Frida Boisen

Boisen: Friends ställer sig på mobbarnas sida

Inte ens Friends fattar var felet med mobbning ligger. Det står klart  efter veckans hål i huvudet-kampanj #unselfie. Där Friends uppmanar  tonåringar att lägga upp en svart ruta med budskapet #unselfie på  facebook och instagram. Vips gav Friends mobbarna rätt: In i ledet. In i  mörkret. Sticker du inte ut, finns inget att mobba.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Friends bildades med de bästa av intentioner: att skydda utsatta barn, att stoppa mobbning. Inget är viktigare, vilket inte minst på nytt blev tydligt, när organisationen i veckan presenterade en ny skrämmande undersökning som konstaterade att var tredje tjej i åldern 13-16 drabbas av mobbning.

Tjejer kränks oftare än killar, de flesta kränkningar handlar om utseende eller intresse och många kränks på facebook och instagram.

Det är allvarligt. Fruktansvärt. Och totalt oacceptabelt. Något måste göras, tänkte förstås Friends. Men sen gick antimobbningsorganisationen så fel man kan gå. Istället för att göra en kampanj som riktade sig till förövarna, för att få dem att tänka till, eller till de utsatta för att peppa dem och stärka deras självkänsla, gjorde man precis tvärtom.


Friends ställde sig på de osäkra mobbarnas sida och peppade dem. I sin kamp att utrota mobbning blev Friends lite för ivriga. Istället för att prata om det fina med mångfald - hyllade man säkert utan att tänka på det, motsatsen. Om det inte finns något att reta sig på - då finns det ingen mobbning.

Om unga stör sig på andra unga, framför allt unga tjejers utseende, då tar vi bort deras utseende. Vips lekte man med tanken att trä in hela facebook och instagram i en svart filt. "Be folk flytta fokus från utsidan till insidan". Bort med alla olikheter. In i mörkret. In i anonymiteten. Där är vi alla lika. Inget att mobba mer. Problem solved!

Kritiken på twitter är massiv. Många har skrivit klokt. Och Friends generalsekreterare Lars Arrhenius har tvingats förtydliga kampanjen och förklarar att tanken självklart inte var att man "ska gömma sig". Men jag förstår ändå inte när jag läser raden: " vi behöver reflektera över vad den utseendefixering som finns i samhället får för effekter."

Jaha. Men då är vi ju fortfarande kvar där vi började. Friends menar att utseendet är problemet.


Snälla Friends. Ni som gjort så mycket gott. Ta bort den här kampanjen. Jag lovar. Varken ni eller någon annan vill att barn och unga ska in i mörkret. Lägg om kurs helt! Fler borde lägga upp selfies. Om vi alla vågade göra som kidsen skulle vi få en bättre värld. Lägg upp en selfie du med. Lägg upp en bild på dig själv, hur du ser ut, berätta vem du är, vad du drömmer om, vad du lyssnar på, vad du gör. Om vi alla vågar mer. Så kommer vi alla att inse. Att vi ser olika ut och att det är okej. Och att vi inte är ensamma. Ens om det jobbigaste, tyngsta. När vi känner oss som svagast.

Vi kommer också att inse det härliga i att slänga janterocken, våga berätta när det känns bra, ta en bild när man känner sig fin, dela glädje och framgång.


#vågaselfie du med. Visa ungarna att du finns på facebook och instagram du med. Dela, ge och få. Ut i ljuset. Redan idag!