad som gör allra mest ont i mig när jag ser ”Skam” är hur enormt frånvarande föräldrarna är för våra tonåringar i serien. Arbetsnarkomaner, som inte är ett dugg intresserade av att vara där för sina barn. Eller skilda, med intresse bara för det nya livet, familjerna och barnen. De har inte en aning om någonting. De vet inte om vem deras tonåring är tillsammans med, vilka kompisar hon eller han har. De vet verkligen ingenting. För de är inte där (och det är inte bara för att seriens skapare gjort ett medvetet val att inte ha vuxna i huvudroller). De är statisterna som inget vet, inget ser, inget hör. Förrän betygen rasar, eller skolan ringer om ett slagsmål barnet varit inblandat i. Då kommer några lama frågor – men det dåliga samvetet dövas snabbt med att skicka till ungen några hundra extra för att ha lite roligt.

Jag ber en bön för att jag aldrig ska bli så blind. Så döv. Så inte där.

Det är den största skammen jag känner när jag ser ”Skam”. Skammen föräldrarna borde känna, för att de sviker sina barn så många gånger om och om igen.

Hur kan de? Har de glömt allt vi gjorde? Allt de gjorde? Alla snedsteg? Alla galna fester? Alla risker. Alla kriser. Den himlastormande förälskelsen som sög tag så hårt i magen att man inte kunde tänka på något annat?

Tänk alla dimmiga minnen – som för dig, tack och lov är just bara det. Och tänk i dag. När alla dumheter du gör som ung riskerar att dokumenteras av någon som lägger ut det direkt för hela världen att se på Snap, på en Insta story. Elle så tar någon en bild av dig halvnaken eller helnaken utan att du vet.

På det viset har det hänt en del med verkligheten som tonåring sedan du sist gick i skolan.

Så du förälder. Se ”Skam”. Om du inte redan innan hade kollen på hur sociala medier-livet för kidsen är idag är – så får du det.

Annars är gymnasielivet precis som det alltid varit: Livsavgörande.

Låt det bli din väckarklocka. Fråga dig själv: Är jag där? Kan min unge komma till mig om hon eller han drabbas av övergrepp, mobbning och utsatthet? Vilka vänner hänger min unge med? Vågar mitt barn prata med mig om allt går åt helvete?

På fredag drar tredje säsongen av Skam i gång på SVTplay för dig som inte redan kollat på NRK. Se den! Och bli en bättre förälder. I dag.