Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Fredrik Sjöshult

Terrorstämpeln gör att Umarov inte kan utvisas

Bakhtiyor Umarov har bedömts vara så farlig att han måste sitta i förvar i väntan på utvisning eftersom det finns risk att han begår terrorbrott.

Men han kan inte utvisas till Uzbekistan eftersom han är terrorstämplad.

Att han kommer till hovrätten i handbojor trots att han avtjänat tingsrättens straff illustrerar ett olösligt dilemma.

Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Chefsåklagare Per Lindqvist är inte nöjd med att Bakhtiyor Umarov frikändes för terrorförberedelser i tingsrätten och att David Idrissons straff bara blev sex års fängelse.

Utgången är oviss när Svea hovrätt nu ska avgöra terrormålet mot de två uzbekerna.

När terrormålet mot Idrisson och Umarov inleds i hovrätten tar åklagaren direkt sikte på den frikände Umarov och konstaterar att han lämnade Istanbul ”hastigt” före terrordådet på nattklubben Reina och att han ”kände” attentatsmannen, uzbeken Abdulkadir Masharipov, som dödade 39 personer nyårsnatten 2017. Umarov har själv erkänt det.

När Umarov kom till Sverige efter Reinadådet ska IS-terroristen Botir Yusupov ha kopplat ihop honom med Idrisson i en terrorcell, enligt åklagaren. Yusupov har tidigare varit i Sverige men åkte till Syrien för att strida för terrorsekten IS samtidigt som han ska ha organiserat terror i Sverige. Han ska vara död nu, enligt IS blev han en ”martyr”.

Abdulkadir Masharipov greps efter Reinadådet i Istanbul

Yusupov chattade med Idrisson om ”bröllop” och att ”dekorera” bilar och det var enligt tingsrätten kodord i terrorplaneringen. Idrisson gick sedan med i en hemlig chatt med bombinstruktioner och köpte kemikalier som passade in på beskrivningarna.

Idrisson flyttade in hos Umarov och de ska ha chattat på ett sätt som tyder på att de förberedde ett attentat. Umarov chattade bland annat veckorna före gripandet för ett år sedan om ”bröllop hos oss” och ett ”ärende” som snart skulle avslutas, därefter skulle han åka.

Idrisson fälldes i tingsrätten för terrorförberedelser eftersom han, till skillnad från Umarov, direkt kopplas till inköpen av kemikalierna.

Nu vill åklagaren att även Umarov ska dömas för förberedelse till terrorbrott men har garderat anklagelsen med att han åtminstone gjort sig skyldig till medhjälp när han hyrde en lägenhet åt Idrisson under planeringen av terrordådet.

Idrisson och Umarov är åtalade terrorförberedelser. Åklagaren har valt att inte överklaga den friande tingsrättsdomen mot den tredje personen som var åtalad för samma brott i terrormålet.

Trots att Umarov friades i tingsrätten och bara dömdes till ett halvårs fängelse för terrorfinansiering – ett straff som han avtjänat när han suttit häktad – kom han in till hovrättsrättegången i handbojor. Han togs i förvar direkt efter att han släppts ur häktet eftersom Säkerhetspolisen terrorstämplat honom med motiveringen att han är en säkerhetsrisk.

Han ska därför utvisas och med tanke på risken för att han ska utföra terrordåd i Sverige sitter han i förvar hos Kriminalvården.

Umarov sitter nu inlåst på obestämd tid eftersom Sverige inte kan utvisa honom till Uzbekistan med tanke på hans sympatier för terrorsekten IS. Det är uppgifter som redan är välkända i hemlandet och skulle han utvisas till hemlandet riskerar han tortyr – och det är ett verkställighetshinder enligt svensk rättspraxis.

Det är moment 22: Umarov ska alltså utvisas eftersom han har terrorstämplats men han kan inte utvisas eftersom han anses vara en terrorist.

Han kan inte heller släppas ut eftersom han anses vara för farlig för att bara övervakas genom anmälningsplikt hos polisen fyra gånger i veckan. Potentiellt farliga terrorister får inte övervakas elektroniskt med fotboja i något slags ”husarrest”.

Därför återstår bara alternativen förvar eller anmälningsplikt. Säkerhetspolisen har sedan 2017 efterlyst en uppdatering av lagen men tyvärr ska regeringens utredning om övervakning med fotboja vara klar först nästa år.