Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Toppjuristen fick miljoner av Olsson Lilja i uppgörelse

Kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult om rättegången som nu inletts.
Henrik Olsson Lilja
Foto: STINA STJERNKVIST/TT
Toppjuristen
Foto: Polisen

Toppjuristen fick tio miljoner kronor av advokat Henrik Olsson Lilja i en uppgörelse under deras infekterade rättstvist.

Pengarna misstänks hon ha använt för att köpa torpeder med guldtackor och kontanter för att ta livet av honom.

Det är kärnan i det drama som nu rullas upp i Stockholms tingsrätt.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hon kommer in i Stockholms tingsrätts gamla säkerhetssal i handbojor – kvinnan som har en framgångsrik juristkarriär bakom sig som bland annat som domare och i andra nyckelroller inom rättsväsendet.

Nu sitter toppjuristen på de anklagades bänk misstänkt för att under 2018 och 2019 ha beställt mord på advokaten Henrik Olsson Lilja.

Han är på plats i tingsrätten när rättegången börjar och spänner blicken i henne när hon kommer in i salen. Deras blickar möts när rättegången om mordbeställningarna inleds.

Bakgrunden till morduppdragen misstänks vara en flera år lång rättstvist mellan advokat Henrik Olsson Lilja och toppjuristen. Han berättar själv i början av rättegången att han tidigt fick uppgifter om att hon anlitat Hells Angels i konflikten, att han blivit utsatt för överfall hemma och att han förstått att kvinnan utnyttjat sin bakgrund som domare när hon kontaktat torpeder.

Toppjuristen har gång på gång förlorat i rätten mot Henrik Olsson Lilja.

Men i samband med en uppgörelse fick hon i slutet av 2015 närmare tio miljoner kronor i en uppgörelse berättade han själv i rättegången om mordkomplotterna – pengar som hon genom åren misstänks ha använt för att beställa mord.

I polisutredningen finns så många misstänkta torpeder att de helt enkelt förkortas T1, T2, T3, T4 och T5.

De två första misstänkta torpederna är två unga män från Rinkeby och Tensta som är anklagade för att ha tagit toppjuristens morduppdrag under hösten 2018. Hennes väninna, som också är åtalad i mordkomplotten, överlämnade pengar och en kniv till de unga männen som dock hoppade av uppdraget.

Polisens bilder från spaningarna mot toppjuristen.
Foto: Polisen
Foto: Polisen
Foto: Polisen

Under 2019 misstänks toppjuristen ha bytt taktik och i stället sökt efter torpeder inom den före detta rånareliten i Sverige. 

Ex-rånaren Billy Rieloff Aspillaga tog på sig morduppdraget och sköt Henrik Olsson Lilja när han lämnade sin bostad i början av september. Skottet träffade under hjärtat och advokaten överlevde. Rieloff Aspillaga har dömts till 14 års fängelse för mordförsöket.

I den rättegången saknades elefanten i rummet – den misstänkta beställaren.

Men när andra akten i dramat nu börjar i tingsrätten finns hon på plats, anklagad för anstiftan till attackerna mot Henrik Olsson Lilja. Hon nekar till brott.

Senare i rättegången kommer också en annan ökänd rånare spela en viktig roll som den fjärde torpeden. Han är misstänkt för att ha agerat tillsammans med Billy Rieloff Aspillaga under mordförsöket men var på fri fot samtidigt som polisen spanade mot honom och toppjuristen.

Spanarna har bland annat dokumenterat hur hon köpt guldtackor inför ett möte med rånaren. Totalt har hon under de senaste två åren köpt guld för 3,5 miljoner kronor.

I polisutredningen finns också uppgifter om att toppjuristen tillsammans med ex-rånaren planerat nya angrepp på Henrik Olsson Lilja under våren efter att Billy Rieloff Aspillaga dömts för mordförsöket.

Rättegången om mordkomplotterna avslutas i Stockholms tingsrätt i början av december.

Förhoppningsvis är det början på slutet för det som advokat Henrik Olsson Lilja utsatts för.

Billy Rieloff-Aspillaga döms för attacken mot Henrik Olsson Lilja.