Fredrik Sjöshult

Vården svek Parkinsonsjuk – knivattackerade sin fru

Den tidigare polismannens Parkinsons förvärrades och till slut attackerade han henne i tron att hon var en rysk Spetznas-soldat.

En kvinna söker hjälp hos sin granne efter att ha blivit svårt knivhuggen av sin make – en sjukskriven polisman – och hon är helt säker på att hon ska dö.

Bakom det grova relationsvåldet avslöjas under rättegången en sjukvård som svek familjen när den tidigare polismannens Parkinsons förvärrades och han till slut attackerade henne i tron att hon var en rysk Spetznas-soldat.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ett vackert morgonljus sprids över det vackra sörmländska villakvarteret där tryggheten i en familj precis slagits i spillror. Stockholmspiketen har nyss gripit en kollega som misstänks för mordförsök och hos några grannar berättar barnen i familjen om hur deras mamma blivit knivhuggen.

De sökte hjälp hos grannarna efter att mannen gått till attack med en filékniv.

”Knivhuggen kvinna. Hon förlorar allt blod”, noteras först i polisens larmrapport.

Hon överlever och när familjen åter samlas i Södertälje tingsrätt för rättegång om mordförsöket är alla överens om att sjukvårdens svek är förklaringen till det våld hon utsattes för i deras relation.

– Vi har gemensamt krigat för att han skulle få adekvat vård, berättar kvinnan i rättegången.

Hennes man har länge jobbat inom polisen och haft förtroendet att agera som polisbefäl under lång tid men under de senaste åren har han varit sjukskriven efter att ha insjuknat i Parkinsons.

I ett polisförhör efter överfallet berättar hans fru: 

– De första tio åren brukar vara rätt okej och sedan så börjar det komma komplikationer och då av fysisk karaktär, men sedan efterhand så har han drabbats utav Parkinsons demens. Det blir svårare och svårare.

Sjukhuset i Huddinge.
Foto: PÄR BÄCKSTRÖM / BILDBYRÅN

Hennes make blev snabbt sämre under försommaren och drabbades av paranoida vanföreställningar. Medicineringen mot hallucinationerna fungerade inte och försöken att ställa in medicinerna gjorde det stundtals svårare för familjen och mannens personliga assistenter.

– Det blev värre väldigt snabbt, säger kvinnan i rättegången.

Mannen trodde att ryska soldater var på väg att anfalla familjens hus och beordrade familjen att söka skydd. I sitt förvirrade tillstånd fick han också för sig att det fanns massgravar i trädgården och för att skydda familjen patrullerade han trädgården.

I klara stunder förstod han själv att det handlar om vanföreställningar, berättar hans familj senare.

Mannen började också anklaga sin fru för att förskingra pengar och till slut var läget så allvarligt att frun måste kalla på ambulans som körde honom till akutmottagningen i Huddinge men han blev snabbt utskriven.

– Han släpptes ut alldeles för tidigt utan att ha blivit bättre, konstaterar kvinnan under rättegången.

Dagen före knivöverfallet misslyckas hon på nytt att få kontakt med vården. Hon hade en telefontid med en läkare men han hörde inte av sig.

Hon hade tänkt säga till läkaren att hon inte klarade av att ta hand om sin make längre och några timmar senare blev läget också akut i hemmet. På kvällen ville han först inte ta sina mediciner och senare på natten knivhugger han sin fru svårt i deras sovrum.

– Jag var 100 procent säker på att jag skulle dö, berättar hon i rättegången.

Kniven som användes.
Foto: Polisen

För polisen ska mannen senare berätta att han trodde att frun var en rysk spetznas-soldat som tagit sig in i deras hem – och att knivhuggen var självförsvar.

Kvinnan är i efterhand mycket besviken på sjukvården och hennes berättelse i rättegången om hur hon blev övergiven av läkarna är gripande.

– Vården svek oss totalt de sista veckorna före händelsen, säger hon.

– Jag är jättebesviken på det här för att jag tänker att denna tragedi hade kunnat undvikas om man hade tagit det hela på större allvar.

I rättegången nekar mannen till brott eftersom han inte var medveten om sina handlingar på grund av vanföreställningarna.

Åklagaren vill ändå att han ska dömas och hänvisar till Högsta domstolens avgörande som döpts till ”Vanföreställningen” från 2020 och ett färskt rättsfall om ”error in persona” där en man dömdes för anstiftan till mord – trots att det inte var mannen som han ville ha mördad, utan en annan person, som blev ihjälskjuten.

Om mannen döms talar mycket för att straffet blir sluten psykvård.

I Södertälje tingsrätt är stämningen bedrövad men också värdig under rättegången.

Rådman Kai Koskela förklarar vänligt för alla inblandade och familjen på åhörarläktaren hur rättegången kommer att gå till.

Mannen som sitter anklagad för mordförsök tittar mest tomt ut i luften men under dagen ser han också ut att uppskatta att familjen är på plats.

Hans fru förklarar också i förhöret att hon under överfallet försökte nå fram till honom och förklara vem hon var men att han då inte förstod. Och hon lägger till att hon familjen trots sjukdomen haft många fina stunder tillsammans.

Hennes målsägandebiträde, advokat Karl Emil Ekdahl, uppger också efteråt att hon hittills inte anmält bristerna i vården till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, men ”kommer att överväga det när orken finns”.