Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Tio misstag som kan bli slutet för Dödspatrullen

Det här är bevisen som kan fälla Dödspatrullen.
Dödspatrullenledare i Rinkeby.
Foto: Polisen
Dubbelmordet i danska Herlev filmades.
Foto: Polisen
Den misstänkta mördaren poserar med vapen och bild från dubbelmordet i Herlev.
Foto: Polisen

KÖPENHAMN. Dödspatrullen är satt under hård press i slutet av rättegången om dubbelmordet i Danmark.

Tio misstag vänds nu mot gänget när skuldfrågan ska avgöras.

Resultatet kan bli de första livstidsdomarna i Rinkebykonflikten.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Dödspatrullen hade rykte om sig att utföra beställningsmord utan att åka dit. Inkomsterna från morden skulle finansiera ledarnas lyxliv – och det fick ungdomar att drömma om att en gång i framtiden också bli en ”topdog”.

Nu sitter tre av ledarna inlåsta efter avslöjanden om narkotikahandel och den fjärde är misstänkt för ett dubbelmord tillsammans med fyra underhuggare.

Bevisen bygger på tio misstag i samband med attacken mot Rinkebyrivalen Shottaz.

I Christiania fångades flera av de misstänkta på film när de mötte poliser med kroppskameror. Enligt åklagaren köpte mördarna bland annat luvtröjor med Christianiatryck och en scarf med cannabistryck inför mordet.

Mördarna tog gott om tid på sig på när de gick till attack mot bilen med Shottaz-anhängarna och ett vittne kunde spela in en relativt lång film från mordplatsen.

Filmen visar att de bland annat tog bilder på ett av offren men också att en av skyttarna återvände till en av de skjutna männen och sköt honom med ytterligare 14 skott.

Dubbelmordet i Herlev filmades.
Foto: Polisen

Flyktbilen hittades strax efter mordet men mördarna hade misslyckats med att bränna upp den. Åklagarens slutsats är att mördarna lämnade bevisning efter sig i tron att den skulle brännas upp och det blev ett avgörande misstag.

I bilen fanns Christianiatröjor, haschhalsdukar, skor, handskar, mössor och annat med DNA-spår från de fem misstänkta. Men på skor och byxor fanns också blodspår från ett av mordoffren vilket kopplar fynden i flyktbilen ännu hårdare till mordplatsen.

I flyktbilen hittades också två vapen som stämmer överens med filmen från mordplatsen. På automatvapnet fanns också DNA-spår från en av de misstänkta.

Den andra flyktbilen hade de misstänkta köpt. Ett köpekontrakt och DNA-spår på pengar från köpet kopplar dem till bilen och den kunde följas via vägkameror upp till en lägenhet i Århus där ledaren för Dödspatrullen senare greps.

I Århuslägenheten fanns kvarlämnade mobiler som använts av de misstänkta före mordet och tack vare det kan polisen lägga ett pussel som avslöjade internetuppkopplingar på olika McDonald's där sökningar gjorts på flyktvägar. Filmer från platserna visade också att de misstänkta var tillsammans under dagarna för dubbelmordet.

Det är tung bevisning mot de fem misstänkta som enligt åklagaren ska dömas för att ha utfört dubbelmordet ”gemensamt och i samförstånd”.

Åklagaren pekar inte ut vem som gjort vad på mordplatsen enligt samma rättslogik som gäller i Sverige där bland annat polismördarna i Malexander dömdes utan att det gjorde klart vem som gjorde vad på brottsplatsen.

Den mordåtalade ledaren för Dödspatrullen har tidigare dömts för vapenbrott efter den här bilden.
Foto: Polisen

Straffen ska enligt åklagaren bli extra hårda eftersom dubbelmordet var en del av Dödspatrullens gängkonflikt med Shottaz – och gängens egna bilder från sociala medier används nu som bevis mot de mordmisstänkta.

• En färsk bild från Instagram som visar hur de unga mordmisstänkta poserar med flera centrala aktörer inom Dödspatrullen har använts som bevis av åklagaren.

• I sociala medier spreds också bilden från dubbelmordet och hyllningar till Dödspatrullen av anonyma konton och de vänds nu också mot gänget.

Åklagaren använder också gängmedlemmarnas tystnad under mordutredningen och menar att deras bortförklaringar till DNA-bevisen ska vägas lätt – tystnaden kan bli de misstänktas nionde misstag i Danmark.

De misstänkta nekar till att ha varit på mordplatsen och i försvararnas slutpläderingar har olika teorier om hur DNA-spåren hamnat i bilen presenteras.

I rättegången ska domare och nämndemän rösta i skuldfrågan efter att de sista försvarsadvokaternas slutpläderingar är klara i nästa vecka.

Om de kommer fram till att de misstänkta är skyldiga ska åklagare och försvara argumentera om vilka straff som ska dömas ut och därefter röstar rätten igen om det och domen meddelas direkt i rätten i slutet av augusti.

Allt talar för livstids fängelse för de tre som var vuxna vid dubbelmordet om det blir fällande domar.

Det skulle då bli de första livstidsdomarna i Rinkebykonflikten som krävt ett tiotal dödsoffer.

Fler krönikor om Rinkebykonflikten och gängkrigen

Kärnan i "Dödspatrullen" består av ett fåtal unga män födda 1996 och 1997.
Två av ledarna i Dödspatrullen greps i en razzia i Barcelona förra veckan.