Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Tiktok-kändis åtalas för sexbrott mot småflickor

Lisah Silfwer om landets största kriminalfall.
Mannen har haft över 100 000 följare på Instagram, Youtube och Snapchat men hans stora grej har varit Tiktok som är en populär app bland yngre.Foto: Johan Valkonen/Stella Pictures
Mannen misstänks ha uppmanat en flicka att skicka nakenbilder.Foto: Johan Valkonen/Stella Pictures

Tiktok-kändisen har haft 100 000 följare i sociala medier och klipp med mannen har visats miljontals gånger.

Nu har han åtalats för sexbrott mot fyra småflickor:

Han misstänks ha uppmanat barn att ta nakenbilder som skickats till honom, han ska ha delat en nakenbild på en flicka i sociala medier och skickat bilder på sitt könsorgan till flera flickor.

Polisutredningen startade redan hösten 2018 och tyvärr ställs han inför rätta först nu.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Han har haft över 100 000 följare på Instagram, Youtube och Snapchat men hans stora grej har varit Tiktok som är en populär app bland yngre. I undersökningen ”Ungar och medier 2019” uppger 25 procent av flickorna i åldern 9-12 år att Tiktok är den app de använder oftast.

På Tiktok har mannen, som är i 20-årsåldern, blivit en av Sveriges största profil. Olika klipp med och om honom har spelat miljontals gånger i sociala medier.

Tiktok-kändisen har nu åtalats för sexbrott mot fyra småflickor under sommaren och hösten 2018. Normalt ska fall med unga brottsoffer prioriteras och utredas skyndsamt men i det här fallet har hela 2019 gått utan att utredningen blivit klar.

Efter att åklagare till slut väckt åtal kommer han nu ställas inför rätta, mot sitt nekande, för flera sexbrott mot flickor. Den yngsta var nio år gammal och de andra tre alla under 15 år.

• Han misstänks ha uppmanat en flicka att skicka nakenbilder och därför åtalas han för utnyttjande av barn för sexuell posering i det fallet. Han åtalas också för sexuellt ofredande av flickan efter att han ska ha skickat bilder på sitt könsorgan, en så kallad dickpic, till flickan. Bland bevisen finns bilder från flickans mobil.

• En annan flicka misstänks han också ha fått att skicka en nakenbild och några dagar senare delade han en nakenbild på henne på Snapchat. Han åtalas därför också för olaga integritetsintrång i det fallet. Han ska också ha utsatt flickan för dödshot, hotat att våldta henne och utsatt henne för sexuellt ofredande när han träffat henne. Bland bevisen finns bland annat skärmdumpar från Instagram och Snapchat.

• En tredje flicka misstänks han också ha utsatt för utnyttjande av barn för sexuell posering och bevis har hittats både i mannens och flickans mobil.

• En fjärde flicka ska Tiktok-kändisen ha skickat en dickpic till och åtalas för sexuellt ofredande i det fallet.

Brotten borde ha utretts snabbare.

Ett barn som utsatts för ett sexbrott ska inte behöva vänta i mer än ett år på rättegång. I det här fallet avslöjar handlingar hos tingsrätten att utredningen startade redan under hösten 2018 och flickorna hjälp av advokater som målsägandebiträden.

De håller med mig om att utredningen om sexbrotten som rör flickorna som de ska hjälpa under rättegången har tagit för lång tid.

– Det är olyckligt att det tagit så lång tid, säger advokat Martina Hansson.

– Det är riktigt att det tagit långt tid. Jag har det senaste året erfarit att det är extrema handläggningstider hos polisen jämfört med tidigare, säger advokat Maria Fryelegård.

I tider av Operation Rimfrost, gängskjutningar och bombdåd får det inte vara så att utredningar om sexbrott mot barn blir liggande. I polisens tuffa prioriteringar får inte barnen väljas bort.

Åklagaren som varit förundersökningsledare säger att den långa utredningstiden förklaras av att ”utredningen har omfattat fler misstankar än de åtalade gärningarna”. Rättegången kommer att hållas i slutet av mars.

Har brottsligheten blivit råare?

Se Krimspecial med Lisah Silfwer.