Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Boisen

Boisen: Nolltolerans mot kommunfusk nu

Anneli Hulthén. Det är jag igen. Frida Boisen på GT.

Jag förstår att du vill det bästa för Göteborg. Det är väl därför du har uppdraget som kommunstyrelsens ordförande och är Göteborgs mäktigaste politiker.

Men Anneli. Ett valår står för dörren. Tänker du dra av dig matchtröjan och lämna walkover redan?

Dags att vakna! Inför nolltolernas mot kommunfusket nu!

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nu är det nog Anneli. På låt gå-mentaliteten och ditt passiva ledarskap som präglat stan den senaste veckan nu när kvittofuskskandalen skakat vårt Göteborg, efter "Uppdrag gransknings" avslöjande i veckan om hur 4,6 miljoner av skattebetalarnas pengar används till fri bar och en hel del tveksamma utlägg.

GT har pratat med ägarna till de kommunala bolagen; det vill säga göteborgarna, de som faktiskt är dina uppdragsgivare. Och 30 av de 30 vi pratar med är väldigt tydliga: Det här duger inte.

Det duger inte att du låter Bertil Rignäs, vd med miljonlön, för en av våra största kommunala bolag, sitta kvar med orubbat förtroende, från din sida.

Det duger inte att du låter Anna Johansson, som borde ha granskat kvittona innan hon felaktigt attesterade dem, sitta kvar med orubbat förtroende från dig.


Förstår inte du, att vanligt folk, alltså ägarna av de kommunala bolagen - göteborgarna - inte har förtroende för kommunpampar som uppenbarligen inte kan skilja på mitt och ditt? Göteborgarna tycker inte att det duger att Göteborgs kommun har politiker som slött tittar på försättsblad på ett utlägg men struntar i kvittona. Och: Göteborgare tycker inte att det är okej att sex flaskor cremant, sparris och parmesanost redovisas som "frukostmat" som skattebetalarna ska stå för.

Ett tips Anneli: Lär av organisationer som inte är kommunala. Lär av IFK Göteborg, som inte heller har haft någon rolig vecka. Precis som Göteborgs stad har Blåvitt ett långt ifrån fläckfritt förflutet. Skillnaden är att man här har lärt sig av historien. Nu är det nolltolerans mot fusk som gäller.

Det spelar ingen roll att Bertil Rignäs gjort ett kanonjobb hittills som ordförande för Blåvitt. Det spelar ingen roll att kvittofusket han erkänt inte hade något att göra med hans uppdrag som ordförande i Blåvitt. Det spelar inte någon roll att Bertil Rignäs inte lämnat in ett kvitto i utlägg till Blåvitt. För i Blåvitt är det nolltolernas mot fusk som gäller.

Vet du inte skillnad på mitt och ditt, då kan du inte sitta som ordförande för Blåvitt. Förtroende är väldigt ömtåligt och oerhört värdefullt. Antingen har du det. Eller inte.

Blåvitt fans har inte förtroende för Bertil. Och vet du Anneli: Skattebetalarna och ägarna till det kommunala Bostadsbolaget, har inte heller förtroende för Bertil. Men skilllnaden är att medan Blåvitt låter Bertil ta timeout direkt skickar Göteborgs kommun en annan signal: Äh. Så farligt var det väl inte.


Bertils styrelseordförande i Bostadsbolaget och alltså hans närmaste chef, Stefan Kristiansson (MP) säger till GT:s reporter: " Det är väl ändå att göra en höna av en fjäder" om Bertils kvittofusk. En höna av en fjäder? Eh. Vi pratar om ett misstänkt bedrägeri av normalgraden som nu är polisanmält och som kan ge fängelse i upp till två år.

Men nej. Chefs-Stefan tycker inte det är något att hetsa upp sig över.

Jag undrar vad kommunchefer skulle säga om en vanlig kommunanställd råkade köpa en klänning för handkassan på förskolan? Skulle det också vara en axelryckning från chefen? Knappast. Men det är skillnad på vanlig dödlig och superchef med miljonlön antar jag...


Och Anneli, din gamla sossekollega Frank Andersson som är en höjdare i Socialdemokraterna i Västsverige sedan decennier tillbaka mejlade till mig i förrgår kväll:

"Jag tillhör dem som tycker att man faktiskt kan få lov att göra fel. Eftersom jag känner Bertil väl så kan jag gå i god för att han inte är en elak eller en person som vill göra andra illa."

Jag tror inte heller att Bertil är en elak person. Men nu handlar det om att Bertil varit oförsiktig med skattebetalarnas pengar. Så oförsiktig att han är misstänkt för att ha begått en brottslig handling.

Men Frank menar att vi på GT ska hålla på med annat än att kritisera hans kompis. Men snälla Frank och alla andra ni politiker som håller era kommunala vd-gubbkompisar om ryggen. Lägg av! Det är inte okej! Vuxna chefer med mycket bra löner har betalt för att fatta viktiga beslut varje dag. Fattar man fel beslut får man stå för det. Det ingår i jobbet.

Anneli. Det är upp till dig nu. Inför nolltolerans för fuskare i Göteborgs kommun nu. Inför nolltolerans för politiker som inte granskar kvitton utan bara släpper igenom vad som helst. Ingen vettig, ansvarfull företagare skulle hantera kvittogranskning så slappt som Anna Johansson.

Klockan tickar.