Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Yasin Byn var störst – ofattbart att han misstänks för mord

Rinkeby-rapparen Yasin Byn är häktad misstänkt för mord.
Foto: Instagram / Instagram

Han flyttade till Dubai och levde lyxliv efter fängelsestraffet, blev Spotifyetta efter att det nya albumet släpptes på juldagen och hyllades som ”The Greatest”.

Nu sitter Yasin Byn ändå häktad för mord.

Det är ofattbart.

Hans texter från det nya albumet kommer nu i en helt annan dager.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Skott flyger genom fönster

Hungern i min mage provocerar mig till brott

Om du ser nåt sticka ut ifrån min ficka, det är en Glock

Vi gör hål i din kropp”

Orden är Yasin Byns från hans senaste album som släpptes på juldagen – och efter dödsskjutningen på nyårsafton hamnar orden i en helt annan kontext. Rinkebyrapparen låg etta på Spotify och hade flera andra låtar i topp när han greps för mordet på sin vän i gänget Shottaz.

Missförstå mig nu rätt: Med tanke på hans tidigare inblandning i gängkonflikten är det så klart inte obegripligt att nu han sitter häktad för mord, men det känns ändå ofattbart. Genom åren har jag sett misstänkta häktas efter mord som bottnat i narkotika, affärer, svartsjuka, psykisk ohälsa och annat men aldrig varit med om något som liknar fallet Yasin Byn.

Det är tragiskt att en person som hade alla möjligheter att lyckas inom musiken nu sitter häktad för mord. Om han hade lämnat den kriminella karriären hade han varit en stor festivalartist i sommar.

Anis Don Demina (längst ned till vänster) recenserar Yasin Byns senaste musikvideo.
Foto: Youtube

– Yasin är tung. Han har varit med länge och är en veteran. Han har en aura runt sig som är ”The Greatest”!

Orden kommer från Anis Don Demina, youtubern som är Sveriges främsta kännare av den nya hiphop-vågen. Han recenserade Yasin Byns första video från det nya albumsläppet i december och var lyrisk i ett klipp som nu setts hundratusentals gånger på Youtube. Anis Don Demina berättade han under årens lopp aldrig tidigare fått så många förfrågningar från sina följare om att recensera en låt.

– Det här känns väldigt äkta, sammanfattade han sina intryck.

Stora delar av Yasin Byns video utspelar sig i Milano där Yasin går runt i de finare kvarteren, äter lyxmiddagar och rör sig runt fotbollsarenan San Siro. En blinkning hem till Rinkeby – orten som kallats för just San Siro. Rinkeby spelar också en stor roll och poliser som visiterar Yasin Byn syns på bilderna. Flera gånger gör han en gest där han siktar in i kameran med ett fiktivt vapen.

”Jag är tillbaks, jag gjorde en volta, de trodde jag sov

Halva min tid, jag var på isol”

På det nya albumet rappar Yasin Byn om tiden i fängelse, att han ”avtjänat tid för en gun”, och konstaterar att ”det är klart att folk slog igenom, jag missa hela förra året”.

Bilder från Yasins senaste musikvideo.
Foto: Youtube
Bilder från Yasins senaste musikvideo.
Foto: Youtube
Bilder från Yasins senaste musikvideo.
Foto: Youtube
Bilder från Yasins senaste musikvideo.
Foto: Youtube
Bilder från Yasins senaste musikvideo.
Foto: Youtube

Yasin Byn kom ut från fängelset något försenad i höstas. Kriminalvården beslutade att skjuta upp frigivningen 25 dagar, vilket är ovanligt, på grund av att han misskött sig så till den grad att han flera gånger flyttats till isolering.

Men han kom ut i en tid när svensk hiphop verkligen fått ett lyft och dominerat den breda Sverigetopplistan på Spotify. Yasin Byn var redan stor med miljoner spelningar på Spotify och Youtube när han 2018 dömdes till drygt två års fängelse för grovt vapenbrott men nu hade han helt andra möjligheter.

På Instagram har han och hans manager lagt ut bilder från deras nya lyxliv i Dubai. Yasin Byn rappar också om att han flyttat dit.

