Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fredrik Sjöshult

Timellfallet visar: Inte meningslöst att anmäla

Martin Timell blev den första av de anklagade under metoo-upproret som ställdes inför rätta.

Våldtäktsrättegången mot Martin Timell är den första i kölvattnet av anklagelserna under metoo-upproret.

Fallet visar att det inte är meningslöst att anmäla ett sexbrott – här har polis och åklagare tagit kvinnans anmälan på stort allvar trots att händelsen är drygt nio år gammal.

Jag tror att fler kommer våga anmäla efter detta.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Martin Timells uppsyn såg ledsen ut. Sammanbiten. Några snabba blickar mot rättens ordförande och ett mumlande ja vid uppropet när våldtäktsrättegången började i Attunda tingsrätt norr om Stockholm. Tillbakalutad och än mer allvarsam, med armarna i kors, när det var dags för åklagaren att läsa upp beskrivningen av den åtalade våldtäkten.

Martin Timell i rättegångssalen känns så fjärran den programledare vi lärt känna i program från ”Bullen” till ”Äntligen hemma”. När dörrarna stängs och salen töms flackar hans blick upp mot oss som lämnar salen. Han har valt att inte uttala sig under rättegången och därför får vi inte veta mer vad han tänker.


Han blev den första av de anklagade under metoo-upproret som ställdes inför rätta och oavsett om han döms eller inte säger fallet något om den svenska rättsprocessen.

Polisutredningen och åtalet skickar en viktig signal till kvinnor om att anmälningar om våldtäkt tas på allvar. Det som fördes fram som kritik under upproret mot ett rättsväsende som inte bryr sig om sexbrott mot kvinnor stämmer inte i det här fallet.


Polisutredningen är ett skolboksexempel. Anmälan har tagits på allvar trots att det handlade om en drygt nio år gammal händelse och utredningen har skyndats på av åklagaren med tanke på att brottet preskriberas efter tio år.

Polisen har snabbt identifierat de som var med på festen, vilka som satt i badtunnan och i förhör ställt relevanta och detaljerade frågor för att undersöka om det finns stöd för kvinnans berättelse. Bilder från festen och inbjudan har spårats. Efter nio år har man vänt på de stenar som gått att vända på.

Martin Timell i rättssalen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Det har resulterat i en utredning där flera vittnen har klivit fram och berättat att de hört kvinnan som anmält Timell – redan samma kväll eller dagen efter – berättat att han utsatt henne för ett övergrepp genom att ha tryckt ned henne i badtunnan och stoppat upp flera fingrar i hennes underliv.

Det är en den tyngsta bevisningen mot Timell.

Han nekar till brott och det finns ingen brottsplatsundersökning eller annan teknisk bevisning.


Polisutredningen är också allsidig. Den visar också att det finns olika uppfattningar mellan vittnen om detaljer under kvällen och ställer också frågor om vittnens minnesbilder kan ha påverkats efter drygt nio år. Särskilt med tanke på att processen mot Martin Timell startade med ett Instagraminlägg från hans programledarkollega Lulu Carter som var med på festen för ”Äntligen hemma”-produktionen.

Elisabeth Massi Fritz, målsägandebiträde
Foto: ALEX LJUNGDAHL

När jag pratar med kvinnans målsägandebiträde, advokat Elisabeth Massi Fritz, i en paus i Attunda tingsrätt vill hon avdramatisera avståndet mellan anmälan och händelsen. Hon vill, förvisso av lätt insedda skäl, framhäva att det inte är omöjligt att nå fram till en fällande dom och påpekar att hon varit med om flera liknande fall tidigare.


Hur jag tror att det slutar?

Omöjligt att svara på och jag tror inte att jag är ensam i den uppfattningen. Avgörande blir torsdagens förhör med vittnen. Om de visar sig vara lika starka som åklagarens stämningsansökan mot Timell sammanfattar blir det en fällande dom men allt är sällan så svart eller vitt.

LÄS MER:

Fredrik Sjöshult: Därför var det rätt att åtala Martin Timell – men nu kommer alla tvivel