Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Varför döljer SVT fakta om kokainligan?

Jonas Falk, tidigare Oredsson, i dokumentären ”Operation Playa”.
Foto: SVT
Mauritz Andersson.
Foto: SVT
Berit Qwint.
Foto: SVT
Hariette Broman.
Foto: SVT
Expressen 29 maj och 28 oktober 2014.

Varför väljer SVT att inte berätta hela sanningen om ”Operation Playa”?

Hovrättens friande dom mot Jonas Oredsson/Falk innehåller fakta som inte finns med i dokumentärserien och det gör att den nu anklagas för att vara en partsinlaga och brista i saklighet.

Här finns en annan bild av Oredsson/Falks roll i kokainligan, den oskyldiga barnsjuksköterskan och påstående om fabricerade bevis.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

SVT:s dokumentärserie ”Operation Playa” har väckt starka känslor. Bilden som förmedlas i SVT är att undercoverpoliser lever omotiverat lyxliv på skattebetalarnas bekostnad och att polis och åklagare utsätter oskyldiga för rättsövergrepp.

I början av serien skjutsar Jonas Falk, som tidigare hette Oredsson, ett barn till skolan. Bilderna är talande för seriens tema: Falk har lämnat de kriminella ungdomsåren och lever nu ett skötsamt liv som tyvärr störs av rättsövergrepp

Rättegången i Playa-målet saknar motstycke. Stämningen mellan åklagare och försvarsadvokaterna var så hätsk att det förekom att de skrek åt varandra i rättegångssalen.

Och nu är åklagarna rejält förbannade över att SVT gått försvarsadvokaternas och Oredssongängets ärende.

– En partsinlaga inför beslutet om åtal för penningtvätt i Spanien. Det är skrämmande att public service glorifierar kriminella på det här sättet, konstaterar en åklagare.

Men det är inte bara åklagarna som är irriterade. Fem anmälningar har kommit in till Granskningsnämnden från personer som menar att SVT utelämnar fakta som är besvärande för Oredsson/Falk och därmed brister ”i kravet på saklighet och opartiskhet”.

”Det känns som det blir en reklamfilm för kriminell verksamhet och det är synd att SVT använder sina resurser till sådant. Kokainhanteringen är ett enormt problem i samhället, det är en starkt bidragande orsak till det ökade gängvåldet. Det är därför extra märkligt att SVT väljer att utelämna viktiga informationer som hade varit nödvändiga för en balanserad bild.”

Oredsson/Falk i SVT-dokumentären
Foto: SVT

SVT-serien ”Operation Playa” har också kritiserats i ”Medierna” i Sveriges Radio. Författaren och DN-journalisten Lasse Wierup, som följt fallet noga och i många reportage själv kritiserat polis och åklagare i målet, menade att SVT blundat för fakta och valt att inte ställa jobbiga frågor till Oredsson/Falk.


Vad är det som SVT inte berättar om?

Polisutredningen är på 16 000 sidor och tingsrättens dom är flera hundra sidor lång så det är klart att SVT inte har möjlighet att ge hela bilden av fallet. Men i det enda avgörande av fallet som är giltigt – hovrättens dom – finns fakta som saknas i SVT-seriens bärande delar:

• Jonas Falks roll i kokainligan

I Playa-målet dömdes ensamseglaren Mauritz Andersson till 14 års fängelse för att ha smugglat 1,2 ton kokain 2010 och året före försökt smuggla 700 kilo kokain. Även kokainligans utpekade koordinator dömdes för smugglingsförsöket. Koordinatorn och Andersson hade kontakt med Jonas Oredsson/Falk och polisen övervakade kommunikationen.

Hovrätten konstaterar i den friande domen mot Oredsson/Falk:

”Sammanfattningsvis anser hovrätten att det är utrett att Jonas Falk genom NN:s (koordinatorns) försorg fick information om att Mauritz Andersson väntade på en narkotikaleverans ute till havs samt att Jonas Falk visade intresse för och engagemang i den saken. Det är vidare genom det nyss återgivna samtalet mellan Jonas Falk och Mauritz Andersson den 30 juli 2009 klarlagt att Jonas Falk för framtida syfte haft kontakt med någon som kunde tillhandahålla narkotika.”

”Detta talar med viss styrka för att Jonas Falk medverkat i den åtalade brottsligheten. Man kan fråga sig varför han annars skulle tala med Mauritz Andersson om detta. Utredningen visar dock inte på vilket specifikt sätt Jonas Falk kan ha medverkat, vilket är en förutsättning för en fallande dom.”

Varför väljer SVT att inte berätta om hovrättens slutsats?

• Ensamseglarens oskyldiga flickvän

Barnsjuksköterskan Berit Qwint har en bärande roll i den andra delen av dokumentärserien. Hon var Mauritz Anderssons flickvän och blev därmed måltavla för undercoveroperation som riktades mot honom. Med gråt i rösten får hon berätta om hur hemskt det varit och att polisen monterade upp kameror i hennes hem för att övervaka henne, sanningen var dock att kamerorna monterades utomhus för att hålla koll på hennes besök.


LÄS MER: ”Ensamseglarens” flickvän Berit, 70, avlyssnades av polisen


Hon gråter över undercoveroperationen, inte det faktum att pojkvännen greps med 1,2 ton kokain och nu sitter i fängelse.

SVT konstaterar att hon ”utan att hon hade en aning om det” blev föremål för undercoveroperationen. Det går att raljera över att spaning går ut på att de som övervakas inte ska ha en aning om vad som pågår men i efterhand kanske hon borde förstå varför polisen intresserade sig för henne.

