Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Tonåringen borde ha varit inlåst när Tony mördades

Familjen väljer att berätta: ”Varken kriminell eller bråkig”.
Tony och hans mamma Eleni.Foto: Privat
Polisinsats efter mordet.Foto: ALEX LJUNGDAHL

En femte ung man jagas nu efter knivmordet på Tony Lysandrides, 17, på T-centralen i Stockholm.

Den misstänkta mördaren hade nyligen släppts från sluten ungdomsvård.

Om han inte fått straffrabatt när han dömdes för en grym kidnappning och fritagning från ett ungdomshem förra året hade han suttit i fängelse när Tony mördades.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den misstänkta mördaren var bara två år gammal när han placerades i familjehem för första gången och därefter har socialtjänsten gjort försök med olika behandlingshem.

I unga år har han både gjort sig skyldig till våldsbrott och väpnat rån.

En kväll i november 2018 hjälpte han till att frita två ungdomsbrottslingar från Sundbo behandlingshem. En kvinnlig vårdare tvingades låsa upp grinden för rymlingarna.

Tre dagar senare kidnappade han tillsammans med rymlingarna en ung man vid en skola på Haninge. Offret togs till en campingstuga och hotades med machete och en kniv mot halsen. Gärningsmännen krävde att han skulle ringa sina föräldrar och tvinga dem att överlämna 25 000 kronor på en bänk.

Dödshoten blev grövre under kidnappningen:

”Vi kommer att spänna fast dig vid bilen i ett rep och köra i väg. Du har en chans kvar.”

Övervakningsbilder från fritagningen – den nu misstänkte mördaren var då beväpnad med en yxa.Foto: Polisen
Övervakningsbilder från fritagningen där polisen markerat gärningsmännens vapen med röda ringar.Foto: Polisen
Övervakningsbilder från fritagningen där polisen markerat gärningsmännens vapen med röda ringar.Foto: Polisen

Föräldrarna kände sig tvingade att lämna över pengarna men larmade sedan polisen som kunde gripa kidnapparna och föräldrarnas sedelbunt hittades hos gärningsmännen.

Den unge mannen som nu är efterlyst för mordet på Tony Lysandrides på T-centralen var 17 år gammal vid kidnappningen och fritagningen. Han dömdes för människorov, grov utpressning och grovt olaga tvång och tingsrätten konstaterade att en person över 21 år hade straffats med 4,5 års fängelse.

Ungdomsrabatten för en 17-åring gjorde att Södertörns tingsrätt direkt prutade ned straffet till motsvarande 1,5 års fängelse och det omvandlades slutligen till ett års sluten ungdomsvård.

Det är ännu ett exempel på straffrabatternas baksidor som gör att vanliga medborgare kan råka illa ut.

En 17-åring kan dömas till fängelse om det finns ”särskilda skäl” men tingsrätten tyckte inte att det var aktuellt i det här fallet. Sluten ungdomsvård och fortsatt vård på behandlingshem ansåg tingsrätten var tillräckligt och domen överklagades inte av den nu mordmisstänkte mannen.

Straffet har verkställts på behandlingshem hos Statens institutionsstyrelse, Sis. Sjukvårds- och socialtjänstsekretess gäller för vård av kriminella på Sis-hem vilket gör att mina frågor om hur han avtjänat straffet, när han släpptes och om han rymt lämnas obesvarade.

Det försvårar granskningen av hur vården av unga kriminella fungerar.

I flera andra fall på senare tid har det varit uppenbart att ungdomsvården har fallerat. Vansinnesföraren som körde ihjäl en familjefar i Bandhagen hade åkt in och ut på olika behandlingshem och även i fallet med ungdomsrånarna som förnedrade sitt offer genom att urinera på honom var det tydligt att socialtjänst och behandlingshem inte fungerat.

Fallen borde granskas på djupet och det borde gälla även tonåringen som så sent som förra året fick ett års sluten ungdomsvård efter kraftig straffrabatt – en ungdomsrabatt som är kraftigt ifrågasatt i riksdagen.

Klart är att den nu 19-årige mannen är anhållen i sin frånvaro som misstänkt för mordet på T-centralen. Fyra andra unga män har häktats för mordet och han är den femte misstänkte som är efterlyst. De andra är också dömda för en rad brott tidigare och en av dem har tidigare dömts för ett annat knivdåd.

https://www.instagram.com/p/B9Hw6-PHQRX/