Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Boisen

Boisen: GT:s hjärta är att avslöja hat och hot

Sverige är ett rasistiskt land, skrev jag i en krönika i GT för några månader sedan, i samband med tidningens reportage om rasism i Göteborg.

Får högerextremisten Kamil Ryba som han vill, tystnar den sortens journalistik.

Ett sådant land tror jag inte att du vill ha.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Varje tidning har en publicistisk idé, den grund vi vilar på. GT:s är denna: Vi bekämpar alla idéer som försöker krympa människan och hennes möjligheter - kvinnoförakt, klassförakt, främlingsfientlighet, fördomsfullhet. Det är därför vi finns. Det är därför vi går till jobbet varje dag. Det är därför vi granskar näthatare som vill förtrycka kvinnor, det är därför vi granskar rasister som vill vräka ut sitt osande hat mot medborgare i vårt land.

Om det är allvarligt att högerextremister med hot om våld vill försöka skrämma oss till tystnad? Ja. Det är helt oacceptabelt. Men bara så att ni vet. Deras kamp förblir tröstlös. GT:s skäl och hjärta är att avslöja hat och hot. Den övertygelsen kan ingen skrämma oss ifrån.

Kamil Ryba, 29, ledare för den högerextremistiska rörelsen Swedish Defence League, åtalades i går för brott mot medborgerlig frihet alternativt olaga hot. Detta efter att han vid upprepade tillfällen framfört hot mot GT.

Vid det första tillfället, fredagen den 13 december, stegade han upp på GT:s redaktion på Kungstorget mitt i Göteborg och krävde att få prata med GT:s utgivare och chefredaktör. När ingen av oss var på plats, gick i stället tre andra arbetsledare på tidningen ut till receptionen och försökte få den uppretade extremistledaren att lugna ner sig. Han var upprörd på vår granskning av näthatare och började kasta ägg inne i vår reception. Om vi inte slutade vår granskning, skulle han komma tillbaka med kniv nästa gång, meddelade Kamil Ryba och gick slutligen ut från receptionen.

Efter det har Swedish Defence League gjort sig påmind på GT. Vi har fått vår trappuppgång tapetserad med Muhammedteckningar märkta med Swedish Defence Leagues klistermärken, och hoten har fortsatt på twitter. "Är det OK att jag besöker @GTnyheter med kniven nu?" frågade exempelvis Kamil Ryba i början av januari. Han har också exempelvis kallat mig för pedofil.

Den 27 januari står så plötsligt ett paket precis vid GT:s reception. Adresserat till mig och ansvarig utgivare på GT.

Den internationellt uppmärksammade krönikan jag skrev om rasismen i Sverige är citerad på paketet och polisen bedömer att man inte kan utesluta att det innehåller en explosiv laddning, och ber oss att utrymma lokalen. Bombgruppen konstaterar efter att ha sprängt paketet att det innehåller en kniv och ett exemplar av Koranen.

Försöket att på det här viset få oss att förhindra vår nyhetsfömedling fick kammaråklagare Ulrika Åberg att väcka åtal med rubriceringen brott mot medborgerlig frihet.

Det är positivt och viktigt att vi nu får pröva detta lagrum, som inte minst Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter, uppmanat rättsväsendet att använda när tidningar, tv-stationer och radiokanaler utsätts för hot.

Något som tyvärr händer allt oftare i vårt land. För hatklimatet i vårt land har stegrats mot journalister.

Medarbetare på vår systertidning Expressen har blivit mordhotade. Länstidningen i Östersund är en av de tidningar som utsatts på senare tid, då flera medarbetare de senaste åren mottagit såväl dödshot som andra allvarliga hot. Correns redaktion i Linköping har också mottagit hot på redaktionen. Och nu vi på GT i Göteborg.

Det är självklart oacceptabelt. Men om någon nu gör misstaget att tro att någon redaktion på grund av hot, skulle avstå från granskningar har de fel.

Vad är då brott mot medborgerlig frihet? I lagboken står att läsa att det är en form av olaga hot med syftet att påverka den allmänna åsiktsbildningen och därmed sätta yttrandefriheten i fara.

Det kan låta som stora ord, att hot mot redaktioner är hot mot demokratin. Men det är ju precis så det är.

Vågar inte journalister granska kriminella organisationer, rasister eller näthatare, av rädsla för hot om våld. Då fungerar inte längre det fria ordet. Då är tryckfriheten, det fria ordet, vår äldsta av våra fyra grundlagar som vår demokrati vilar på, satt ur spel.

Den misstänkte här, Kamil Ryba, är tidigare våldsbenägen. Hemma hos honom hittade polisen propaganda för Swedish Defence League. En organisation som tidigare demonstrerat mot muslimer tillsammans med ökända English Defence League. I tidigare publicerade reportage i GT om SDL konstateras bland annat att medlemmar är dömda för brott som misshandel, stöld, skadegörelse, rattfylleri, narkotikabrott och hot mot tjänsteman.

Så självklart tar vi dessa försök att påverka vår journalistik på allvar. Säpo tar också de ökade hoten mot journalister i Sverige på stort allvar, och uppmanar redaktioner att anmäla hot om våld. Något vi också gör, som nu i fallet med Swedish Defence League.

Oavsett hur det går i rättegången här i tingsrätten i Göteborg i nästa vecka, är det självklart för oss, att aldrig acceptera hot och försök att skrämma oss till tystnad. Tvärtom. GT:s granskning av hat, rasism och främlingsfientliga grupper i samhället har aldrig varit viktigare. Inte minst ett supervalår som detta.