Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Frida Boisen

Boisen: Vi kommer fortsätta att granska

Lena Malm (S), kommunfullmäktiges ordförande i Göteborg, säger att den ledande nyhetstidningen i Göteborg, GT, kommer att "dö digerdöden". Ett närmast hotfullt uttalande, av en politiker som granskats av tidningen. Som att riksdagens talman offentligt skulle döma Expressen, DN eller Aftonbladet till digerdöden.

Självklart kan ledande politiker ha synpunkter på journalistik. Men att en av tidningen kritiserad kommunfullmäktigeordförande i Sveriges andra största stad, tar livet av tidningen i en plågsam pestdöd, är inget annat än osmakligt - en önskan med antidemokratiska drag. Är det här verkligen socialdemokrati?

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kommunfullmäktiges ordförande Lena Malm (S) har all anledning att vara irriterad på GT:s journalistik. Det har blivit pinsamt för Lena Malm mer än en gång, när GT granskat och ifrågasatt hennes arvoden, beslut och uttalanden.

Låt mig påminna er om varför Lena Malm uppenbarligen hyser agg mot GT:s journalistik (och uppenbarligen önskar tidningen en plågsam död i en böldpest- och lungpest-sjukdom – som tog livet av mer än en tredjedel av Europas befolkning på 1300-talet).

I slutet av förra året kunde GT avslöja hur Lena som en av ledamöterna i Göteborgs överförmyndarnämnd, inkasserade ett arvode på 57 660 kronor i månaden, för ett uppdrag som Lena Malm själv upplyste GT om motsvarar EN arbetsdag i månaden.

Häpnadsväckande

Ett häpnadsväckande avslöjande. Hur en ledamot för arbetarpartiet Socialdemokraterna, tycker att 57 660 kronor är ett rimligt arvode för en dags jobb. Jämför det med vad en ledamot i överförmyndarnämnden får i Malmö kommun: 489 kronor per möte. Eller i Borås kommun: 506 kronor i timmen, för dessa möten. Eller i Trollhättans kommun: 0 kronor.

Att Lena Malm skulle arvoderas 2,7 miljoner av skattebetalarnas pengar under en fyraårig mandatperiod, för detta endagsjobb i månaden är givetvis en skandal. Så hade det fortfarande sett ut i dag, om inte GT granskat och publicerat de häpnadsväckande uppgifterna och tvingat fram en förändring av arvodena för överförmyndarnämnden i Göteborg.

Tvingats backa tidigare

Förutom det här för Lena Malm pinsamma avslöjandet har hon även tidigare tvingats backa och ändra beslut efter tidningens publiceringar.

Minns exempelvis när Lena Malm förbjöd GT att live tv-sända kommunfullmäktigedebatten om folkomröstningsfrågan i Göteborg, med svepskälet "platsbrist". Sånt trams. Jag fick påminna Lena om kommunallagen, där det tydligt i femte kapitlet, 38:e paragrafen, står att Fullmäktiges sammanträden är offentliga. Jag fick också förklara för Lena att det handlade om att jag kunde sända mötet från min smartphone och att den inte tar många centimeter i utrymme. Efter påtryckningar ändrade sig Malm och tillät en live tv-sändning. Tack vara GT:s kamp för insyn och tillgänglighet, streamar nu Göteborgs stad ut en direktsänd tv-sändning av varje kommunfullmäktigemöte. En stor vinst för göteborgarna och den lokala demokratin.

Antidemokratiskt

Men igen, pinsamt för Lena Malm, ordföranden som fick backa på sitt antidemokratiska beslut.

Och nu. Avslöjar alltså Lena Malm vilken framtid hon egentligen ser för den tidning som granskat hennes beslut och mångmiljonersättningar: Hon dömer oss till döden. Fräscht.

Lena, som tur är lever vi i en demokrati där vi sätter yttrandefriheten mycket högt. Den gäller självklart även dig. Du får självklart döma alla tidningar i Sverige till digerdöden, om du nu vill det. Om du i paneldebatter dit du blivit bjuden som socialdemokrat och kommunfullmäktiges ordförande, just för att diskutera demokrati, vill ägna din politik åt att döma tidningar till döden - ja, då är det givetvis fritt fram.

Frågan är om Lena Malm går i bräschen får någon slags ny linje inom socialdemokratin, som går ut på att driva tesen att tidningar kommer att "DÖ DIGERDÖDEN". Jag tvivlar på det.

"Dö digerdöden"

Men jag ställer frågan vidare. Kommunstyrelseordförande Anneli Hulthén: Är det här ett uttalande du ställer dig bakom? Just nu duckar du bara och säger "inga kommentarer". Statsminister Stefan Löfven: Är det här ett uttalande du ställer dig bakom? Är det så här en socialdemokratisk kommunfullmäktigeordförande ska uttala sig om medier? Att den tidning som granskat henne kommer att "DÖ DIGERDÖDEN"?

Jag vill på riktigt ha svar.

"Dö digerdöden!" säger Lena Malm. Inte ett ord om att värna det fria ordet, fri press, yttrandefrihet. I en tid då tidningar, inte minst GT, utsatts för allvarliga hot. I en tid, då journalister mördas på redaktioner. Nä. Fullmäktigeordförande betonar, när vår reporter frågar henne igen: "tidningen kommer att läggas ner och dö".

Bara som ett tillägg till eventuellt oroliga närvarande på paneldebatten som undrade över om det fanns någon bäring i Lena Malms uttalande som nyvunnen massmedieexpert.

GT mår bra

Nej, Lena Malm pratar i nattmössan. GT mår bra. Vi är Västsveriges största nyhetstidning, ett tidningshus som bara via plattformar på webb och mobil når över 1,3 miljoner unika besökare varje vecka. Vi är en tidning som aldrig nått fler, som slår nya rekord vecka efter vecka och som visat en mycket god lönsamhet i mer än över ett decennium.

Lena, i ärlighetens namn är jag inte ledsen att göra dig besviken.

GT hotas inte av någon nedläggning. GT står stark, i en tid då branschen utsätts för svåra prövningar har vi ställt om snabbt, och satsar vidare på innovationer som gör oss fortsatt lönsamma in i framtiden. GT har en mycket god lönsamhet. Och som GT:s chefredaktör kan jag garantera dig detta:

GT kommer att fortsätta att granska dig och andra makthavare i Göteborg. Det är vårt viktigaste uppdrag.