Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frida Boisen

Skammen: var femte matkasse i soporna

Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSEN
Foto: VERONIKA LJUNG-NIELSEN

Grillat är gott, men vad händer med gårdagens rester från sommarens festmat? Vi svenskar slänger uppemot 100 kilo mat & dryck per person och var femte matkasse åker i soporna. Vi slänger inte bara vår mat, utan vår ekonomi, miljön och våra barns framtid.

Kom igen Sverige! Gör sommaren till en restfest! Det vinner vi alla på.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Minnena av de underbara dofterna från gårdagens grillfest gör mig hungrig och jag öppnar kylskåpet. Några sorgliga halvtorkade tomater på ett fat väntar på den sista resan – den till sopsäcken. Den resan en femtedel av all inhandlad mat till svenska hem alltså gör. Istället för att faktiskt ätas upp. De sorgliga tomaterna är ett monument över mitt misslyckande som hållbar modern svensk. Inte nog med det, tomaterna står granne med en plastförpackning med pasta från i förrgår. Den jag hade tänkt göra gratäng på… men så blev det grill – och gratängen blev aldrig av. Jag känner rodnande skammen på mina kinder och bestämmer: Semestern 2018 blir en omstart. För jag avskyr att jag bär en del i det gigantiska matsvinnsberg vi svenskar bygger. Visste du att vi svenska hushåll tillsammans slänger 1,3 miljoner ton mat per år, enligt Livsmedelsverket – ett matsvinn som i snitt enligt samma myndighet kostar ett hushåll närmare 5000 onödiga kronor per år.

Hur blev vi landet Hypokondri absurdum?

Vi är det matslängande folket. Det började för många år sedan, med ödesdigra datumkuppen. Ni vet, när alla matfabrikanter bytte sista förbrukningsdatum mot bäst före-datum. Det fanns säkert någon bra tanke med det. Men konsekvensen blev att matsvinnet i Sverige fick sig en enorm skjuts. Hur blev vi landet Hypokondri absurdum? På riktigt – varför? Hur många gånger brukar du bli magsjuk av dålig mat? Typ aldrig. Och hur många gånger har jag varit med om familj och vänner som skeptiskt synar en öppnad gräddförpackning, gör en liten halväcklad min och pragmatiskt fäller domen: ”Den här går ut i morgon, den lär ju vara dålig.” Händer typ hela tiden. Hur många handbollsräddningar vid sopsäcken har jag gjort för att upptäcka att gräddförpackningen inte går ut i morgon, det var nästa vecka, och dessutom går den inte ut då, det är bara ett bäst före-datum.

Handen på hjärtat: Är du en av alla dessa hypokondriker som slänger vår mat som besatt? Du är inte ensam.

En undersökning Konsumentföreningen Stockholm lät Novus utföra, visar att mer än var tredje svensk är noggrann med att inte äta mat vars datum har passerat och fler än hälften anger att just rädslan för att bli sjuk ligger bakom slängbeslutet.

Snacka om att göra en viktig insats

Good news: Om vi alla gör en insats och minskar vår matsläng med 20 procent –då har matsmart.se beräknat att vi tillsammans i vårt land skulle spara 8 miljarder kronor, spara närmare 1500 kronor per år per hushåll och år. Och enligt Naturvårdsverket, skulle vi spara utsläpp om nästan 600 000 ton koldioxidekvivalenter – alltså mer än vad inrikesflyget släpper ut per månad!

Snacka om att vi här kan göra en viktig insats för miljön: Varje dag.

Semestern blir en perfekt tid för nystart. Nu har vi all tid att hitta nya rutiner och steka upp överbliven färskpotatis från i går, eller göra pastasallad av skruvarna som blev över. Gör sommaren 2018 till sommaren vi började älska rester. Det är inte en dag för tidigt. Och de där torra tomaterna, de hackar jag ner i lunchsalladen.

Blir så bra så, med lite olivolja och vinäger blir de som nya!LÄS MER: Frida Boisens krönikor