Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Unga kvinnans sexbluff: Lurar offren till duschen

Här är tre nyheter att hålla koll på.

Sugardaters och andra tveksamma kontaktsajter har blivit en grogrund för rån i skydd av skam.

En ung kvinna som agerat lockfågel på Sugardaters dömdes nyligen för att ha rånat tre män på drygt en kvarts miljon kronor.

Hennes offer: En advokat, en chef och en företagskonsult som först inte anmälde sexrånen i duschen.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Har jobbat stenhårt för den här nu.”

”Han är perfekt.”

”Dont fuck this up.”

Kvinnan och hennes pojkvän chattar intensivt i slutet av april när de återigen fått napp på Sugardaters. Hon hade tidigare ambitioner som fotomodell och artist men lever sedan en tid i ett förhållande med en dömd rånare. Enligt polisens utredning har hon varit hans lockfågel på Sugardaters.

I kontakten med mannen – en chef på ett stort företag – som hon träffat på Sugardaters byter hon snabbt till chattappen Kik där hon kallar sig ”baby”.

”Hur gammal är du”, frågar hon.

”48 fast 30 i sinnet”, svarar mannen och lägger till några emojis.

”Me like. Vi kan ringas här på kik videon senare så får du se mer av mig Daddy”, lovar hon före träffen.

Mötet slutade med att chefen rånades. Han fick direkt en ”otrygg” känsla när han klev in i kvinnans hem och hon mötte honom i ”negligé, höga klackar och stay ups”.

Han hade med sig 3 000 kronor i kontanter till Sugardaters-kvinnan men nekade senare till att det skulle vara betalning för ett sexköp. Hon föreslog snabbt en dusch och han tyckte att det var konstigt att hon skickade ett sms på väg dit.

Plötsligt slets duschdraperiet upp av en man med kniv som krävde att chefen skulle swisha 100 000 kronor. 

Beloppsbegränsningen satte stopp efter 8 000 kronor och då ringde han en vän och bad om ”hjälp” med mer pengar i förhoppning om att vännen skulle förstå att han egentligen behövde en annan sorts hjälp. Efter att ha fått ytterligare en summa pengar och rånats på en dyr klocka fick chefen lämna lägenheten.

Han gick direkt till polisen och en kontroll av kvinnans kontoutdrag visade att han inte var parets första offer. Två män som tidigare överfört stora summor till kvinnan hade dock valt att inte gå till polisen.

En av männen är advokat, den andra är en företagskonsult som hjälpt stora företag med uppköp och omstruktureringar. De två männen anmälde först inte rånen men efter att kontaktats av polis vittnade de senare i rättegången mot kvinnan. Mannen var då försvunnen och är nu efterlyst.

Metoden var identisk i alla tre fall. Männen rånades i duschen och fick sitta kvar på toaletten för att överföra pengar. Det största av de tre rånen gav paret 130 000 kronor och totalt blev rånbytet 267 000 kronor – en inte helt ovanlig summa efter ett vanligt bankrån för några år sedan.

Kvinnan är dömd för tre rån.Foto: POLISEN
Kvinnans chatt med mannen från Sugardaters.Foto: POLISEN

Kvinnan dömdes för tre fall av rån i Stockholms tingsrätt i juli. Straffet skulle blivit ett år och tio månaders fängelse men eftersom tingsrätten konstaterat att hon utnyttjats av pojkvännen blev det i stället skyddstillsyn. Åklagaren har överklagat domen och vill se ett fängelsestraff.

Rån i skydd av skam är svåra att avslöja för polisen och det finns misstankar om ett stort mörkertal.

I andra fall har mäktiga män vänt sig till säkerhetsbolag för att diskret lösa problem som uppstått i skamliga sammanhang. I en härva dömdes nyligen en kvinna och man som arrangerat sexhandel med en transsexuell man via en dejtingsajt. I lägenheten fanns en dold kamera som filmade sexköpen.

Bilderna från lägenheten användes för att försöka utpressa totalt elva män under flera månaders tid. Under hot om att männens sociala liv skulle ödeläggas betalade tre av dem totalt 205 000 kronor.

I domen mot Sugardaters-kvinnan sammanfattar Stockholms tingsrätt svårigheten med den förslagna brottsligheten:

”Vetskapen om att den sexuella kontakten har varit skamfull för målsägandena och att de haft mycket att förlora har utnyttjats.”