Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida Boisen

Skulle han ha puttat en manlig partiledare?

En fösning, en knuff, en putt. Kalla det vad du vill, men hela Sverige såg. Och nej, Stefan Löfven: Det är inte okej att puttas. Det är vad vi försöker lära våra barn och det är tydligen också vad du behöver lära dig. Jag vill inte behöva vara orolig för att du puttar ner Angela Merkel eller Vladimir Putin i en rabatt nästa gång du härsknar till på ett toppmöte.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I sociala medier ser jag redan hur, som av en slump, diverse män ojar sig över att Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvens putt på näringsminister Annie Lööf i direktsändning får så stort utrymme på såväl tidningssidor som i sociala medier. Då så. Låt mig förklara.

På söndag är det allmänna val i vårt land. Står sig opinionsmätningarnas siffror på valdagen får Sverige då fram en ny statsminister vid namn Stefan Löfven. Statsministern ska leda Sveriges regering. Representera vårt land på EU-toppmöten. Och förstås också, vara en förebild för vårt lands skolbarn.

Våra barn som vi varje dag lär och påminner, att använda orden. Att när de tycker att någon är dum, inte bli så arga att de börjar putta på skolkompisen. Utan i stället använda orden. Beskriva hur de känner. Varför de blir arga. Förklara själva, och sedan också lyssna på den andra personen. Prata, lyssna, men inte gå till handgripligheter, inte börja puttas.

För mig blir det såväl fattigt och pajasaktigt, när en vuxen man, partiledare för Sveriges största parti, puttar en partiledare för ett annat parti, en partiledare som dessutom är kvinna.

Frågan jag ställer mig: Skulle han föst/puttat en manlig partiledare på samma fysiska sätt?

”Lägg av!” hojtar andra röster i sociala medier. Det är ju Lööf som använder sig av härskartekniker, hon som ber en annan partiledare läsa en rapport som han säger att han redan läst.

Men att använda retoriska knep, att ta med sig kolbitar, papper är ju sedvanliga metoder, för att vinna en debatt. Det är fair game. Inga konstigheter.

Men att fösa eller puttas. Så fort man blir arg i en ordfight. Det är inte acceptabelt.

Det är under en statsministerkandidats värdighet.

Skärp dig Stefan.

Jag säger som jag brukar säga till mina barn.

Du kan så många bra ord. Använd dem.