Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Vännen ljög om mordet på Egil – straffet stötande lågt

Egils mamma Jessica och hennes sambo Richard.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Nyckelvittnets lögner i rättegången bidrog till att återfallsförbrytaren som åtalats för mordet på Egil Modén frikändes.

Straffet blir nu bara tre månaders fängelse för mened – ett straff som tyvärr halverats efter ungdomsrabatt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I mitten av juni för två år sedan hittades 17-årige Egil Modén död i en skogsdunge bakom Söraskolan i Åkersberga. Han dog efter att ha blivit svårt misshandlad.

Två 18-åringar och en 13-åring var på plats vid mordet. En av de äldre – en känd återfallsförbrytare – åtalades senare för mord och den andra 18-åringen blev åklagarens nyckelvittne efter att han i polisförhör berättat om vad som hände i skogsdungen när hans vän Egil dog.

Nyckelvittnet berättade om sina minnesbilder om den mordmisstänkta i ett polisförhör:

– Det är att han sparkar och stampar på hans huvud, alltså flera gånger, jättemånga gånger.

I tingsrätten hävdade nyckelvittnet att ”han inte mindes någonting av den aktuella händelsen eller av sommaren 2017 på grund av att han under den senaste tiden har använt mycket narkotika i form av antidepressiva medel och marijuana”.

Tingsrätten konstaterade att hans vittnesmål om mordet i polisförhör var omfattande och detaljrikt men eftersom han backat från det i rätten friades den misstänkte mördaren.

I en intervju med Expressens Kim Malmgren har Egils föräldrar Jessica och Richard berättat om hur tron på rättvisan trasats sönder efter domen.

Svea hovrätt friade också den misstänkte mördaren efter att ha konstaterat att värdet av nyckelvittnet var ”lågt” trots att rätten inte trodde att det verkligen var så att han tappat minnet.

Men eftersom försvaret inte haft möjlighet att ställa frågor under polisförhören – något som Europakonventionen kräver – och att uppgifterna inte lämnats under ed räckte inte vad han sagt i polisförhör för fällande dom.

Det var en frikännande dom med minsta möjliga marginal: Två av nämndemännen i hovrätten ville döma 18-åringen för mord med hänvisning till nyckelvittnets uppgifter i polisförhör.

Att nyckelvittnet ljög under ed i domstol slår nu Attunda tingsrätt fast. I domen, som meddelades på tisdagen, döms han för mened till det ofattbart låga straffet tre månaders fängelse.

Om han varit över 21 år gammal när han ljög hade straffet blivit sex månaders fängelse men eftersom han var 18 år får han ungdomsrabatt och straffet halveras.

Attunda tingsrätt har inte gjort något fel när det låga straffet dömts ut. Det är rättspraxis och åklagaren i målet hade inte heller krävt ett längre straff.

Det är stötande att en lögn i en mordrättegång inte straffas hårdare. Vittnesmålet var inte perifert, han var åklagarens viktigaste vittne. Jag tror inte att straffet avskräcker unga från att ljuga i rättegångar.

Därför är det bra att regeringen och oppositionen är överens om att ”bryta tystnadskulturen” och bland annat vill skärpa straffen för mened. Även lagen som ska straffa lögner i polisförhör ska skärpas efter den friande HD-domen tidigare i år.

Domen efter lögnen om Egilmordet visar att det krävs en rejäl förändring. Det borde även gälla ungdomsrabatten eftersom det blir extra tydligt att just ungdomar alltför ofta har bristande respekt för rättsväsendet.

För Egils föräldrar är domen en klen tröst. Den kommer inte innebära att den friande domen mot den misstänkta mördarens rivs upp eftersom både tingsrätt och hovrätt utgick från att nyckelvittnet ljög.

”En del av mig som försvann”:

17-årige Egil Modéns liv tog slut när han blev skuren, sparkad, stampad och lämnad att dö bakom en skola i Åkersberga.