Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida Boisen

Boisen: "Det här osar kvinnoförakt lång väg"

Har kvinnor i Sverige någon som helst rätt till sin kropp längre? Inte mycket. 25 000 spänn. Mer kostar det inte. Om någon publicerar en väldigt intim sexfilm med dig rätt ut på en porrsajt. Utan att fråga först. Det konstaterar Göta hovrätt. Och motiverar domen med att vi ju i Sverige är så öppna och ”utåtriktade med våra sexuella vanor” nu för tiden. 

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En 17-årig kille lägger ut en sexfilm med exflickvännen på en porrsajt utan hennes medgivande. Skaraborgs tingsrätt konstaterade att den unga kvinnan kunde identifieras i filmen och dömer 17-åringen till ungdomstjänst och 130 000 i skadestånd för grovt förtal. Men nu sänker Göta hovrätt skadeståndet till i sammanhanget futtiga 25 000 kronor. Med motiveringen att det i dag är ”alltmer socialt accepterat att vara mycket öppen och utåtriktad avseende sina sexuella vanor”.

Och jag undrar: Vart är svenska rättssystemet på väg? 25 000 kronor i skadestånd, för att lägga ut en smygtagen sexfilm på sin exflickvän. Vad är det för signal att skicka till svenska män? Vill du hämnas på riktigt? Kör ut sexfilmen vetja, 25 000 kronor, värre blir det inte. Det är ju ändå så accepterat nu för tiden det här med att vara öppen med sin sexualitet… Man blir ju mörkrädd.


Vad är det för verklighet svenska hovrätter refererar till? Vad är det för kvinnosyn svenska hovrätter håller sig med? Vadå ”alltmer socialt accepterat att vara mycket öppen och utåtriktad avseende sina sexuella vanor”? Men snälla hovrätten. Håll isär begreppen. Öppen med sina sexuella vanor är väl en sak – OM MAN SJÄLV VÄLJER DET JA! Det är en väldigt stor skillnad på om du eller jag skulle vilja berätta om en sexuell preferens. Det är vår rätt i det här landet. Självklart. Tyvärr inte lika självklart i andra delar av världen. Som i Ryssland, där homosexuella trakasseras och förföljs. Men tack och lov lever vi i ett fritt land. Men för att göra det väldigt klart: Rätten för dig och mig att uttrycka sexuella preferenser är inte detsamma som att en annan människa, en tidigare partner på eget bevåg, väljer att publicera en sexfilm, där du eller jag lämnas ut totalt. Det förstår ju 99 procent av befolkningen. Då är det ju en kränkning det handlar om. Rätten förstår ju det här, till viss del. Men ändå inte. Det är fortfarande ett brott att utan medgivande av personen som drabbas, lägga ut en sexfilm av hen på porrsajter. Men, det är uppenbarligen inget grovt brott. Utan mer något som är värt en liten förmaning. 25 000 kronor till offret. Så är allt bra igen.


Vi kan inte ha det på det här viset längre med landets hovrätter. Först skandaldomen där sex killar på mycket märliga grunder friades av hovrätten efter att ha dömts för grov våldtäkt och försök till grov våldtäkt efter att ha våldtagit en 15-årig tjej.

Och nu detta. Den röda reaprislappen för att publicera en annan människa när han eller hon har sex, utan att fråga vederbörande först: 25 000 spänn. Det är vad vårt privatliv är värt nu för tiden. Sanslöst. Det osar kvinnoförakt lång väg från våra rättssalar. Tänk om, tänk rätt svenska domstolsväsendet.