Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida Boisen

Boisen: Sluta gömma er i universitetsvärlden

Varför finns så få forskare på twitter och facebook? Och hur länge ska vi acceptera att det är så? Hallå akademikereliten! Sluta gömma er i universitetsvärldens borg. Välkommen ut. Ni behövs! Sprid er kunskap! Gör det nu!

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Våra universitet får många, många miljoner av oss skattebetalarna varje år, för att bedriva forskning, för att driva vår kunskap och vårt vetande framåt. Det är förstås viktigt och bra. Men vad som är helt oacceptabelt är att allt för många forskare sitter där i sina rum och kan och vet en massa – utan att dela med sig, på ett begripligt sätt på forum där många människor finns. Det är inte bara snålt. Det är korkat. Och det måste få ett stopp nu.


Jag är trött på att det är som det varit inte minst senaste veckan, när jag deltagit i paneler med forskare som är experter på Europakunskap, folkrörelser och till och med sociala medier (!) – utan att dessa forskare finns just på sociala medier. Det är provocerande. 


För kunskap är makt. Och just nu gör det ont i mig när jag tänker på att allt för mycket kunskap stannar kvar innanför universitetens murar i en upplyst medelklass.

Inte minst just nu. 2014. Mitt under brinnande valår.

I förlängningen befäster forskare som kurar inne på sitt universitetsrum en elitistisk struktur som ökar samhällsklyftorna. Det har inte Sverige råd med.


För ärligt talat, du som är forskare eller professor. Idag finns det inte ett enda vettigt argument till varför du inte ska finnas på sociala medier. Självklart är det bra för demokratin och för folkbildningen i stort om just du kan sprida din kunskap om nya uppsatser nya rapporter, ny forskning och nya insikter till en bredare skara än den för inbördes beundran i universitetsvärlden. För handen på hjärtat, i dag formuleras forskning, ofta i rapporter, ofta författade på ett ärligt talat högtravande och akademiskt vis, ett slags maktspråk i sig – som för någon som inte pluggat på universitet kan kännas hopplöst krångligt att ta sig igenom.


Jag vet precis hur det är, med många år och ett par hundra poäng från universitetsvärlden i bagaget. Det man skrev skulle inte var för enkelt formulerat. Och att uttrycka sig kort, koncist och i folkmun begripligt, nja, det var inte direkt prioriterat. Tvärtom.


– Men min forskning lämpar sig inte riktigt på 140 tecken, som en forskare vid Göteborgs universitet sa till mig så sent som igår.


Kom igen! Ge mig bättre argument än så. Jag säger inte att ni ska sluta skriva era rapporter enligt forskningsvärldens alla regler. Fortsätt med det. Men. Börja gör er forskning tillgänglig för fler än era forskarkompisar.

Det går alldeles utmärkt att skriva en slags rubrik på din nya forskning eller slutsats på 140 tecken och sedan länka till din rapport, som du kan publicera var som helst.

Och på facebook, ja där har du ju inga teckenbegränsningar alls.

Och vet ni. Det kostar ingenting heller. Visst är det fiffigt.


Igår lyssnade jag på Kent Öberg, redaktör för UD:s kommunikationsavdelning som berättade om UD:s framgångssaga rent kommunikationsmässigt.

Han berättade att chefen för UD, twittermästaren Carl Bildt, skrev en tweet som gick ut på att han lovade att alla Sveriges ambassader runt om i världen inom två veckor skulle finnas på facebook och twitter. Det gick. (Förutom i de länder där facebook och twitter inte är tillåtna).


Så Utbildningsdepartementets högsta chef – Jan Björklund, dags att göra sociala medier-debut! Kan Carl Bildt kan väl du. Dags att göra en folkbildningsinsats och kommunikationsinsats. Som inte kostar staten ett öre. Det kostar som sagt ingenting att registrera ett konto på facebook, twitter och instagram. Visa gott föredöme. Kom närmare din verklighet. Lärarna finns redan här i massor. De unga finns här också. Jag tror de har mycket de vill prata med dig om på sociala medier.


Så alla forskare, professorer, docenter och allt vad ni är - Starta ett twitterkonto idag! Lägg ut din senaste forskning på facebook nu! Det är faktiskt er skyldighet.

Vissa professorer och andra universitetsmänniskor finns redan i sociala medier ska sägas och gör ett jättebra jobb med att sprida kunskap. Jag följer med intresse twittergiganten @UlfBjereld professor i Statsvetenskap vid Göteborgs universitet, @NiklasLangstrom, professor i epidemiologisk psykiatri vid Karolinska institutet, som är aktiv både på twitter, instagram och facebook, och många många fler professorer, faktiskt alla jag hittar.


För låt oss påminna oss om vad det här egentligen handlar om: Kunskap är makt. Sluta lås in kunskapen i universitetsvärlden. Ge oss nyckeln till kunskapen. Sprid ert vetande! Debattera det ni kan! Kom närmare oss andra, vi på andra sidan universitetsmuren.


Det vinner vi alla på! 

#spridkunskap