Frida Boisen

Boisen: Lena Malm vägrar att lyfta luren

Göteborgs kommunfullmäktiges ordförande Lena Malm, S, har ett intressant sätt att "be om ursäkt" till GT för påståendet att GT snart "dör digerdöden".

Lena gömmer sig. Vägrar att lyfta luren. Vägrar att svara på frågor när GT söker henne. Säger ursäkta via en annan tidning. Och slår till med två lögner. Som försöker smutskasta GT. Det är svagt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Är det verkligen lämpligt att en så tung ledare för Socialdemokraterna och fullmäktige uttalar sig om att GT snart "dör digerdöden" frågade vår reporter Lena Malm för några dagar sedan på telefon.

- Jag vill inte uttala mig om det i GT.

Svarade Lena Malm då. Så lät det då. I går lät det plötsligt annorlunda. Efter att såväl Tidningsutgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter, yttrandefrihetsexpert Nils Funcke samt lokalpolitiker som David Lega, KD och Martin Wannholt, oberoende moderat och GP:s ledarskribent Maria Haldesten med flera framfört stark kritik mot topp-politikerns uttalande och förklarat hur det kan uppfattas som antidemokratiskt eller som ett hot mot det fria ordet, ja, då blev det plötsligt en helt annan ton från Lena Malm.

"Inget svar"

Plötsligt ber Lena Malm om ursäkt. Nä, inte till GT eller våra någon av våra journalister. Utan till branschtidningen Resumé. Jag söker i min mailkorg efter mail från Lena Malm. Men ingenting. Våra reportrar ringer henne. Inget svar. Vi messar. Inget svar. Vi twittrar. Inget svar. Ingen Lena.

Den så kallade "ursäkten" Lena levererade till Resumé, den var fin. Hon kunde nämligen inte be om ursäkt utan att avslutningsvis sprida nya illasinnade, grundlösa rykten om GT. Göteborgs kommunfullmäktigeordförande säger till branschtidningen Resumé:

- Det finns två tidningar i Göteborg. GP och GT. På GT kanske det är större kris än på andra håll.

Försöker krisförklara GT

Det är en lögn och rena fria fantasier. Som alltså Malm slänger ur sig, för att på nytt försöka misskreditera och krisförklara GT. Och misstanken infinner sig förstås att Malm helt enkelt vill tidningen illa. Samma tidning som granskade hennes mångmiljonarvoden från överförmyndarnämnden i höstas för en arbetsdag i månaden under en mandatperiod. Ett arvodessystem som senare ändrades av kommunen. Samma tidning som gav henne bakläxa på hennes beslut att förbjuda videokameror i fullmäktige. Samma tidning som drev igenom en folkomröstning, mot Socialdemokraterna i Göteborgs vilja.

GT går bra. Vi prisades internationellt så sent som i maj, i San Francisco, just för folkomröstningskampanjen #votegbg, som Lena och socialdemokraterna i Göteborg varit så kritiska emot. Vi är dessutom ett lönsamt tidningsföretag. Vi har en god ekonomi och en fantastisk tillväxt digitalt. Vi är den digitala marknadsledaren bland tidningarna i Västsverige.

Låt mig påminna om att Stampen, som GP tillhör, förra året tyvärr gjorde en förlust på mer än 862 miljoner kronor. Och att Expressen, som GT tillhör, gjorde en vinst på 98,4 miljoner kronor.

GT går med vinst

Alla som kan räkna, inser att GT inte är den tidning som står inför en "kris", eller ett mycket akut ekonomiskt läge. GT går med vinst, och har gjort det varje år i ett decennium.

Jag hoppas att även GP kommer att vara en lönsam tidning. Göteborg behöver två tidningar med god lokaljournalistik. Det är bra för demokratin. Bra för Göteborg.

Bara så att kommunfullmäktigeordförande och alla andra vet framöver: GT har aldrig tidigare nått så många människor som vi gör nu. Varje vecka når vår journalistik 1,3 miljoner unika besökare, bara via webb och mobil. Och ja. GT har varit största nyhetssajten i Västsverige i 17 veckor enligt Kiaindex på båda dessa viktiga plattformar, om någon vill ha fortsatta bevis på att vi lever och mår bra. Mer siffror? Vecka 1 hade GT.se 679 630 unika besökare medan närmaste konkurrent, GP, låg på 421 916 unika besökare.

Som ledare för vår folkvalda församling i Göteborg, bör Lena Malm verka för en fri press och värna lokal journalistik. Inte minst Sveriges socialdemokratiska regering har betonat hur viktig lokaljournalistiken är, ur demokratisk synpunkt. Då vore det lämpligt att Lena Malm inte offentligt baktalar just den tidning som dessutom nyligen granskat henne.

Varför ljuga?

En sak till. Politiker bör hålla sig till sanningen. Förtroende är bräckligt. Och jag måste erkänna att jag tappar mitt förtroende för Lena Malm när hon obekymrat ljuger i intervjun med Resumé. Lät mig citera svaret Lena ger Resumés reporter, när hon får frågan om varför hon inte direkt bad om ursäkt till GT, när vi ringde för att höra vad hon menade med sitt digerdödsuttalande.

- Jag visste inte ens att de som ringde var GT - de ringde från ett privat nummer."

Men Lena visste i högsta grad att hon pratade med GT:s reporter. Det märks på vår bandade intervju, där reportern presenterar sig med namn och tidning. Malm svarar reportern så här när hon undrar vad du menade med att GT snart "dör digerdöden":

- Det var i det sammanhanget jag sa det och jag vill inte uttala mig om det i GT.

Vår bandupptagning visar alltså att Lena i högsta grad förstod att hon pratade med en reporter från tidningen GT.

Varför ljuga om det i efterhand till en annan tidning? Och varför säga att GT är i kris när vi inte är det?

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke menar att Lena Malms uttalande om att GT snart "dör digerdöden" ger legitimitet till krafter som vill journalistiken illa.

Jag hoppas att det inte är så. Men för mig känns det inte som en ursäkt.

När Lena Malm inte ens vill svara på GT:s frågor.