Frida Boisen

Boisen: Nu behöver Göteborg akut hjälp

Två unga män skjuts till döds med automatvapen, en i ansiktet, inne på en krog på Vårväderstorget i Biskopsgården. Uppemot tio andra skottskadas. Idag ekar gråten stilla över det soldränkta Vårväderstorget. Vänner kramas, försöker förstå. Men brutaliteten, den totala respektlösheten för människoliv skakar. Det måste få ett slut. Nu.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

– Jag tror inte det är sant, att de är döda. Jag var själv på samma krog i går kväll en timme innan det hände och köpte en pizza. Jag kunde varit där när det hände. Det är sjukt. Men det sjukaste är att det börjar bli så vanligt med alla skjutningar att jag inte ens reagerar som jag borde.

Hon är en av de unga tjejer jag pratar med på Vårväderstorget i dag. Polisavspärrningarna blåser i vårvinden utanför krogen, tydliga skotthål syns fortfarande i såväl fönsterrutor som inne i tavlor på krogen, där det fruktansvärda dubbelmordet i natt ägde rum. Det känns som en filmscen, men vi står mitt i Biskopsgården, Göteborg.

Samtidigt rycker en man jag pratar med på axlarna och säger: "Det är fruktansvärt, men vad ska man göra".

Känslan av hopplöshet är lätt att förstå. Men den är också farlig. Vi får aldrig, aldrig acceptera det här vidriga våldet. Att de kriminella gängen som gör upp om knarkhandeln i Göteborg sprider död och skräck över vår stad. Skrämmer bort vanliga medborgare från att våga vistas utomhus kvällstid. Gör vår stad till en död stad på natten. Där våldet, knarkhandeln och kriminaliteten får råda.

Två unga liv släckta för evigt. Varför? Så fruktansvärt onödigt. Och det värsta är – att det händer igen.

För det är inte första gången vi står här på Vårväderstorget, Biskopsgården, för att dödliga skott viner i luften. Just den här stadsdelen har de senaste åren drabbats extra hårt av en växande gängkriminalitet med rivaliteter mellan olika kriminella gäng som slåss om att äga haschmarknaden i Göteborg.

Jag stod här, exakt på samma torg, på samma plats, i samma ärende, för ett och ett halvt år sedan.  Tillsammans med stadens största sportlag och våra största idrottsstjärnor i staden skanderade vi alla #stoppaskotten för att visa vår avsky får våldet, och försöka få unga att upptäcka en annan gemenskap än den kriminella. Allt medan polis och politiker lovade sina kraftigaste åtgärder mot kriminaliteten. Nu är vi här. Igen. Uppenbarligen har åtgärderna polis, kommun och alla vi andra satte in då, inte fungerat så som vi alla skulle önska.

– Jag brukar inte gå här på nätterna längre. Jag är rädd för att vara här när det är mörkt. Det är om jag måste ha något på Willys, annars stannar jag hemma, säger en tjej jag pratar med och tittar ut över Vårväderstorget.
Skottlossningarna de senaste åren har varit många, inte bara här utan runt om i Göteborg, och de senaste par månaderna har det råa våldet mellan de kriminella grupperna i staden eskalerat kraftigt. Så sent som i februari sköts två unga män i Majorna i Göteborg. En av dem i huvudet. Nu händer det igen.

Idag är många göteborgare rädda. Men vi får aldrig låta rädslan vinna. Tvärtom behöver vår stad, våra unga oss nu mer än någonsin. Att lösa gängkriminaliteten i Göteborg är ingen quick fix. Men nu behöver Göteborg akut hjälp.

Den grova brottsligheten vi nu ser bottnar i djupa samhällsproblem, det handlar om utanförskap, det handlar om unga människor som inte känner att de har en chans i vårt samhälle. Som hellre tar biljetten till snabba cash, snabb respekt när de kriminella gängen rekryterar i allt yngre led.

Här behöver vi alla omedelbart och kraftfullt hjälpas åt för att göra vad du kan, vad jag kan, vad vi kan, för att få bort vapnen från våra gator. Polis, politiker, skola, idrottslag, sociala myndigheter, grannar, medmänniskor.

Polisen måste få mer resurser att en gång för alla sätta hårt mot hårt vad gäller gängkriminaliteten i stan. Faktum är att vi två år efter de förra gängmorden i Göteborg inte har en enda person dömd för någon av dessa mord. Det är ett stort misslyckande.

Och nu rullas allt upp igen. Låt inte de ansvariga gärningsmännen komma undan denna gång.

Medan polisen jobbar från sitt håll måste vi alla kämpa vidare för att göra vårt för att visa vår avsky för våldet och vår kärlek till alla göteborgare.

Alla kan vi göra något, för att visa andra vägar fram i livet. Räddar vi bara en ung människa från att dras in i den här kriminella världen är så mycket vunnet. De goda initiativen finns och de behövs.

Medan polisen måste hitta de ansvariga för morden inatt behöver vi göteborgare varandra mer än någonsin.

I dag är det viktigt att vi påminner varandra om att se varandra. Prata med varandra. Bry oss om varandra.
Vi måste hela Göteborg. För i dag blöder vi.
#älskagöteborg