Skam.Skam.
Skam.
Sana i Skam. Foto: NRKSana i Skam. Foto: NRK
Sana i Skam. Foto: NRK
Frida Boisen

Takk Skam! Ni har gjort skillnad

Publicerad

”Skam” är slut. Och det värker i halsen av tårar, tacksamhet, kärlek och saknad. Tack "Skam" för Eva, Jonas, Noora, William, Isak, Even, Vilde, Chris, William och Sana.

Tack ”Skam” för att du påminde oss om det viktigaste i vår kaotiska värld. Att rädsla sprider sig. Men som tur är gör även kärlek det. Men att vänskap vinner. Kärlek vinner.

Alt är love. Och det viktigaste: det börjar med dig och mig.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

59 minuter senare är allt över. Det sista avsnittet av ”Skam” är slut. De gula versalerna säger det tydligt:

"TAKK FÖR ALLT"

Såklart är det vi som säger tack. Tack, Julie Andem, för att du gav oss miljoner tittare världen över minnen och historier vi bär med oss resten av livet.

Tack för ett stycke tv-historia vi som sett, aldrig kommer att glömma.

Det kan låta som stora ord. Men det känns sant i varje lite atom i kroppen min.

Själv är jag så oändligt tacksam, för alla positiva fjärilsslag serien ”Skam” satt i gång i vår värld.

Som i andra säsongen, när Noora vaknar upp och tror sig ha blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp. Hur berättelsen om hur hon till slut vågar polisanmäla allt, genererade en 26-procentig ökning av antalet människor som vågade söka hjälp på en mottagning i Oslo som hjälper personer som blivit utsatta för sexuella övergrepp.

Det är vad ”Skam” gjort. Skillnad på riktigt.

”Skam” som nobbade pekpinnarna och strök bort föräldrakaraktärer som något slags facit på vad som är rätt och fel i vår värld.

Istället fick vi komma in i tonåringarna Eva, Isaks och Sana liv, in i deras messengerflöden. Andas deras ångest. Gråta med dem, chatta med dem. Höra dem formulera de stora frågorna, som Jonas gör avslutningsvis i talet till Sana:

”Varför måste några fly medan andra är trygga?

Varför blir människor spottade på, på gatan?

Och varför är det så att när man försöker göra något bra så får man hat tillbaka?”

Jag är tacksam för att ”Skam” inte blev ytterligare en serie där unga blir puckade sterotyper som tuggar tuggummi och försöker vara coola. Det är ju precis tvärtom. Bakom varje ung individ bor så många timmars tvivel, kamp, sökande. Ångest blandat med förälskelsepirr. ”Skam” blandat med jubel. Så många starka känslor, så många första gången, så mycket att bestämma vilken människa man vill vara.

Frågor vi vuxna kanske ibland glömmer bort att påminna oss själva om. Kanske att världen skulle bli bättre, om vi sökte oss själva lika aktivt som tonåringar i ”Skam”.

Jag är också tacksam att ”Skam” vågar adressera allt det fula i vår samtid. Homofobin, kvinnohatet, rasimen.

”Det är inte konstigt att folk ger upp och sluta tro på det goda.”

Jag är enormt tacksam att en tv-serie trycker på att vi inte är några offer för omständigheter.

Utan att vi alla har ett ansvar att forma våra liv. 

Det är ingen annan som styr. Det är du som håller rodret över ditt liv.

Och det är skönt att ”Skam” påminner om hur mycket lättare det blir att styra, om vi skulle bli lite bättre på att ta hand om varandra. Hjälpa. Bli lite bättre på att stötta och ge.

”För även om det ibland känns så, står ingen människa ensam.

Varenda en är en viktig del av det stora kaoset.

Och det du gör idag påverkar morgondagen.

Det kan vara svårt att säga exakt hur…

Men effekten av dina handlingar, finns där alltid, någonstans i kaoset.”

Såklart känns det fullt rimligt att ”Skam” lämnar oss med tankar om just detta. Tack för en serie som inte frossade i mord (någon gång kanske någon kan forska i hur det påverkar våra hjärnor att uppleva tusentals svek, hatattacker och mord i ändlösa tv-serier, kväll efter kväll). Istället blev vi påminda om att man faktiskt precis gärna kan välja kärlek.

”Men till dess är det ett som är säkert:

Rädsla sprider sig.

Men som tur är gör även kärlek det.”

Takk ”Skam”, för alt.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag