Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Tjuv greps och släpptes – två gånger samma dag

Viktor Adolphson, yttre befäl och polis i Södermalmspolisens trygghetsgrupp.

Han greps först med stöldgods från ett inbrott men släpptes av åklagare trots att han var villkorligt frigiven.

Tolv minuter efter att han släppts greps den kände Stockholmstjuven igen efter att ha jagats ut från ett personalrum på Ica där han tagit butiksnycklarna - och försattes åter på fri fot.

Det är lätt att förstå polisens frustration.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Berättelsen om återfallsförbrytaren som greps och släpptes två gånger på Södermalm i Stockholm i söndags säger mycket om svensk vardagsbrottslighet.

Det börjar som ett vanligt inbrott på ett kontor. Två yngre poliser som är ute och patrullerar hittar efter en halvtimme en misstänkt och det visar sig att han har stöldgodset i en påse.

Han är känd av polisen för ett digert kriminalregister och tidigare stölder och får följa med till polisstationen. Eftersom han dessutom är villkorligt frigiven från ett tidigare straff är poliserna säkra på att det lyckosamma gripandet ska resultera i att Södermalms befolkning ska slippa honom ett tag.

Men det blir tvärstopp hos åklagaren. Återfallsförbrytaren säger att han hittat påsen med stöldgodset och därför tycker åklagaren att han ska släppas.

Åklagarbeslutet upprör poliser som tycker att åklagarna är oberäkneliga.

– Det är 50-50, beskriver en polis åklagarbesluten i Stockholm och frustrationen när till synes lyckade polisingripanden rinner ut i sanden.

Några minuter efter att mannen släppts ut från polisstationen går han in på Icas personalrum i samma kvarter. Personalen upplever att han är aggressiv och jagar ut honom ur butiken. Polis kommer snabbt till platsen och tillsammans med personalen följer de efter mannen ner i tunnelbanan.

Tolv minuter efter att han släppts grips han av polis som också hittar en nyckelknippa från Ica i närheten av mannen.

Polisen anser att det är lönlöst med en ny åklagarkontakt för att få mannen anhållen och mannen släpps på nytt. Brottsmisstankarna efter det andra gripandet handlar inte om stöld genom inbrott eftersom en nyckelknippa anses sakna värde och därmed rubriceras brottet bara som egenmäktigt förfarande och olaga intrång.

Victor Adolphson jobbar på polisstationen på Södermalm i Stockholm.

Fallet har lyfts upp i sociala medier via twitterkontot @YB_Sodermalm som drivs av Viktor Adolphson. Han jobbar i polisens trygghetsgrupp på Södermalm i Stockholm och som yttre befäl. På Twitter har han nu 154 000 följare – och är därmed sex gånger större än polisens nationella twitterkonto.

Polisen har 200 kommunikatörer anställda som, oftast, förtjänstfullt svarar på frågor om olika händelser i landet men det är intressant att enskilda poliser lyckas nå ut med äkta engagemang och patos i sociala medier.

Tjuven som gripits för 18 grova stölder med 13 olika identiteter är ett annat exempel som uppmärksammades på Facebook av polisen på Södermalm i början av året och som Viktor Adolphson spred vidare.

Nyligen konstaterade han på Twitter:

”Företrädare för Socialdemokraterna, Moderaterna och Centern bokat möten för besök, för att få mer bakgrund och information om problemen och dess omfattning. Så nog lönar det sig att lyfta saker i sociala medier. (Det fanns vissa tvivlare vill jag minnas.)”

Åklagarmyndigheten vill inte kommentera fallet från i söndags med den släppta tjuven.