Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Mamman skyldig till ”Lilla Hjärtats” död

Mamman åtalas för mord efter flickans död.
Foto: JOHAN HALLNÄS/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PRIVAT

”Lilla hjärtats” mamma är skyldig till flickans död.

Det slår Norrköpings tingsrätt fast efter rättegången.

Avgörande blev att mamman inte kallade på hjälp eller tog flickan till sjukhus när hon var skadad.

Straffet avgörs nu av en stor psykundersökning.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I en sval rättegångssal i Norrköpings tingsrätt avslutas mordrättegången mot ”Lilla hjärtats” mamma på torsdagen med en hård slutplädering av kammaråklagare Anna Lander. Hon konstaterar att det handlar om en ”hemsk historia” med en liten flickas som hittas förpackad i tyg och plast i sitt barnrum.

– Men det hemska är inte bara hur kroppen hittades. Det handlade om ett långvarigt lidande som avslutades med ett utdraget händelseförlopp, menar åklagaren.

Hon slår också fast att flickans liv hade räddats om någon ringt 112 och kallat på sjukvårdshjälp.

En del av anklagelsen bygger på att mamman hade en garantställning för sitt barns liv och därför är åklagaren noga med att peka på att hon kunde räddat flickans liv genom att kalla på hjälp.

Mordåtalet mot mamman bygger på att hon ”tillsammans och i samförstånd med annan” mördat, alternativt slagit ihjäl, flickan. ”Annan” är flickans pappa som avled i häktet.

– Vi kommer inte få veta vem som gjort vad, konstaterar åklagaren.

Men eftersom ”allt annat kan uteslutas” menar åklagaren att mamman ”och annan” orsakat våldet, gett flickan drogerna och vanvårdat henne – och därför ska hon dömas för mord. Flickan dog av skador på huvudet i kombination med att hon var drogad och undernärd, enligt rättsläkaren.

Bland åhörarna finns fostermamman Melinda Jacobs som tog hand om ”Lilla hjärtat” efter att hon föddes och behövde skyddas från sina föräldrar i ett familjehem. Flickan stannade hos Melinda fram tills den dag kammarrätten kom fram till att föräldrarna kunde ta hand om sitt barn.

Hon har med sig en näsduk och torkar tårar när åklagaren sammanfattar flickans tio månader fram till sin död hos de biologiska föräldrarna.

I rättegången har ”Lilla hjärtats” mamma lagt skulden på pappan och det märks i åklagarens slutplädering att hon lägger stor vikt vid att peka på att mamman på punkt efter punkt varit aktiv när flickan isolerades, i sökandet efter narkotika och när socialtjänsten motades bort från hemmet.

Åklagare Anna Lander läser också upp flera av de mobilmeddelande där mamman beklagade sig över flickan och kallade henne för elaka öknamn.

Den mordåtalade mamman sitter framåtlutad när åklagaren talar. Hennes rygg tycks bli mer och mer krökt för varje minut som går av anklagelseakten.

En liten psykundersökning visar att det finns misstankar om att hon kan lida av en allvarlig psykisk störning och därför vill åklagaren att hon ska skickas på en större psykundersökning i väntan att straffet avgörs.

Mamman kräver att bli frikänd.

Hennes försvarare, advokat Per Oehme, börjar sin slutplädering med att ge en bild av ett ”mediedrev” där föräldrarna utmålats som ”monster”.

– Tänk om det här bara är en tragisk olyckshändelse, återkommer han till flera gånger till i sin slutplädering och mamman rätar på ryggen bredvid honom.

– Det här är inget mord, slår advokaten fast.

Hans slutsats är att det hände en olycka i badet och att flickan fått i sig drogerna i samband med pappans livräddningsförsök.

Efter en överläggning i skuldfrågan kom domstolen med ett avgörande på fredagen:

Norrköpings tingsrätt slår fast att det finns övertygande bevisning för att hon vållat flickans död men att det inte är bevisat att hon gjort sig skyldig till mord, misshandel eller brott mot griftefriden.

Mamman har enligt tingsrätten ”av oaktsamhet vållat NN:s (flickans) död genom underlåtenhet att omgående tillkalla sjukvårdspersonal eller ta henne till sjukhus när hon var skadad.”

Hon ska därför genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning som ska avgöra om hon kan dömas till fängelse eller om det blir sluten psykvård som straff för brottet.