Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Toppjuristen släpptes av domare hon jobbat med

Advokaten Henrik Olsson Lilja sköts förra veckan vid sin bostad. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Toppjuristen släpptes på fri fot under måndagen. Foto: Fredrik Johansson / Fredrik Johansson
Fallet med Henrik Olsson Lilja och toppjuristen är ett fall som har skakat om den svenska juristeliten.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Två av häktningsdomarna som beslutat att toppjuristen ska släppas efter skottlossningen mot advokat Henrik Olsson Lilja har jobbat med henne på samma domstol.

En av domarna har avgjort en stor rättstvist tillsammans med henne för sex år sedan.

Jag anklagar inte domarna för jäv – men risken för att misstanken uppstår gör att domstolarna skulle valt en annan lösning i detta delikata fall som skakar juristvärlden.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Två gånger har bevisningen mot toppjuristen, som nekar till brott, nu prövats av domstol och båda gångerna har domarna kommit fram till att den inte håller för att häkta henne efter skjutningen mot advokaten Henrik Olsson Lilja. Först underkände Stockholms tingsrätt åklagarens bevisning och en dag senare kom Svea hovrätt fram till samma slutsats.

I tidigare polisutredningar har toppjuristen hänvisat till sin bakgrund som domare och i Stockholms tingsrätt kom hon med ett udda krav på särbehandling när hon ställdes inför häktningsdomaren: Hon ville inte komma in i salen förrän alla åhörare körts ut. Det kravet avvisade tingsrätten.

Fallet med Henrik Olsson Lilja och toppjuristen är ett fall som har skakat om den svenska juristeliten.

Risken för jäv har varit uppenbar och hennes förstaval av försvarare, advokat Gunnar Falk, förklarade direkt på fredagen att han inte kunde ta uppdraget. 

Därför noterar jag förvånat att två av domarna – en i hovrätten och en i tingsrätten – har arbetat tillsammans med den kvinnliga toppjuristen som åklagaren ville ha häktad för att ha anstiftat attacken mot advokaten.

Hovrättsdomaren har arbetat på samma domstol som hon i flera år. För sex år sedan avgjorde de två tillsammans som domare en stor tvist i tiomiljonersklassen.

– Minns faktiskt inte vilket mål det var, bara att vi deltog i en huvudförhandling i ett mål, uppger hovrättsdomaren.

Hon påpekar att hon inte jobbat med kvinnan som begärts häktad mer än i det målet och tillägger ”jag anser därför inte att jag är jävig att delta i frågan om hon skulle häktas eller inte”.

Toppjuristen intervjuas av Expressens Gusten Holm.Foto: Elin Jönsson

Även tingsrättsdomaren har under en tid varit domarkollega med kvinnan på samma domstol men tycker att hon ”aldrig har jobbat med personen”.

Toppjuristen berättar själv för Expressen att hon kände igen häktningsdomaren i Stockholms tingsrätt.

– Jag blev väldigt trygg när jag såg vilken rådman det var, hon är väldigt duktig, berättade hon på tisdagskvällen.

Jag påstår inte att domarna varit jäviga. Men i en tid när konspirationsteorier frodas på nätet och en del av mytbildningen går ut på att de som tillhör samhällets toppskikt håller varandra om ryggen hade det varit bättre med domare som helt saknade koppling till kvinnan som misstänkts ha lejt en torped för mordförsöket.

Svea hovrätts president Anders Perklev säger att han själv inte diskuterat frågan om jäv inför avgörandet om häktning på tisdagsmorgonen. Det är varje domares egen skyldighet att anmäla jäv och lämna ett mål vidare till en annan domare. Det händer ibland och det händer till och med att alla domare på en domstol kan anses vara jäviga.

Då kan domstolen välja att låna in en domare från en annan hovrätt eller tingsrätt. Så gjordes inte i det här fallet.

Frågan om jäv kan också väckas av någon inblandad part i målet men i fallet med toppjuristen säger kammaråklagare Lucas Eriksson nu i efterhand att han inte kommer att göra en ”jävsinvändning”.

Han konstaterar att kvinnan fortfarande är misstänkt för att ha lejt torpeden i utredningen.

Läget är problematiskt för åklagaren efter två bakslag i häktningsfrågan.

Han bedömde att bevisningen nådde upp till den högre misstankegraden, sannolika skäl, men domstolarna tyckte inte ens att bevisen räckte för den lägre misstankegraden, skälig misstanke, och hon släpptes därför.

Åklagare Eriksson fruktar att toppjuristen kan förstöra utredningen om hon inte är häktad, inte minst med tanke på att det ska finnas en lejd torped på fri fot. Den skjutne advokaten Henrik Olsson Lilja har haft en lång konflikt med kvinnan och eftersom han kunde prata med polisen när de kom till brottsplatsen i fredags sattes polisen direkt på spåren. Han kände dock inte igen mannen som sköt honom i bröstet och ansiktet.

Det är inte förvånande att hon nu säger till Expressen och Aftonbladet att hon, trots att det satt långt inne, för polisen har presenterat en egen teori om vad som ligger bakom skjutningen och att den involverar organiserad brottslighet. Hennes rättsliga strider under de senaste åren har kantats av spektakulära uppgifter.

Jakten på torpeden måste nu vara central i polisutredningen.

Hittills har bevisen mot kvinnan underkänts trots att hon suttit anhållen och hennes hem, dator, mobil och annat genomsökts av polis. Om misstankarna mot kvinnan stämmer kan torpeden vara nyckeln till att komma vidare för polis och åklagare.

Hoppet står nu bland annat till att han lämnat DNA-spår under tumultet som slutade med att advokat Henrik Olsson Lilja blev skjuten och att flyktbilen kan ha fångats av någon övervakningskamera eller trafikkamera.

Jag hoppas på en snabb lösning för att advokaten ska slippa leva i ovisshet om vem som ligger bakom dådet.