Frida Boisen

Boisen: Viktigt för mig som chefredaktör

Det är viktigt med opinionsjournalistik. GT kommer också i fortsättningen att ha en ledarsida och två kultursidor. GT kommer även i framtiden att ha ett västsvenskt perspektiv.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

När det är folkomröstning i Göteborg eller sjukhusomläggningar i regionen, kommer GT:s ledarsida att vara en tydlig liberal röst.

När det görs utställningar, arrangeras konserter, sätts upp pjäser eller ges ut böcker som är relevanta för en västsvensk publik kommer GT att skildra kulturlivet i vårt spridningsområde.

Det är viktigt för mig, som chefredaktör för Västsveriges största kvällstidning, att vara tydlig med att opinionsjournalistiken finns kvar i GT. Men. Vi går inte opåverkade igenom den största omstrukturering som mediebranschen genomlevt; den för med sig en ny verklighet, med nya konsekvenser, nya möjligheter, nya risker, nya beslut.

På tisdagen meddelade jag medarbetarna på GT att vi förhandlat med Svenska journalistförbundet om en ny organisation som omfattar fem tjänster färre på redaktionen i Göteborg. Dessa specificeras som kulturredaktörstjänsten, ledarredaktörstjänsten, två fotograftjänster och en nyhetsreporter med inriktning på papperstidningen.

Det är ett svårt beslut och en trist nyhet att förmedla. Det tråkigt att berätta för journalister och kolleger som gör ett fantastiskt jobb och brinner för sin uppgift - som alla vi på GT gör - att deras tjänster försvinner. Det är inte heller roligt ur ett publicistiskt perspektiv att tvingas minska resurserna, med de konsekvenser som detta får för genomlysningen av vårt område.


Här har redan TV4 lagt ner lokal-tv-stationer i Västsverige, här har Metro stängt sin Göteborgsredaktion och Göteborgs-Posten har gång på gång presenterat nya sparpaket. Journalistiken i Västsverige är under press, precis som den är i resten av landet och, faktiskt, i hela västvärlden. Häromdagen meddelade stora New York Times att man minskar redaktionen med 100 tjänster, en branschnyhet som få reagerade på trots att New York Times är lönsam. Så ser det nämligen ut i dag.

Sveriges nya kulturminister Alice Bah Kuhnke har många utmaningar framför sig, och en är att med en vitaliserad mediepolitik säkerställa rimliga förutsättningar för nyhets- och opinionsmedier. Vi på GT vill vara en del av den framtiden och låt mig därför vara tydlig igen: GT kommer även fortsatt att ha såväl ledarsida som kultursidor. Vi har inte "lagt ner" dessa sidor, som det har påståtts här och var, men vi har inte längre definierade tjänster för avdelningarna. Men texter från Västsverige kommer att skrivas av mig, andra medarbetare och frilansare.

Samarbetet med ledar- och kulturredaktionerna på Expressen gör att vi kommer fortsätta ha en uppfattning om allt från Jas-plan till Jonas Gardell. Det kommer att bli mer gemensamt innehåll, så är det, men det kommer också att finnas lokala röster på opinionssidorna.

GT är en stark opinionsbildare och vår demokratikampanj #votegbg samlade in över 90 000 namnunderskrifter, och tvingade Göteborgs politiker tillbaka till ett löfte de tidigare hade brutit. Något som ledde till att vi fick en folkomröstning om trängselskatten nu i september. Vilken annan tidning i Sverige har drivit en mer aktiv opinion kring en brännhet politisk fråga? Detta ledde till att GT, liten lokaltidning från Göteborg, vann första pris för i International News Media Associations stora gala i San Francisco i våras. Opinionen kring #votegbg har vi drivit med kampanjjournalistik och inte på ledarsidan, som också i framtiden står oberoende från nyhetsbevakningen.


Så varför de här prioriteringarna? Som nu leder till stora rubriker i konkurrerande medier? Sanningen är att tidningsbranschen globalt är mitt i en strukturomställning till digitala publiceringar.

Mycket är ändå positivt, ska vi komma ihåg. GT har aldrig tidigare haft så många läsare, så stor räckvidd, så stort genomslag, som i dag. I dag når bara GT.se närmare en miljon unika läsare varje vecka genom dator och mobil. Det är enormt många fler än vad vår papperstidning någonsin nått. En explosionsartad läsartillväxt. Det är förstås mycket glädjande, intresset för lokal journalistik har uppenbarligen aldrig varit större.

Men en tidning som GT måste hela tiden ompröva sig. Samtidigt som vi lanserar nya appar, gör mer live-tv och växer i sociala medier måste vi - som en privatägd dagstidning - balansera kostnader och intäkter.

Vi får inga public service-anslag som SVT eller Sveriges Radio. Vi får inget presstöd.

Jag som chefredaktör, måste i dessa tuffa tider, prioritera våra resurser. GT har en engagerad ledarsida och en kulturbevakning som, för att bara ta 150 exempel, precis genomfört en artikelserie om 150 porträtt på göteborgare från alla världens hörn. Satsningen heter "Hela världen finns i Göteborg" och har rullat i ett och ett halvt år. För att bygga en ökad förståelse och en större kärlek för dagens Göteborg, där knappt var fjärde göteborgare är född i ett annat land och har med sig ett annat lands kultur och erfarenheter. GT ville visa vilken kulturskatt dessa göteborgare berikat vår stad med.

Och den här sortens kulturjournalistik, kommer vi självklart att värna även fortsatt i GT.


En av mina favorittexter från GT:s kulturredaktion handlar om Katri Jakdal, 89, som är en av alla världens göteborgare. Läs om hennes kamp för att ta sig till Sverige och om hennes nya liv här.

Och just nu sitter vi på GT:s redaktion på Kungstorget i Göteborg och skriver dagens och morgondagens berättelser om vår stad, vår region och människorna som bor här. Välkommen till oss.