Ett avlyssnat telefonsamtal mellan Qwint och Mauritz Andersson refereras i hovrättsdomen om kokainhanteringen:

”När Mauritz Andersson befann sig på Bahamas i februari 2010 ringde han till Berit Qwint och berättade bland annat att han hade haft besök av Jonas och att 'om allt går riktigt väl så har jag tjänat en 30, 40 miljoner'.”

Berit Qwint och Mauritz Andersson.

De avlyssnade samtalen visar att hon hade god kännedom om Jonas Oredsson/Falk, att Mauritz Andersson hade kontakt med honom och inför domstol medgav hon att hon var införstådd med att pojkvännens inkomster ”inte alltid låg inom lagens råmärken”.

Varför väljer SVT att förtiga detta?

Kokainbeslaget i Göteborg

Nio kilo kokain hittades på Mauritz Anderssons segelbåt i Göteborg under en husrannsakan efter att han gripits i Karibien med kokainlasten. Det gjorde att Andersson kunde lämnas ut till Sverige och därmed straffas hårdare.

Försvarsadvokaternas linje i Playa-målet har varit att beslaget är ett påhitt och den bilden förstärks av SVT så till den grad att det framstår som en sanning att kokainet inte legat på båten. Slarvig dokumentation av husrannsakan och det faktum att undercoveragenterna bott på båten används som argument av SVT och försvarsadvokaterna.

Men faktum är att hovrätten slår fast att kokainet låg på båten – och att det inte är ett påhitt – men Mauritz Andersson frias eftersom hovrätten inte kan slå fast att han ”placerat narkotikan på båten”.

Ovan är tre bärande delar i dokumentärserien där SVT uppenbarligen blundar för fakta men det finns fler exempel:

• Jonas Oredsson/Falks moster Harriette Broman har en huvudroll i dokumentären. Hon anklagades för att ha varit hans bulvan men SVT upplyser om att hon ”i hela sitt vuxna liv drivit företag, ägt träningsanläggningar, restauranger och nattklubbar i Sverige och utomlands” och det ska vara förklaringen till hennes förmögenhet som bland annat består av 30 miljoner i en stiftelse i Schweiz.

Hariette Broman.
Foto: SVT

Hovrätten konstaterade: ”Det finns en hel del omständigheter som talar för att Harriette Broman gjorde investeringar av medel som i själva verket kommer från Jonas Falk”.

Eftersom han friades och inte dömdes för narkotikabrott prövades aldrig frågan om hon gjort sig skyldig till häleri med pengar från narkotikahandel men hon dömdes för grovt bokföringsbrott och fick näringsförbud.

• Den pensionerade statsåklagaren Nils-Eric Schultz slungar anklagelser mot Playa-utredningen men SVT-tittarna får inte veta något om hans djupa konflikt med polis och åklagare.

• Jonas Falk ska enligt SVT ha emigrerat från Sverige eftersom polisen hade ögonen på honom. Sanningen var att han före Operation Playa var åtalad i narkotikamålet ”Coca-Cola”. Han friades i tingsrätten men när åklagaren överklagade till hovrätten årsskiftet 2004–2005 vägrade han att komma till rättegången. Kokainmålet lades senare ned av åklagare efter att Oredsson/Falk dömts till 18 års fängelse av tingsrätten i Playa-målet.

Jonas Oredsson/Falk greps i Colombia i december 2010 misstänkt för narkotikabrott och utlämnades till Sverige.
Foto: EPA TT NYHETSBYRÅN
Jonas Oredsson/Falk greps i Stockholm i maj 2014, efter bara ett dygn i frihet.
Foto: SVEN LINDWALL

Det är obegripligt att SVT under en tre timmar lång dokumentärserie väljer att inte ge tittarna en mer balanserad bild av Playa-målet – det är inte svårare än att läsa 123 sidor hovrättsdom och referera både det som talar för och emot.

SVT-producenten Fredrik Undeviks inställning i ”Medierna” om att Oredsson/Falk är frikänd och det av den anledningen inte gick att berätta om det som talar emot honom och de andra är orimlig eftersom en dokumentär kräver att alla fakta läggs på bordet – sakligt och opartiskt.

LÄS MER OM OPERATION PLAYA AV FREDRIK SJÖSHULT

28/5: Rätt av polisen att leva lyxliv för att avslöja kokainhandel

29/5: Förtroendet för landets elitåklagare skjuts i sank i SVT 

5/6: Mördare, kokainlangare och grova mordbrännare har avslöjats av svenska undercoveragenter 


Expressen 29 maj och 28 oktober 2014.

Detta har hänt

Jonas Oredsson döms i mitten av 1990-talet till 13 års fängelse för flera grova rån. Han blev ökänd för att ha rymt tre gånger vid väpnade fritagningar.

Efter att ha släppts byter han namn till Jonas Falk och flyttar utomlands.

En internationell polisoperation startas eftersom det finns misstankar om att han sysslar med grov brottslighet. Förutom spaning och avlyssning använder polisen undercoveragenter för att infiltrera ligan.

Operation Playa avslutas med att Oredsson/Falks vän, ensamseglaren Mauritz Andersson, grips år 2010 på en segelbåt i Karibien med 1,2 ton kokain. Oredsson/Falk grips i Colombia.

Flera personer döms i kokainhärvan men Falk/Oredsson frias i hovrätten efter att ha dömts till 18 års fängelse i tingsrätten. Mauritz Andersson får 14 års fängelse.

I en rättsprocess i Spanien hotas nu Jonas Oredsson/Falk, Harriette Broman och deras närmaste av åtal för penningtvätt och att bli av med sina förmögenheter.