Fredrik Sjöshult

Undernärd och drogad – sliten mellan familjer

Berättar dagen efter 3-åringens död – därför ringde hon inte 112.
”Lilla hjärtat” hittades död i sitt hem, bara tre år gammal. Hennes mamma har nu dömts för vållande till hennes död.
Foto: PRIVAT
Mamman har dömts för att ha vållat ”Lilla hjärtats” död.
Foto: POLISEN
Mamman har dömts för att ha vållat ”Lilla hjärtats” död.
Foto: POLISEN

Hennes föräldrar vann dragkampen mot socialtjänsten och familjehemmet.

Det kostade ”Lilla hjärtat” livet.

Berättelsen om hennes tre år handlar om en låst förlossningsavdelning, samhällshat och brott, knarkjakt och isolering. 

I en tidigare okänd förhörsfilm dagen efter att ”Lilla hjärtat” hittats död förklarar mamman beslutet att inte ringa 112 med rädslan för ett livstidsstraff.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Förlossningsavdelningen får låsas när ”Lilla hjärtat” föds i april 2016. Hennes pappas misstroende mot samhället visar sig direkt på sjukhuset. Han är aggressiv och slår på sängen när läkarna ska utföra kejsarsnittet och till slut får vakter tillkallas för att avvisa honom och avdelningen låsas.

Socialtjänsten finns med när flickan föds och förbereder ett skyddat boende för mamman och flickan. De tror att mamman också vill det men tre dagar efter att flickan fötts lämnas hon av sin mamma endast klädd i en liten body på sjukhuset.

Mamman vill inte bli skjutsad till det skyddade boendet av socialsekreterarna och inför ett hot om omedelbart omhändertagande enligt LVU säger hon:

”Jag tänker vinna tillbaka henne i rätten!”

Filmen från förhöret dagen efter att ”Lilla hjärtats” hittats död präglas av stark ångest. Mamman snyftar i förhörsrummet och torkar tårar.

– Vi vågade inte ringa, säger hon till förhörsledaren och tittar ned.

När tingsrätten nu avgjort skuldfrågan i rättegången om ”lilla hjärtats” död är samtalet som aldrig ringdes till 112 som gör att mamman kommer att dömas för vållande till annans död.

Men hon frias av tingsrätten från anklagelserna om mord, synnerligen grov misshandel och brott mot griftefriden efter att den döda flickan gömts i hemmet.

I förhörsfilmen återkommer mamman flera gånger till att de ”vann” tillbaka flickan men att de skulle få ”livstid båda två” om de ringt 112.

En månad senare är mamman tillbaka i badrummet där ”Lilla hjärtat”, enligt föräldrarna, ramlade och slog sig så illa att hon dog.

Mamman svarar enstavigt på förhörsledarens frågor men när hon börjar prata om kampen mot socialtjänsten och familjehemmet rinner orden ur hennes mun plötsligt.

”Lilla hjärtats” tre år i livet präglas av att hon slits mellan familjer och till slut hamnar hos fel föräldrar.

Pappan döms några månader efter att ”Lilla Hjärtat” föds till fängelse i ett drygt år för en torpedattack mot en annan man. Han hade med sig en skarpladdad revolver och var iklädd skyddsväst och Hells Angels-kläder.

När livet senare vänder för ”Lilla hjärtat” ska Hells Angels återkomma enligt de nya uppgifter som blivit kända efter polisens utredning.

Mamman är med vid gripandet av pappan och polisen noterar att hon har två plåster med den starkt beroendeframkallande drogen fentanyl på sig.

Fostermamman Melinda Jacobs och ”Lilla hjärtat”.
Foto: PRIVAT

”Lilla hjärtat” får trygghet i fostermamman Melinda Jacobs familjehem i Vadstena. Polisutredningens första sida visar bilder från hennes lyckliga år i livet och här finns också gripande utdrag från BVC-journalen som vittnar om en ”nöjd liten tös” som ”knyter an” till fostermamman.

Socialtjänstens LVU-omhändertagande prövas av förvaltningsrätten som kommer fram till att flickan behöver skyddas från föräldrarna med tanke på deras substansberoende, problem med psykisk ohälsa och pappans kriminalitet.

Kammarrättens beslut att ”Lilla hjärtat” ska flytta hem till sina föräldrar kom därför överraskande och har väckt starka känslor eftersom det med facit i hand slutade med att hon dog.

I polisutredningen avslöjas nya detaljer om bakgrunden till beslutet där Hells Angels åter misstänks ha spelat en roll. Flera personer vittnar om pappans band till HA.

Avgörande för beslutet är att två vänner till föräldrarna vittnar om att de är drogfria. Pappan och mamman har vägrat att gå med på drogtester men kammarrätten litar på föräldrarnas karaktärsvittnen.

Detta har hänt i fallet "Lilla hjärtat"

Flickan föds i april 2016 och placeras direkt i ett familjehem hos Melinda Jacobs i Vadstena. Hon får namnet ”Lilla hjärtat” och familjehemsmamman har senare i bland annat DN och Expressen berättat om flickans öde.

I april 2019 tvingas ”Lilla hjärtat” flytta hem till sina biologiska föräldrar efter en dom i kammarrätten i Jönköping som slår fast att tidigare slutsatser om att de inte klarar av att ta hand om sitt barn är fel.

I slutet av januari 2020 hittas flickan död hemma hos föräldrarna. Hennes död beror enligt åklagaren på att hon utsatts för våld, drogats och varit undernärd och mamman åtalas för mord. Pappan avlider efter drygt två veckor i häkte.

