Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida Boisen

Boisen: Något är sjukt i den svenska kyrkan

Något är sjukt i den svenska kyrkan. När man i öppna rum predikar kärlek och acceptans. Men där präster i dolda rum, säger till unga människor att förbön kan bota homosexualitet. Att du kan bli ”korrigerad”. Att säga så till en ung människa som på riktigt söker vägledning. Är inte bara noll kärlek, noll tolerans, noll medmänsklighet. Det kan vara riktigt farligt. Skäms ni präster som missbrukar er roll så. Byt jobb. Fort. Och först av allt: be om förlåtelse. Det är dags nu.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I veckan rullar West Pride i gång i Göteborg. Och tiotusentals människor kommer att fira kärleken. I kvällens Uppdrag granskning på SVT berättar en kristen man från västsvenska orten Kinna hur han som 16-, 17-åring, står inne i kyrkan med kyrkoherden och församlingsassistenten. De har händerna på honom. Håller förbön för honom. För de ska bota honom. Bota honom, från hans homosexualitet.

När han berättar detta för Uppdrag gransknings kamera, sitter hans make på stolen bredvid och skakar på huvudet. Det gör ont i honom. Säger att det är sjukt att hans kärlek ska ha behövt uppleva detta, när han som tonåring som sökte vägledning om livet, av människor som ska predika kärlek och tolerans.

– För homosexualitet går ju inte att bota, säger maken.

Självklart. Det finns ju inget att bota.

Exakt så tycker svenska kyrkan också. Officiellt sett.

Och församlingsassistenten vill inte berätta hur det var med den här handpåläggningen mot homosexualiteten när Uppdrag gransknings reporter ringer. För det var ju ett samtal i förtroende. Under tystnadsplikt.

Och det är så de kommer undan. Tills Uppdrag granskning skickar in en reporter som spelar att han är en homosexuell student som frågar själavårdande präster, i enskilda samtal, om de tror att det går att bota homosexuelitet. Det tror flera av prästerna som Uppdrag granskning hittar. Präster över hela landet.

Och det är en skam för Svenska kyrkan. Sådana här präster smutsar ner allt som är fint med kyrkan.

För kyrkan gör ju så mycket gott. När det ofattbara händer. När en familjemedlem helt oväntat plötsligt dör, och man bara är kris, tårar och snor. Då gör flera präster ett fantastiskt jobb. Tar sig tid. Lyssnar. På riktigt. De prästerna, som bjuder folk i kris på tid och tröst, är hjältar.

Därför gör det extra ont i mig när jag tänker på när unga personer, som när de söker efter svar, i en utsatt situation, går till någon som de tror står för kärlek och tolerans, får höra att de kan ”korrigeras”, att man med förbön kan bota deras sexualitet. Det är skandal. Förstå vilka, onda djupa sår sådana ord kan sätta i en människa för evigt. Vilka ärr som ristas i själen, när du söker stöd och hjälp, men får höra att du med böner kan botas. Det är en skam.

Svenska kyrkan, det är dags för ett reningsbad. Av modell större.