Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Tyngsta beviset mot ASAP Rocky – och hans chans att bli frikänd

Efter alla hetlevrade bojkotthot, presidentsamtal och fejkrapportering om maten i svenska häkten var det skönt att slå sig ner i tingsrätten och lyssna på åklagare och försvarsadvokater som talade lågmält om ASAP Rocky-fallet utan onödiga teatraliska effekter.

En speciell form av nödvärn, alla filmer från händelsen och tolkningen av de blodiga bilderna på offret kommer att bli avgörande.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Försvarslinjen för Rakim ”ASAP Rocky” Mayers och de två andra åtalade från hans följe går ut på att de agerade i nödvärn – och ett speciellt ”putativt” nödvärn som finns i svensk rätt. Då behöver det egentligen inte handla om ett faktiskt nödvärn där någon riktar ett vapen mot en person. Den åtalades subjektiva uppfattning om att situationen upplevs som hotfull kan räcka för en friande dom.

Mayers medger att han sparkat, slagit och trampat på målsäganden när denne låg ner men tycker att det kan ”rättfärdigas” med tanke på situationen.

För att förstärka bilden av den här typen av nödvärn pekade försvararna på att Mayers varit utsatt och drog paralleller till Olof Palme och Anna Lindh.

Försvaret var också noga med att påpeka att de åtalade trodde att målsäganden var påverkad av droger och därför upplevde situationen som hotfull. 19-åringen tillbakavisade själv det och det gjordes aldrig någon droganalys av hans blodprov på sjukhuset på natten efter händelsen.

Med tanke på diskussionerna som varit om fallet var det dock intressant att ingen av försvararna gjorde ett nummer av att målsäganden tidigare dömts för en misshandel, två ringa narkotikabrott och ett fall av snatteri.

I det här fallet ska varken hans tidigare brott, eller härkomst för den delen som det hävdats på olika håll, uppenbarligen rättfärdiga våldet.

Filmerna från Stockholmskvällen – och då inte bara det redigerade Instagramklippet som publicerades av ASAP Rocky – är åklagarens starkaste kort för att motbevisa att det handlade om nödvärn. När filmerna visades för första gången under rättegången var det uppenbart att kammaråklagare Daniel Suneson ville framhålla att målsäganden frågade efter sina hörlurar när han följde efter Mayers. Det ska inte ha handlat om trakasserier eller hot.

Sekvensen spelades upp flera gånger av åklagaren och tingsrätten begärde att filmerna skulle lämnas in så att rätten under sina överläggningar kunde detaljstudera händelseförloppet.

Målsäganden visste inte vem ASAP Rocky är och därmed ska det inte heller ha handlat om något slags kändisintresse eller stalkerbeteende. Det framgår av polisutredningen och det uppgav han i förhöret i rätten. Det var andra vittnen som kände igen artisten, enligt polisutredningen.

De blodiga skärsåren från en krossad glasflaska som åklagaren visade upp kommer att få stor betydelse för straffets längd, men också i skuldfrågan.

Åklagaren visade flera bilder på skadorna som gör att invändningarna om nödvärn skulle kunna skjutas i sank med tanke på att det ser ut som ett blodigt övervåld. Ingen av de tre åtalade anklagas specifikt för att ha använt glasflaskan även om det visades bilder på Mayers som tyder på att han gömde en flaska i sin tröjärm sekunderna före överfallet.

De tre anklagas i stället för en misshandel där de ”gemensamt och i samförstånd” bland annat utsatte offret för en misshandel med en glasflaska.

Det skulle också leda till ett hårdare straff.

Försvararna med advokat Slobodan Jovicic, Martin Persson och Carla Pantzar i spetsen har uppenbarligen insett allvaret i situationen och har gjort sitt bästa för att ”få bort flaskan från brottsplatsen” med en egen slutsats av filmerna från platsen som går ut på att den krossades före målsäganden slängdes ned på marken av Mayers.

Artisten medger att han stampat på målsäganden, i nödvärn, och försvarets teori är att han kanske hade glassplitter under skon då och att det förklarar de blodiga bilderna.

På torsdag ska försvaret korsförhöra målsäganden och därefter blir det förhör med Mayers, de två andra åtalade och vittnen som kallats av åklagare och försvar. På fredag avgörs målet med slutpläderingar och genom ett beslut i skuldfrågan.