Socialsekreterarna berättar nu i polisutredningen vad som hände bakom stängda dörrar i kammarrätten hösten 2018. Socialtjänsten hade fått information att föräldrarnas karaktärsvittnen hotats av ”gängmedlemmar” för att inte avslöja drogvanorna.

När socialsekreterarna vittnar om detta i kammarrätten skriker pappan ”ni är smuts, ni är smuts!”. Domaren väljer då att tysta socialtjänsten.

– Jag har aldrig varit med om något liknande under en förhandling och funderade på om hot eller mutor kan ha legat bakom detta, säger en av socialsekreterarna i ett polisförhör.

Pappan var klädd i kläder från Hells Angels när han greps 2016. Polisen hittar även HA-kläder i hemmet efter gripandet 2020.

I april 2019 flyttar ”Lilla hjärtat” hem till sina biologiska föräldrar och från den dagen går meningarna isär om vad som hänt fram till hennes död tio månader senare.

Mamman säger i mordrättegången att hemslussen gick bra men det håller varken fostermamman Melinda Jacobs eller socialtjänsten med om när de vittnar.

Mamman och pappan säger till socialtjänsten att de går till barnavårdscentralen för att kontrollera flickans vikt och mående men det är inte sant. Ingen märker att ”Lilla hjärtat” rasar i vikt eftersom hon är isolerad från förskola och BVC.

Mamman fortsätter även efter gripandet upprätthålla en drogfri fasad men den rämnar snabbt när provsvaren från hennes blodprov vid gripandet kommer. Hon är kraftigt påverkad av narkotika. Hennes mobil är också full av meddelanden där hon söker efter knark hos olika langare.

Mamman hävdar i rättegången att det är pappan som skickat alla drogmeddelanden men åklagaren invänder att bara ett meddelande är undertecknat med hans namn. De andra tycks hon ha skrivit.

Mamman kallar ”Lilla hjärtat” för olika öknamn i mobilmeddelanden, beklagar sig över livet som mamma med ”statlig jävla matrixkontroll” och googlar efter ”tvångströja barn”. I rättegången säger hon att hon inte minns de sökningarna.

”Lilla hjärtat” och Melinda Jacobs.
Foto: PRIVAT

Det är inte bara familjehemsmamman Melinda Jacobs som under julhelgen slår larm till socialtjänst och polis om att flickan är i en utsatt situation.

Även pappans före detta sambo larmar och hon skriver efter det gemensamma julfirandet också ett meddelande om mannens beteende till mamman som finns i polisutredningen:

”Vad han gjorde i dag är vidrigt. Jag skriver det för att jag vill att du slänger ut honom innan det är för sent. Din dotter mår inte bra. Gör något!!!”

Mamman och pappan lyckas dock övertyga socialtjänsten om att det handlar om falska larm som kommer in och socialtjänstens utredning som startades i julas avslutas några dagar före ”Lilla hjärtats” död.

Mamman under mordrättegången.
Foto: JOHAN HALLNÄS/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den exakta dödsorsaken är inte klarlagd i polisutredningen. Rättsläkaren som vittnar i rättegången talar om kraftigt våld mot huvudet – det handlar om flera skador. Men han utesluter inte att flickan ramlat i badkaret och kanske slagit i kranen som pappan sagt.

Han ska då själv inte varit på plats i badrummet och först några minuter senare upptäckt att flickan var skadad.

Enligt rättsläkaren avled hon inte direkt utan det handlade om ett utdraget förlopp på flera timmar från att flickan skadades tills hon dog.

Under den tiden har pappan sagt att han försökte rädda flickans liv men när det inte gick lindade han in henne i ett paket som hittades först några dagar senare i flickans rum när polis kom till bostaden.

Badrummet är då städat men polisens kriminaltekniker hittar massvis med blodspår på handfatet och i badkaret när de söker med specialteknik.

Mordåtalet mot mamman har byggt på att hon ”tillsammans och i samförstånd med annan” (läs pappan) drogat och slagit ihjäl ”Lilla hjärtat”. Om inte domstolen tycker att det är bevisat att hon utövat något våld ska mamman ändå, enligt kammaråklagare Anna Lander, dömas för mord eftersom mamman hade ett garantansvar för sitt barn.

I klartext handlar det om att hon skulle ringt SOS när barnet var skadat.

Mamman säger själv i rättegången att hon inte ”fått insikt i situationens allvar” och därför inte ringde SOS. Hon skyller indirekt på pappan.

En polisman som är först på plats och träffar mamman vid gripandet ger en annan bild: Till polisen sa mamman då att föräldrarna inte ringde SOS eftersom de var rädda för socialtjänsten och att de försökte med livräddningsförsök.

Flickans liv hade gått att rädda om hon fått vård direkt.

Hennes död förklaras nu av åklagaren med våldet mot huvudet i kombination av att hon fått stark narkotika – hon hade spår från sammanlagt fyra droger i blodet – och dessutom var undernärd. Det gjorde att hon slutade andas.

I rättegången är mamman ensam på de åtalades bänk – och hon ska nu genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning som ska avgöra om hon ska dömas till sluten psykvård för vållande till annans död.

Pappan dog i häkte efter drygt två veckor och omständigheterna kring dödsfallet är oklara. Kriminalvården har sagt att det inte handlade om ett självmord men internutredningen om fallet är avslutad. 

I stället utreds dödsfallet av polis under ledning av chefsåklagare Kristian Agneklev i Eskilstuna för att undvika jäv. Åklagaren vill inte ens säga vilken brottsrubricering som är aktuell i utredningen eftersom han inte vill att en misstänkt på förhand ska få den informationen. Först om några veckor räknar han med att kunna säga mer.