Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Våldsam patient släpptes från psyket – försökte döda kvinna

Han släpptes ur psyket – attackerade kvinna.Foto: POLISEN

I ett ”ungdomskontrakt” lovade han att sluta med brott och droger.

Han bröt det, ökade drogintaget kraftigt och blev så psykotisk att han attackerade sin familj.

Ändå släpptes han nyligen från den psykiatriska tvångsvården och nu sitter han häktad för att ha försökt mörda en kvinna med en planka vid en busskur i Malmö.

En kartläggning av fallet påminner om samhällets tickande bomber och ett behov av en haverikommission.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kvinnan satt i en busskur på Lönngatan i Malmö när mannen gick till attack mot henne bakifrån med en planka vid 01-tiden natten mot lördag. Hon anade sannolikt inte faran eftersom hon hade hörlurar i öronen.

Han slog gång på gång mot hennes huvud och slutade först när han avbröts av främlingar som ryckte in. Kvinnan skadades svårt vid mordförsöket och hennes tillstånd har i veckan beskrivits som kritiskt.

Hon var ett slumpvis utvalt offer för ett impulsdåd, enligt mannens försvarsadvokat.

I skuggan av skjutningar och sprängdåd är vansinnesdådet vid busskuren en smärtsam påminnelse om samhällets osynliga faror.

Polisens tekniker vid busskuren i Malmö i helgen.Foto: JOHAN NILSSON/TT

Eller som Stockholmspolisen Viktor Adolphson i veckan konstaterade på sitt twitterkonto @YB_Sodermalm:

”Att ett sådant brott hamnar i skymundan säger en del om dagens läge. Men bra att detta lyfta fram och granskas. Det är ofta jag som polis i mötet med psykvården känner att 'hur kan denna tickande bomb inte bedömas behöva tvångsvård'. Det här kan bli konsekvensen.”

En kartläggning av Malmömannens bakgrund bekräftar bilden av en tickande bomb som samhället misslyckats med.

Han har drivit runt i Malmö på nätterna och missbrukat, varit psykotisk och attackerat andra människor.

Nyligen släpptes han ut från psykiatrisk tvångsvård men redan 2016 skrev han under ett ”ungdomskontrakt” i en rättegång om stölder och dödshot. Straffet blev därför ungdomsvård i stället för fängelse.

Malmömannens ungdomskontrakt från 2016.
Straffet blev därför ungdomsvård i stället för fängelse.Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Han lovade i kontraktet att vara drogfri, gå i skolan, motionera, sluta med brott och ”reflektera kring konsekvenserna av brott” men bröt snabbt löftet.

Förra sommaren hade hans intag av droger ökat så mycket att han tvångsomhändertogs av psykiatrin i Malmö. Läget blev akut efter att han attackerat flera anhöriga.

Chefsöverläkaren motiverade beslutet att låsa in patienten med det ökade drogintaget, att patienten hört röster, varit psykotisk och hade ”bristande insikt” om sina problem. Försök hade gjorts med öppenvård men då hade han rymt och fått hämtas av polis.

Beslutet om sluten psykvård motiverades också med mannens ”tidigare aggressiva utbrott” och chefsöverläkaren konstaterade att mannen ”i viss mån är farlig för sin omgivning”.

I oktober förra året fattades beslut om fortsatt tvångsvård under det kommande halvåret men under den tiden avslutades tvångsvården och mannen släpptes ut.

Psykiatrisk tvångsvård får inte fortsätta om det inte finns oundvikligt behov. På grund av sjukvårdssekretessen finns det dock ännu inget svar på varför tvångsvården avbröts.

Det mest uppseendeväckande med att mannen släpptes ut är att han tidigare verkar ha saknat sjukdomsinsikt. En person som beskrivits som farlig, psykotisk och drogberoende men inte vill vårdas är riskabel att släppa ut.

Jag utgår från att en haverikommission nu tar reda på hur det kunde gå fel i det här fallet efter mordförsöket vid busskuren.

Det finns flera liknande fall som samhället måste ta lärdom av.

Precis som skjutningar på öppen gata riskerar detta annars att allvarligt skada tryggheten i samhället.

Mannen har erkänt mordförsök och under häktningsförhandlingen beslutade tingsrätten att en stor rättspsykiatrisk undersökning ska göras i väntan på rättegången.

Rättsmedicinalverket har därefter meddelat att undersökningen kommer att dröja på grund av ”för hög arbetsbelastning och alltför få läkare”. Det säger också en del om tillståndet i svensk psykvård.