Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Toppjuristens förvandling före attacken mot kända advokaten

Under fredagsförmiddagen sköts en känd advokat mitt i centrala Stockholm.

Tidigare var hon en erfaren domare och toppjurist – nu är hon misstänkt för att ha lejt en torped för att försöka mörda den kände advokaten.

I bakgrunden till förvandlingen finns en flera år lång privat konflikt med advokaten.

Fallets stora gåta är hur hon kan ha hittat en torped.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kvinnans juristbakgrund är imponerande läsning: Flera år som domare i Sverige mest betydelsefulla domstolar och samtidigt flera andra tunga juristuppdrag.

I samband med att hon sökte ett domarjobb hos regeringen lovordades hon av en rad andra tunga jurister. Hennes referenser uppmanade regeringen att ge henne jobbet med goda vitsord.

Hennes före detta chefer lyfte särskilt fram hennes sociala kompetens och empatiska förmåga. Glad, hjälpsam och positiv var andra positiva omdömen. Hennes agerande under rättegångar fick också beröm och hon ansågs vara skicklig på att skriva välmotiverade domar.

Några månader senare fick kvinnan problem.

Hon drog tillbaka sin ansökan hos regeringen och hennes fall prövade aldrig. Hon blev sjukskriven och fick återkommande problem med polisen och dömdes bland annat misshandel och våldsbrott mot poliser.

Foto: Privat

I olika domstolshandlingar finns spår av en privat konflikt med advokaten som sköts på Kungsholmen i Stockholm och att han varit rädd för henne. Han har krävt att hon ska få kontaktförbud för att fredas från henne.

”Glad och empatisk” stämmer inte med bilden av en kvinna som nu misstänkts för att ha lejt en torped för att försöka mörda advokaten.

När jag själv satt i Stockholms tingsrätt för att följa en rättegång på fredagsmorgonen lät det som om poliskvarteren tömdes på polisbilar med sirener. Det var ingen tvekan om att larmet om skottlossningen togs på största allvar och när jag först hörde att en advokat var skjuten snurrade tankarna:

Var det ett angrepp mot en del av rättskedjan? Advokater har såklart en utsatt situation med klienter som kan vara missnöjda och olika åsikter i rättsliga tvister som personifieras av advokater kan utlösa starka känslor.

Brottsplatsen på Kungsholmen i Stockholm.
Foto: Fredrik Sjöshult

Tack vare att advokaten kunde prata med poliserna som snabbt var på plats tog fallet snabbt en helt annan vändning och i samma minut blev kvinnan huvudmisstänkt.

Fallets stora gåta ser ut att vara torpeden – och hur kvinnan ska ha fått kontakt med honom. Hur skulle en före detta domare och toppjurist hitta den typen av person som är beredd att ta sig att försöka mörda en person?

Inom polisen var det också den stora frågan och stor kraft ägnades åt att söka svar på den under fredagen. Fokus i ett första skede ligger på att snabbt hitta sms, mejl eller annan dokumentation som kan avslöja kontakten. Advokaten kunde inte ge polisen något namn på mannen som sköt honom.

Två saker ser märkliga ut:

• Torpeden tycks ha tvekat när han mötte advokaten och det var först i tumultet som det blev skottlossning. Det handlade inte om bestämda skott på håll utan snarare skott som avlossades hastigt från nära håll och som skadade honom i bröstet och huvudet.

• Kvinnan kom tillbaka till brottsplatsen efter någon timme och greps där av polis. Polisen hade då letat efter henne i drygt en timme. Hur kunde hon vara så kall om hon är skyldig till att ha lejt torpeden?

Advokatsamfundets generalsekreterare om skjutne advokaten.