Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Virtanen mot Wallin har blivit en rättslig fars

Cissi Wallin.Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL

Förundersökningen mot Cissi Wallin om grovt förtal mot Fredrik Virtanen efter metoo-uppropet har blivit en rättslig fars.

Och hon kan ha mycket att vinna på att rättsprocessen drar ut på tiden.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Aftonbladetprofilen Fredrik Virtanen anmälde Cissi Wallin för förtal efter att hon under metoo-uppropet i oktober 2017 anklagat honom för våldtäkt. Bakgrunden var en händelse 2006 som polisanmäldes av Wallin men där brottsmisstankarna mot Virtanen avskrevs med motiveringen ”brott kan ej styrkas”.

I slutet av januari 2018 inledde kammaråklagare Malin Arentoft förundersökning mot Cissi Wallin om brottsmisstanken grovt förtal. 

Det har blivit en rättslig fars inför öppen ridå.

Under försommaren förra året pratade jag med åklagaren som då fått ta över utredningen efter Arentoft och hon räknade då med att fatta beslut i åtalsfrågan ”runt midsommar” men så blev det inte.

Först under början av hösten 2018 var polisens utredning klar och den skickades på så kallad slutdelgivning till Cissi Wallin och hennes försvarsadvokat Percy Bratt. 

En brottsmisstänkt person har rätt att kräva kompletteringar för att en utredning ska bli komplett före beslut om åtal – och det är åklagarens skyldighet att göra en objektiv utredning.

Cissi Wallin var på plats i Attunda tingsrätt när Martin Timell åtalades - och senare friades - för våldtäkt.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Wallin och Bratt krävde att få ta del av Aftonbladets utredning från metoo-hösten innan förundersökningen avslutades. Aftonbladet uppgav att utredningen inte fanns kvar och Wallin krävde då att utredaren skulle förhöras. Åklagaren vägrade men blev överkörd av tingsrätten i mitten av december.

Förhöret dröjde och utskriften av förhöret dröjde ännu längre.

Först i mitten av mars fick åklagaren förhöret och tyckte att det var dags att fatta beslut i åtalsfrågan. Men det tyckte inte Cissi Wallin och advokat Percy Bratt.

Nu vill de att förhör ska hållas med ytterligare tre personer men åklagaren anser att de inte är relevanta och Wallin hänvisas på nytt att ta strid i tingsrätten om hon vill att förhören ska hållas.

Fredrik Virtanen.Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN

Kammaråklagare Malin Arentoft har tagit sig an fallet på nytt och räknar med att fatta beslut om det blir ett åtal efter påsk om Wallin inte väljer att processa i tingsrätten. Arentofts förklaring till att utredningen tagit lång tid är att polisen prioriterar fall med exempelvis ungdomar och personer som sitter häktade.

Det går att förstå den invändningen men det ser ändå ut som en ovärdig rättslig fars – och den väcker frågor om effektivitet inom rättskedjan och hur länge en misstänkt kan begära nya förhör.

Cissi Wallin har mycket att vinna på att förundersökningen drar ut på tiden eftersom hon inte kan dömas för förtal om hon inte delgivits ett åtal före oktober. Förtal av normalgraden preskriberas efter två år men grovt förtal har en preskriptionstid på fem år.

I ett parallellfall efter metoo-uppropet åtalades en kvinna för förtal, inte grovt förtal, efter att hon på Facebook namngivit en man och hävdat att han våldtagit henne. De hade haft sex på en kyrkogård men hon polisanmälde aldrig mannen.

Hennes inlägg publicerades i oktober 2017 och i februari året efter dömdes hon för förtal av mannen till 30 dagsböter.

I ett annat förtalsfall efter metoo-upproret vill åklagaren ha kvinnan som anklagas för att ha pekat ut filmregissören Ulf Malmros som våldtäktsman fälld för grovt förtal.

”Brottet bör bedömas som grovt eftersom inläggen fått stor spridning och lett till stor skada i både Ulf Malmros privata liv och yrkesverksamhet”, anser åklagaren som också kommer kräva ett fängelsestraff för den åtalade kvinnan i sommarens rättegång.