Efter gripandet på nyårsafton fortsatte managern, som också tillhör Shottaz och nyligen avtjänat ett straff för vapenbrott i högsäkerhetsbunkern Fenix, att lägga ut bilder på artisten och när nyheten började spridas i hiphop-kretsar avfärdades den av flera med att ”Yasin är ju i Dubai”.

Verkligheten var en annan. Några timmar före bilden publicerades greps Yasin Byn, eller Yasin Mahamoud som han egentligen heter, för mord och riskerar nu livstids fängelse för mord.

Om mordet inträffat ett dygn senare hade straffet definitivt blivit livstid med den straffskärpning för mord som till slut blev verklighet efter nyår.

Nyårsafton var den sista dagen som normalstraffet för mord var 14 års fängelse – med skärpningen av lagen vill regeringen att livstids fängelse ska vara normalstraffet om mordet är särskilt hänsynslöst, noggrant planerat eller om det präglats av särskild förslagenhet.

Mordplatsen i Rinkeby på nyårsafton.
Foto: Janne Åkesson/SWEPIX

Den unge mannen som Yasin Mahamoud misstänks ha mördat på nyårsafton beskrivs som hans ”mest lojala” vän i den kriminella grupperingen Shottaz i Rinkeby. Offret hade på sig skyddsväst när han sköts ihjäl med flera skott i huvudet.

Polis och åklagare har misstänkt sammanlagt sju personer för mordet på nyårsafton. Fyra av dem har släppts men Yasin Mahamoud, som nekar, häktades tillsammans med två andra på sannolika skäl misstänkta för mord. Det är den starkare misstankegraden och en indikation på bevisningens styrka.

Rinkebykonflikten mellan Shottaz och Dödspatrullen har krävt ett tiotal dödsoffer men skjutningen på nyårsafton var den första kända interna uppgörelsen i ett av gängen och motivet är fortfarande okänt.

Shottaz har varit svårt plågat under det senaste året. Ledarens bror lurades in i en dödsfälla i Danmark i somras och sköts ihjäl tillsammans med en annan Shottazman. En av de fyra ledarna för Dödspatrullen har häktats efter det mordet men det har också funnits uppgifter om att offren sveks av någon internt i Shottaz.

Mordoffret i Danmark spelade också en viktig roll i Yasin Byns artistkarriär och var en nära vän till honom.

Mordet på nyårsafton kan vara ett resultat av de spänningarna som uppstod efter det mordet.

Yasin Byn från en tidigare musikvideo.
Foto: Youtube

Rinkebykonflikten kompliceras också av att släktingar, före detta skolkamrater och unga män som tidigare begått brott tillsammans hamnat på olika sidor i konflikten.

Det öppnar för misstänksamhet om att någon byter sida eller gör sig skyldig till dubbelspel.

Enligt en person med god insyn i konflikten som jag pratade med i höstas har det också gjorts försök bland ”äldre” kriminella i Rinkeby att få ett slut på den blodiga gängkonflikten. Tre av fyra ledare inom Dödspatrullen sitter nu inlåsta och inom Shottaz har Spotifyframgångarna för rapparna Yasin Byn och Jaffar Byn öppnat andra möjligheter. Om de spelat korten rätt skulle det kunnat vara grunden för ett nytt hiphop-kollektiv.

Inom Shottaz ska det dock ha funnits olika uppfattningar: Några har velat lägga ned men andra i högre position har velat fortsätta ”kriget”.

Det kan också ha skapat interna spänningar.

För några månader sedan pratade jag med en före detta kriminell tungviktare och undrade om han inte trodde att Yasin Byn hade en bra chans att lämna det kriminella livet för artistkarriären.

Eftersom han i grunden är en positiv människa förvånades jag av hans negativa svar när han konstaterade att Rinkebykonflikten var speciell eftersom det varit för många mord och för mycket blod för att han skulle kunna tro på ett gott slut.

Rapparen Yasin Byn häktad misstänkt för mord på sin vän

Mordoffret en vän som också var medlem i det kriminella nätverket Shottaz.