Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida Boisen

Dags att bojkotta Thailand som resmål – nu mår jag illa

Varje vecka väljer svenska män som ser kvinnor som handelsvaror – att sätta sig på ett plan till Thailand med ett syfte: Att köpa sex av kvinnor eller barn.

– Det är som att köpa ett kilo fläsk, säger 47-åriga sexköparen Mats från Göteborg, till wallraffande journalisten Joakim Medin.

Hur länge ska vi se på, när sexturismen öppet fortsätter på gator och bordeller i Phuket, Bangkok och Phattaya, medan landets regering fortsätter att blunda? Inte en dag till! Dags att skicka ett budskap som biter: Bojkotta Thailand som resmål nu. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jag mår illa. När jag läser vittnesmålen frilansjournalisten Joakim Medin hämtat från svenska små män. Sexköpare från Sverige, som berättar rätt in i Joakims dolda mikrofon om hur mycket bättre det är i Thailand. Hur behändigt svenska män tycker att det är, att obekymrat köpa sex kväll efter kväll av kvinnor, flickor, pojkar och transvestiter, billigt också, och intala sig att man gör dem en tjänst, eftersom de är fattiga och på det här sättet får tjäna pengar. Vissa män intalar sig till och med, att de prostituerade blir enormt kära och får en enorm njutning av att sälja sin kropp till dem.

Du man, som åker till Thailand och köper sex av en utsatt människa: Du är en egoistisk, känslokall, liten människa. Du utnyttjar en människa i extrem fattigdom. På riktigt, vem är du? Oavsett vad du varit med om, oavsett om känner dig osedd och oälskad till vardags, oavsett om du själv blivit utsatt för övergrepp, eller om du bara är trött på din fru och ungarna hemma, eller vad du nu har för ursäkt. Inget, berättigar den brottslighet du håller på med.

För låt oss vara tydliga: Det är olagligt att köpa sex. Både i Sverige och i Thailand. Skillnaden är att thailändska myndigheter blundar för brottsligheten. För alla människor med synen i behåll ser lättklädda flickor fråga om du vill ha en ”good time” på Phukets gator. Sexturismen fortsätter, en dag till i semesterparadiset. Ett paradis som inte är ett paradis. Ett paradis som är ett helvete, för barn som tvingas ha sex med kåta svenska gubbar, för att familjen ska få mat på bordet.

Sexköparna berättar ofta om ensamhet när man kommer dem närmare, berättar Joakim Medin.
Foto: Joakim Medin

Dags att vi sätter stopp. Att vi alla tar ansvar. För du och jag kan påverka. Det är upp till oss nu. Dags att använda vår konsumentmakt – visa Thailands regering att vi inte accepterar landets vidriga kvinnosyn och synen på fattiga barns icke existerande rättigheter till sina kroppar.

Dags att vi ser vidrigheterna i vitögat. Money talks. Turistindustrin är extremt viktig för Thailand och står för 12 procent av landets ekonomi. Bojkottar vi turister Thailand blir det ett tydligt budskap till regeringen: Vi accepterar inte er unkna sexhandel.

En rapport från ILO, internationella arbetsorganisationen, pekar på att det kan handla om 1 procent av den kvinnliga befolkningen i Thailand som jobbar som prostituerade. Var hundrade kvinna. Härligt tycker svenska kåtgubbarna som åker dit.

Jag har rest klart till Thailand.

Dags att stå upp för alla de barn och vuxna som utnyttjas av mäns som beter sig som svin.

Gör skillnad. Bojkotta sexturisthelvetet nu.