Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Varför lät Facebook filmen ligga kvar i tio timmar?

Facebook måste svara på hur det kunde ske – och skärpa upp sina rutiner för att snabbt kunna ta bort den här typen av innehåll, skriver Fredrik Sjöshult.Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN
Mannen – en idrottsman – ska på Facebook ha berättat om vad han gjort innan han tog sitt liv.

Två barn sköts ihjäl brutalt av sin pappa i Sala.

I sin nakenhet är det oerhört grymt brott och att idrottsmannen begick självmord efter morden får inte hindra att vi nu ställer de jobbiga frågorna:

Hade dubbelmordet på barnen kunnat stoppas?

Varför låg hans livesändning kvar på Facebook i tio timmar? En mördare som söker uppmärksamhet ska inte få möjlighet att nå ut i sociala medier.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Två försvarslösa barn skjuts ihjäl av sin pappa. Det är inget familjedrama, det är ett brutalt dubbelmord. Det finns inget urskuldande i att mannen i det här fallet tog sitt eget liv efter att ha dödat sina barn.

Om han inte gjort det hade han självklart dömts till livstids fängelse.

I dagsläget finns det inget som tyder på att han skulle dömts till rättspsykiatrisk vård med tanke på det som är känt om hans sociala liv och bakgrund.

Morden i Sala får inte glömmas bort som familjetragedier – samhället måste dra lärdomar av det som hänt för att förhoppningsvis skyddas mot den här typen av mördare i framtiden.

Pappan sände live på Facebook efter att han skjutit ihjäl barnen. Polisen fick larmet vid 21.24 från personer som såg sändningen och i slutet av hans sändning säger han att han tror att polisen kommer. Efter att live-sändningen avslutats låg den kvar i flera timmar på Facebook och en av hans vänner på Facebook såg den fortfarande vid 08-tiden på torsdagsmorgonen.

I sändningen nådde mannen ut med sitt budskap på Facebook.

I sorgen över barnens död måste det varit fruktansvärt för anhöriga och vänner att klippet låg kvar på Facebook så länge. Det försvann inte trots att det anmäldes flera gånger.

En mördare som söker uppmärksamhet ska inte kunna använda Facebook som plattform.

En mördare ska inte efter ett dåd kunna göra lidandet än värre med den här typen av meddelande i sociala medier.

Facebook måste svara på hur det kunde ske – och skärpa upp sina rutiner för att snabbt kunna ta bort den här typen av innehåll.

Det är en lärdom av barnmorden i Sala – och att döma av Facebooks skriftliga kommentar verkar nätjätten tyvärr inte förstå problemet.

Polisen har under hela natten arbetat med att försäkra sig om att det inte finns fler inblandade. Det kan tyckas självklart vem som är den skyldige i det här fallet med tanke på hans sändning på Facebook men det vore tjänstefel av polisen att inte göra en grundlig brottsplatsundersökning, förhör och andra utredningsåtgärder direkt.

Men polisutredningen får inte stanna vid att snabbt avskrivas med motiveringen ”misstänkt avskriven”.

Safet Makas och hans tre mördade barn Almir, Kamil och Vanessa.

Sverige har under senare tid drabbats av flera barnmord:

• I Västra Frölunda mördade en pappa sina två barn och deras mamma i september. Han överlämnade sig senare till polisen och står nu inför rätta för trippelmordet.

• I Bjärredfallet hade föräldrarna tillsammans bestämt sig för att döda sina två barn. Polisens utredning är klar och motivet ska ha varit att barnen fått ME-diagnoser.

• I juli 2017 mördade en mamma i Göteborgsförorten Gårdsten sina tre barn Almir, Kamil och Vanessa. Först anklagades pappan Safet Makas för morden men senare stod det klart att mamman var skyldig och att socialtjänsten haft kännedom om hennes problem.

Efter morden i Sala handlar det alltså om nio mördade barn bara i de här fyra fallen och självklart måsta detta få ett slut. Polisen och samhället måste gå längre i utredningarna än att slå fast vem som är skyldig.

Lotta Rudholm slogs ihjäl i Bromma och Ebba Åkerlund mördades i terrordådet.

Lotta Rudholm mördades i Solna 2016 och efter det drogs flera lärdomar om rättsväsendets hantering av varningssignalerna före mordet. Terrordådet på Drottninggatan lärde samhället att det krävs större betonglejon för att hindra en lastbil att meja ned folk på gågatan och att Rakhmat Akilovs avvisning från Sverige skulle hanterats på ett annat sätt.

I de fyra fallen med de nio mördade barnen anar jag en röd tråd: Till synes lindriga psykiska problem har eskalerat snabbt och fått förödande konsekvenser och det gör att jag undrar om det finns luckor i samhället som inte fångar upp psykisk ohälsa? Vem tänker på barnen som lever med föräldrar som har problem men som inte söker sig till psykakuten?

Svaren är förmodligen mer komplicerade och lösningarna än svårare men frågorna måste ställas även i de här fallen.