Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Våldtäktsmannen som skulle ha varit utvisad

En 15-årig flicka utsattes för en brutal gruppvåldtäkt under Centralbron mitt i Stockholm.

En av de skyldiga skulle ha egentligen redan ha varit utvisad – och tingsrätten slår nu fast att han ska utvisas.

Den andra slipper utvisning trots att Migrationsverket inte anser att det finns "verkställighetshinder" av en utvisning.

Båda får kraftig straffrabatt för den grova våldtäkten på grund av sin ålder.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den 15-åriga flickan var på väg hem en tidig söndagsmorgon i början av september när hon passerade T-centralen i Stockholm och träffade tre män.

Hon frågade männen om cigaretter och de gick ut från stationen för att röka under Centralbron. Till slut var det bara hon och två av männen - 17 och 18 år gamla - kvar och de utsatte henne för en brutal våldtäkt under bron.

Båda männen döms nu mot sitt nekande av Stockholms tingsrätt för grov våldtäkt. 18-åringen straffas med 2,5 år fängelse och 17-åringen får tio månaders sluten ungdomsvård.

Tingsrätten konstaterar att den grova våldtäkten egentligen har ett straffvärde på fem års fängelse men männen får straffrabatt på grund av sin ålder.

I domen har tingsrätten tillämpat den nya samtyckeslagen om våldtäkt som började gälla i somras.

"I det här fallet genomförde männen sexuella handlingar med målsäganden. Då männen utövade våld mot henne, hotade henne och utnyttjade att hon befann sig i en särskilt utsatt situation har tingsrätten kommit fram till att hon inte deltagit frivilligt, motiverar rådmannen Lena Carlberg Johansson domen.

Våldtäktsmännen träffade sitt offer på T-centralen i Stockholm och bilder på övervakningskameror

En av de dömda våldtäktsmännen – 18-åringen – kom till Sverige från Afghanistan i december 2015 och ansökte om uppehållstillstånd i Sverige.

Efter två år och 13 dagar kom Migrationsverkets besked: Hans ansökan avslogs eftersom han varken ansågs ha flykting- eller skyddsstatus.

"Vidare beslutade Migrationsverket att utvisa NN (18-åringen) ur landet. Utvisningen ska ske genom att han reser till Afghanistan eller annat land om han kan visa att det tar emot honom", skriver Migrationsverket i ett yttrande till Stockholms tingsrätt i våldtäktsmålet.

Migrationsverket tog alltså två år på sig att komma fram till att 18-åringen inte skulle få uppehållstillstånd och att han skulle utvisas - men han struntade i beslutet från 2017 och stannade i Sverige.

I februari i år överklagade han till Migrationsdomstolen och i september fick han på nytt avslag.

Centralbron i Stockholm

Då satt han redan häktad för gruppvåldtäkten under Centralbron i Stockholm och i yttrandet från Migrationsverket konstateras nu att "det inte föreligger hinder mot verkställighet enligt utlänningslagen" och att han därmed kan utvisas till Afghanistan efter ett avtjänat straff.

Tre år gick mellan 18-åringens första kontakt med Migrationsverket och våldtäktsdomen. Under de här tre åren har det aldrig varit aktuellt att han skulle få stanna. Det säger en del om det svenska asylsystemet.

Åklagaren krävde under våldtäktsrättegången att de två åtalade männen skulle utvisas, men Stockholms tingsrätt dömer bara 18-åringen till utvisning:

"Även NN (18-åringen) vistats i Sverige under tre års tid och går i skolan här är hans anknytning till landet inte sådan att han bör få stanna kvar", skriver tingsrätten.

17-åringen slipper utvisning. Han ansökte om asyl i Sverige 2015 och fick uppehållstillstånd två år senare. Migrationsverket har inför rättegången slagit fast att även han kan utvisas eftersom det inte finns "verkställighetshinder till Afghanistan" men den uppgiften har ifrågasatts eftersom han är 17 år och enligt uppgift i rättegången riskerar att utsättas för övergrepp om han utvisas.

Därför döms han inte till utvisning av Stockholms tingsrätt.